Het aandeel van chipmachinefabrikant Besi duikelt de laatste dagen fors naar beneden. Een forse omzetwaarschuwing is aanleiding tot de verkoopdrift. Naar verwachting moet het bedrijf zijn dividend verlagen.
Jarenlang stond Besi in het lijstje van snelste stijgers op de Nederlandse beurs. Tot april dit jaar steeg de koers van het aandeel ruim 500 procent in drie jaar tijd.
Maar sinds het tweede kwartaal van dit jaar groeien de bomen niet meer tot in de hemel bij het chipbedrijf uit Duiven. Donderdag bracht Besi een flinke omzetwaarschuwing naar buiten.
De forse koersdaling die daarop volgde was de grootste in 6,5 jaar tijd. Daarmee is de koers van het aandeel gehalveerd sinds april dit jaar.
Vraaguitval
Helemaal als een verrassing komt de omzetwaarschuwing niet. Eerder deze week moest de Singaporese concurrent Kulicke & Soffa al erkennen dat het aantal orders de afgelopen weken harder terugloopt dan verwacht.
Ook worden bestellingen uitgesteld. De oorzaak van de terugval bij zowel Kulicke & Soffa als Besi is de afnemende vraag naar smartphones, tablets en PC’s, vooral uit China. Het mobiele apparatensegment is bij Besi goed voor ongeveer 35 procent van de omzet.
De terugloop in omzet mag dan min of meer ingecalculeerd zijn, de omvang van de teruggang en de snelheid waarmee deze heeft toegeslagen zijn onverwacht.
Besi voorziet een 28 tot 33 procent lagere omzet over het derde kwartaal, die daarmee uitkomt op 70 a 75 miljoen euro, ten opzichte van ruim 104 miljoen euro over het tweede kwartaal.
In reactie op de verslechterde omstandigheden ziet Besi zich genoodzaakt het mes in eigen organisatie te zetten. Het werknemersbestand wordt met 10 procent teruggebracht. Het bedrijf wil jaarlijks ongeveer 12 tot 14 miljoen euro aan kosten besparen. Hiervan is 6,5 miljoen gerelateerd aan de eerder aangekondigde verplaatsing van ingenieurs van Zwitserland naar Singapore.
Meer zorgen
De donkere wolken blijven volgens sommige analisten niet beperkt tot de mobiele telefonie. Analisten zijn ook bezorgd over een terugloop van orders uit de auto-industrie, goed voor 20 procent van de omzet. Als die vrees bewaarheid wordt zou het vierde kwartaal nieuwe tegenvallers voor Besi in petto hebben.
Dividend niet houdbaar
Dankzij de verslechterde omstandigheden zal het dividend van 1,50 euro per aandeel naar verwachting niet langer te handhaven zijn. Volgens het huidige dividendbeleid keert Besi 40 tot 80 procent van haar winst uit aan aandeelhouders.
Op basis van de winst per aandeel van 1,87 euro over boekjaar 2014 lag de pay-out ratio het afgelopen jaar op 80 procent. Meer speelruimte is er dus niet.
Na de omzetwaarschuwing van donderdag zullen de winst- en dividendtaxaties door verschillende analisten worden aangepast. Rabobank gaat in haar nieuwe taxatie nog maar uit van een winst van 1,04 euro over boekjaar 2015.
Daarbij is ook de verwachting voor het dividend per aandeel verlaagd naar 1 euro, hierbij gaat de bank ervan uit dat Besi de pay-out ratio zal verhogen richting de 90 tot 100 procent.
Zoektocht naar bodem
De koers van het aandeel Besi is nog altijd op zoek naar een bodem. Geschrokken beleggers vinden wellicht comfort in het gegeven dat de door Rabo getaxeerde 1 euro per aandeel dividend een dividendrendement van een dikke 7 procent zou geven bij de huidige koers.
De markt is ook positief over het snelle ingrijpen van Besi, en meldt dat daarnaast het lange termijn potentieel voor Besi gewoon blijft bestaan. Kleinere complexere chips zullen de vraag naar nieuwe geavanceerdere verpakkingsmachines, zoals die van Besi, blijven stuwen.