Opbeurende berichten heeft Grontmij-topman Michiel Jaski beleggers in zijn nu drie jaar durende ambtsperiode nog niet kunnen melden. Vooral de voortdurend dalende omzet baart zorgen. Daar kan het ingenieursbureau niet tegenop bezuinigen.
De man die verlichting moest brengen, is al ruim drie jaar de boodschapper van mistroostige berichten.
Topman Michiel Jaski is eind 2011 binnengehaald om orde op zaken te stellen en Grontmij weer snel op het groeipad te brengen. Maar de hersteloperatie van het gebutste bedrijf verloopt trager dan gedacht.
De Europese markt waar Grontmij ruim 90 procent van de jaaromzet (659 miljoen euro in 2014) haalt, wordt geteisterd door bezuinigingen, scherpe concurrentie en prijsdruk.
Miljoenentegenvallers
Tel daar miljoenentegenvallers bij enkele projecten in Denemarken en kosten voor saneringsrondes bij op en onder aan de streep rolt er al snel een verlies uit.
In Denemarken moest Grontmij twee miljoen euro afboeken op een ziekenhuisproject waar het meerwerk heeft moeten verrichten. Maar voor die extra werkzaamheden wil de opdrachtgever niet opdraaien. Een jaar eerder schreef Jaski op datzelfde project ook al 1,5 miljoen euro af.
‘Mogelijk hebben we nog niet alle afboekingen achter de rug, maar we zijn op de goede weg', aldus de bestuursvoorzitter. ‘Teleurstellende markten zijn maar een deel van het verhaal, we hebben ook uitdagingen om intern het huis op orde te krijgen', aldus Jaski.
Het kwartaalverlies kwam uit op één miljoen euro. Over het hele jaar liep het nettoverlies ten opzichte van 2013 op tot 20 miljoen euro (29 eurocent per aandeel). Daarmee was 2014 het vierde opeenvolgende verliesjaar. In totaal was het nettoverlies in die vier jaren 120 miljoen euro.
Grontmij is betrokken bij allerhande projecten rond energie (hoogspannings- of gasnet), wegen, de aanleg van metro- en tramsystemen en duurzame gebouwen.
Kopzorgen
De organische omzetontwikkeling blijft een van de grootste kopzorgen voor het adviesbureau.
‘Onze belangrijkste taak is om goede opdrachten binnen te halen', zei bestuursvoorzitter Jaski tijdens een toelichting op de resultaten om daaraan toe te voegen dat ‘de cijfers laten zien dat we nog een weg te gaan hebben'.
Afgezien van de winstgevendheid, het bedrijfsresultaat (ebita) halveerde vorig jaar tot 11 miljoen euro, is de organische omzetontwikkeling de laatste drie jaar slecht geweest.
In die twaalf kwartalen moest Grontmij in tien kwartalen een omzetkrimp noteren. Slechts in twee kwartalen, het derde kwartaal van 2013 en het laatste kwartaal van 2012, wist het bedrijf een kleine omzetplus te halen.
In het net afgesloten vierde kwartaal was de autonome omzetdaling 4,1 procent. De kwartaalomzet kwam daarmee uit op 167 miljoen euro.
Herroepen
Omdat het met de omzet maar niet wil vlotten, moet Jaski zijn eerdere omzetdoelstelling herroepen. ‘We moeten vandaag erkennen dat onze eerdere verwachting dat de Europese markten zich gematigd positief zouden ontwikkelen, niet is uitgekomen', zei Jaski.
Vooral in Nederland ziet hij ‘moeilijke omstandigheden'. Grontmij mikte op een omzetgroei van 3 tot 5 procent in 2015. Die omzetdoelstelling zal vermoedelijk pas in 2016 gehaald worden na een ‘zwak begin van het nieuwe jaar'.
In Nederland haalt Grontmij dertig procent van de omzet, ruim 200 miljoen euro in 2014.
Andere belangrijke markten zijn Zweden, Denemarken, België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In Zweden was de organische omzetkrimp op jaarbasis zelfs 12,9 procent
Vooralsnog laat het adviesbedrijf de beoogde winstgevendheid (ebita-marge) in 2016 van 6 tot 8 procent wel staan, met de aantekening dat dit ‘een uitdaging' is, vooral als gevolg van de zwakke ontwikkelingen in Nederland.
Winstgevende groei aan beleggers presenteren blijkt meer dan ooit nog een hels karwei.