Beleggers stellen Ten Cate 16 vragen om meer inzicht te krijgen in overnameproces
Bijna acht maanden hadden TenCate en drie durfinvesteerders nodig om tot een vergelijk te komen over een overname van het Almelose textielconcern. Beleggers hebben na het lezen van de overnamedocumenten behoefte aan een betere onderbouwing door TenCate van de keuze voor een beursexit en de geboden prijs.
Beleggersvereniging VEB heeft TenCate namens haar achterban daarom om meer informatie gevraagd over het overnametraject en de geboden prijs. Lees de VEB brief aan TenCate
Niet duidelijk
Voor beleggers is nog verre van duidelijk waarom TenCate beter af denkt te zijn buiten de beurs en welke alternatieven topman Loek de Vries samen met zijn commissarissen heeft onderzocht.
Ook is de geboden prijs op basis van enkele analyses niet overtuigend. Lees hier onze uitgebreide analyse
In de brief vraagt de VEB namens beleggers aan bestuur en commissarissen onder andere aan te geven welke strategische alternatieven (bijvoorbeeld zelfstandig verder gaan, verkoop in delen) zijn bestudeerd en waarom het bod van het consortium de voorkeur kreeg.
Ook hebben beleggers in dit stadium behoefte aan een antwoord op de vraag waarom eerdere avances van zowel strategische partijen (sectorgenoten) als investeringsmaatschappijen in de afgelopen jaren niet op instemming van Ten Cate konden rekenen.
Bod
Opkoopfondsen Gilde, Parcom en de investeringstak van ABN Amro trekken samen op bij het bod. Zij hebben 24,60 euro per aandeel (in contanten) over voor de maker van beschermende weefsels, geweven kunstgras en thermoplastische composieten.
Volgens bestuursvoorzitter Loek de Vries is het overnamebod van het consortium “positief” en “zullen klanten en werknemers profiteren van de langere termijn horizon van het consortium”.
Beleggers kunnen volgens De Vries, inmiddels bijna vijftien jaar hoogste man bij het technologieconcern die na de overname op zijn post blijft, een “faire en aantrekkelijke prijs” tegemoet zien.
Het eerste contact tussen de partijen dateert van begin december vorig jaar, zo blijkt uit de overnamedocumenten die zowel TenCate als de durfinvesteerders uiteindelijk op 21 oktober publiceerden.
Grootaandeelhouders
De aandelen TenCate zijn voor ruim 60 procent in handen van grote beleggers. Van die bekende aandeelhouders steunen volgens de laatste berichten alleen Delta Lloyd, topman De Vries en de familie Ten Cate (samen goed voor 16 procent) het bod.
De overige 45 procent, waaronder verzekeraar NN Group, vermogensbeheerder Schroders en Kempen, hebben zich nog niet willen vastleggen. Kempen heeft bovendien al publiekelijk aangegeven het bod te laag te vinden.
De VEB heeft Ten Cate gevraagd binnen twee weken met een inhoudelijke reactie op de vragen te komen.
Op 7 december zal een aandeelhoudersvergadering van TenCate plaatsvinden waarin over het bod zal worden gesproken.