Als het beursgenoteerde ingenieursbureau Grontmij binnenkort is overgenomen door het Zweedse Sweco verhuizen aandeelhouders mee. Want in ruil voor hun Grontmij-belegging krijgen ze aandelen Sweco, genoteerd aan de beurs van Stockholm. Wat betekent dat voor beleggers? Een paar vragen beantwoord.
Drie maanden geleden is het inmiddels dat Grontmij en Sweco het samengaan bekend maakte. Het Zweedse ingenieursbureau Sweco betaalt Grontmij-aandeelhouders 1,84 euro in contanten per aandeel Grontmij plus 0,22195 aandeel Sweco B. Die B-stukken hebben slechts een tiende deel van het stemrecht ten opzichte van de eveneens genoteerde aandelen A van Sweco.
Op basis van de slotkoers van Sweco B op 29 mei, de dag voor het bod uitkwam, was de waarde van het bod omgerekend 4,66 euro.
De aandelen van Sweco worden verhandeld op de beurs van Stockholm in Zweden.
Het aandeel Grontmij sloot op de dag voordat beide partijen het bod wereldkundig maakten op 3,83 euro, ongeveer 22 procent boven de beurskoers van een dag eerder. Omdat het bod deels in aandelen van het Zweedse Sweco is, schommelt de waarde van het bod voortdurend. Daarbij komen ook nog fluctuaties als gevolg van de wisselkoers. De aandelen van Sweco noteren in Zweedse kroon.
De actuele waarde is hier te volgen
Hoe hebben grootaandeelhouders en analisten gereageerd?
Het lijkt erop dat beleggers en analisten berusten in het einde van de zelfstandigheid van het dit jaar exact honderd jaar oude Grontmij.
Het ingenieursbureau uit De Bilt heeft niet kunnen opboksen tegen een desastreus verlopen overname in Frankrijk uit 2010 en de moeilijke marktomstandigheden.
De mislukte overname van het Franse Ginger had het bedrijf opgezadeld met hoge schulden terwijl de omzet stevig terugliep en het projectmanagement ondermaats was.
Nadat het bedrijf in 2012 ontsnapte aan een faillissement hebben beleggers via twee aandelenemissies ruim 110 miljoen euro in het bedrijf gestort. In april 2014 kwam daar nog eens 20 miljoen euro bij via de uitgifte van converteerbare preferente aandelen bij twee institutionele beleggers.
Een analist van Rabobank trok de vergelijking met een “auto met een kras op de deur”. Beleggers die zijn ingestapt vanaf 2012 hebben overigens een aardige winst overgehouden aan het aandeel. Aandeelhouders die het aandeel al wat langer in hun portefeuille hebben kijken echter aan tegen een (stevig) verlies.
Tot dusver hebben grootaandeelhouders die samen 55 procent van de Grontmij- aandelen bezitten zich al achter het bod geschaard. Daarbij heeft Sweco ook het 9 procent belang in Grontmij van Delta Lloyd alvast overgenomen. Sweco heeft nu in totaal 64 procent van de aandelen binnen.
Wat is het tijdspad totdat aandeelhouders hun vergoeding voor geleverde aandelen krijgen?
Beleggers hebben tot en met 22 september 2015 de tijd om hun stukken aan te melden. Sweco zal hen vervolgens op 1 oktober de biedprijs betalen.
Er is een mogelijkheid dat Sweco de aanmeldperiode verlengt als het percentage aangemelde aandelen in eerste instantie minder is dan 80 procent. Bij meer dan 80 procent zullen de Zweden het bod definitief maken.
Bij een aanmeldpercentage tussen de 80 en 95 procent van de aandelen krijgen beleggers te maken met een zogeheten driehoeksfusie. Daarbij verdwijnt Grontmij in een andere vennootschap waarin Grontmij-beleggers die hun aandelen op het moment van die fusie nog in bezit hadden automatisch aandeelhouder zullen worden. Gevolg is dat ze vervolgens niet of nauwelijks meer kunnen handelen in die aandelen.
Bij een percentage boven de 95 procent volgt de wettelijke uitkoopprocedure. Daarin zal de Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof uiteindelijk oordelen over de prijs waartegen minderheidsaandeelhouders hun Grontmij-stukken moeten overdragen.
Is Sweco een aantrekkelijke belegging?
De combinatie met Grontmij maakt Sweco volgens de beide bedrijven de grootste speler binnen de ingenieursbranche in Europa met marktleiderschap op zes markten en een jaaromzet van 1,7 miljard euro.
In belangrijke markten als Zweden (60 procent van de omzet), Noorwegen (21 procent van de omzet) en Centraal Europa noteerde Sweco het afgelopen kwartaal naar eigen zeggen een sterke organische groei van boven de 10 procent. Moeilijker heeft het bedrijf het in Finland en Rusland, maar deze markten zijn een beperkter deel van Sweco, samen 15 procent van de omzet.
De operationele winstmarge van bijna 10 procent die het bedrijf realiseert ligt twee zo hoog als die van Grontmij.
Naar verwachting levert de combinatie ongeveer 27 miljoen euro aan synergie voordelen op. Maar de Zweden trekken er wel vier jaar voor uit om negentig procent van die voordelen te behalen. Sweco rekent op verbeterende economische omstandigheden dit jaar, maar de eigen markten zullen dat niet bij kunnen houden.
Sweco betaalt een kleine veertig procent met contanten en 61 procent in de vorm van nieuw uit te geven aandelen Sweco. Daarmee blijft de verhouding tussen nettoschuld en bedrijfsresultaat (ebitda) onder de 2.
Wel lanceert Sweco vlak na de overname direct een claimemissie om een overbruggingskrediet die ze nodig heeft voor de cashcomponent van het bod af te lossen. Huidige Grontmij-beleggers krijgen die aandelenuitgifte waarmee ze hun belang op peil kunnen houden dus direct voor hun kiezen.
Een opvallend detail is verder dat Kempen & Co via haar beleggingsfondsen grootaandeelhouder is van zowel Grontmij als Sweco. Het fonds belegt volgens haar website al jaren in Sweco en ondersteunt de keuze om samen te gaan met Grontmij.
Beleggingsanalisten in Zweden zijn verder positief gestemd over het aandeel Sweco. Het aandeel heeft 4 koopadviezen en 1 houdadvies met een gemiddeld koersdoel van ruim 140 Zweedse kronen.
Maakt mijn bank of broker het eigenlijk wel mogelijk om op de Zweedse beurs te beleggen?
Beleggers die hun Grontmij-aandelen aanbieden worden grotendeels betaald in Sweco-aandelen. Veel banken en brokers in Nederland hebben de beurs in Stockholm ook in hun productassortiment, zodat beleggers niet met onverkoopbare stukken komen te zitten na de overname van Grontmij.
De aandelen Sweco zitten in ieder geval in het aanbod van van BinckBank, Alex, DeGiro en van aan Interactive Brokers gelieerde partijen als Lynx en Today’s.
De kosten van het handelen op de Zweedse beurs verschillen per bank of broker. Zo zijn beleggers bij Alex 10 euro plus 0,25% over de waarde van de positie kwijt, terwijl beleggers bij prijsstunter DeGiro 4 euro plus 0,04% over de transactiewaarde betalen. Handelen op de Nederlandse beurs is over het algemeen (nog) goedkoper.
Beleggers die niet willen beleggen in een aandeel op de Zweedse beurs doen er wellicht beter aan hun aandelen Grontmij voor 1 oktober in Amsterdam te verkopen dan de aandelen Sweco later op de Zweedse beurs van de hand te doen.