Zes ontwikkelingen met grote invloed op de beurzen. Hoe drijven ze de prestaties van bedrijven? Deze keer: de tweede kwartaalcijfers van Arcadis.
Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft de omzet in de eerste helft van het jaar met maar liefst 41 procent op weten te voeren tot 868 miljoen euro.
Dat was echter vooral te danken aan overnames en gunstige wisselkoerseffecten. De autonome omzetgroei bedroeg 2 procent. De nettowinst voor eenmalige kosten kwam uit op 57,3 miljoen euro, drie procent boven vorig jaar. Als de eenmalige zaken wel worden meegenomen daalde de nettowinst echter met 16 procent.
Arcadis verwacht dat de winstmarges in de tweede helft van het jaar nog verbeteren, onder meer door een betere winstgevendheid van de overgenomen bedrijven.
Voor heel 2015 wordt een winstgroei uit voortgezette activiteiten van zo’n 20 procent verwacht bij een 30 procent hogere omzet.
1.Economisch herstel zichtbaar in de sector?
Arcadis toont zich behoorlijk optimistisch. Het meest positief is het bedrijf over de Europese markt en het Verenigd Koninkrijk. Ook voor het Midden-Oosten zijn de vooruitzichten goed. De Aziatische markten liggen er wat slapper bij, vooral China.
2.Valuta
Van de omzetgroei van 41 procent was 29 procent het gevolg van de overnames die het bedrijf in het voorbije jaar deed en 14 procent het gevolg van valutaire meewind. De organische groei was slechts 2 procent.
Dat telt op tot 45 procent, maar er moet weer 4 procent vanaf vanwege de gevolgen van kostenoverschrijdingen op projecten. Zonder de zwakke euro zouden de cijfers van Arcadis er dus beroerd uitzien.
3. Opkomende markten (met name China)
In China constateert Arcadis een duidelijk afkoelende economie. Desondanks verwacht het bedrijf dat de prestaties in heel Azië op een goed niveau blijven.
Brazilië is een ander verhaal. Hier heeft Arcadis nog altijd last van de gevolgen van het omvangrijke omkoopschandaal bij Petrobras, waardoor in allerlei sectoren opdrachten worden uitgesteld, dus ook buiten de olie- en gasmarkt waar Arcadis zelf geen activiteiten heeft.
Arcadis merkt dit onder meer aan de daling van opdrachten vanuit de mijnbouw. De omzet in Brazilië daalde met 17 procent in de eerste zes maanden van het jaar. Voor heel 2015 wordt zelfs een omzetdaling tussen 25 en 30 procent verwacht. Gelukkig is het omzetaandeel van Brazilië slechts 5 procent.
4. Impact Griekenland
Over Griekenland wordt in het persbericht van Arcadis niet gerept.
5. Gevolgen herstructureringen
Hier heeft Arcadis, dat in het afgelopen jaar een drietal bedrijven overnam (Callison, Hyder en Franz), momenteel de handen vol. Er wordt hard gewerkt om de winstgevendheid bij deze bedrijven te verbeteren.
In de Verenigde Staten had Arcadis te maken met een kostenoverschrijding van 9 miljoen euro op een milieuproject. Drie andere projecten in Noord-Amerika leverden tegenvallers op van in totaal 4,9 miljoen euro.
Arcadis heeft naar eigen zeggen de Noord-Amerikaanse divisie uitvoerig doorgelicht en het bedrijf verwacht dat de omzet er zal stabiliseren.
6. Lage rente
Over gemiddelde rentelasten wordt in het persbericht niet gesproken, maar de financieringskosten waren met 10,3 miljoen in de eerste helft van jaar flink hoger dan vorig jaar (7,8 miljoen).
Dit had vooral te maken met een grotere schuldenlast die nodig was om de overnames te financieren.