VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zes ontwikkelingen met grote invloed op de beurzen. Hoe drijven ze de prestaties van bedrijven? Deze keer: de tweede kwartaalcijfers van Philips.

 

Prestaties Philips

Philips overlegde een prima tweede kwartaalbericht, waarvoor het aandeel op een zwakke Amsterdamse beurs ook goed werd beloond. Het gaat vooral goed met het bedrijfsonderdeel waar Philips mee verder wil: Healthcare.

Voor het hele jaar verwacht Philips een bescheiden omzetgroei en een verbetering van het operationele resultaat. Op de Capital Markets Day in september volgen meer details over de doelstellingen van de onderneming.

De nettowinst kwam uit op 274 miljoen euro, tegen 243 miljoen in dezelfde periode in 2014. Hogere volumes waren de belangrijkste oorzaak en de winst voor rente, belasting en amortisatie (EBITA) kwam 27 procent hoger uit op 501 miljoen euro.

De omzet ging 20 procent vooruit, de nettowinst steeg met 13 procent naar 274 miljoen euro. Philips verwacht in 2016 een operationele verbetering te kunnen laten zien.

 

1.Economisch herstel zichtbaar in de sector?

undefinedWisselende signalen hier. Philips zei zich in toenemende mate zorgen te maken om de mondiale economische omstandigheden, vooral in China, Rusland en Latijns-Amerika.

In Noord-Amerika, Midden- en Oost-Europa en India draaide het bedrijf echter goed.

 

2.Valuta

undefinedOp dit vlak had Philips een sterke rugwind. De omzet steeg maar liefst met 20 procent tot een kleine 6 miljard euro, maar dit was voor het grootste deel te danken aan valuta-effecten. Autonoom was de groei ‘slechts’ 3 procent.

 

3. Opkomende markten (met name China)

undefinedChina is de op één na grootste markt voor Philips en hier drukt de teruglopende economische groei de investeringen van ziekenhuizen in apparatuur.

Daarnaast investeren staatsziekenhuizen minder door het overheidsbeleid om meer private klinieken op te zetten. Hierdoor daalden de orders in China in het afgelopen kwartaal met dubbele cijfers.

De omzet in het tweede kwartaal ging overigens wel flink omhoog: plus 29 procent, waarvan 8 procent vergelijkbare omzetgroei.

 

4. Impact Griekenland

undefinedOver Griekenland geen woord in het persbericht van Philips.

 

5. Gevolgen herstructureringen

undefinedPhilips gaat zoals bekend zijn lichtdivisie afsplitsen en dat proces verloopt goed.

De lichttak gaat vermoedelijk in de eerste helft van volgend jaar naar de beurs, hoewel verkoop aan een ander bedrijf ook nog mogelijk is.

De kosten vallen tot nog toe lager uit dan gedacht: tussen 200 en 300 miljoen euro, tegen een eerdere inschatting van 300 à 400 miljoen.

Dat is weer eens wat anders bij Philips, waar dit soort kosten nog wel eens willen tegenvallen. Ook in 2016 zullen overigens 200 tot 300 miljoen euro aan kosten worden genomen dus het is nog niet gedaan.

 

6. Lage rente

undefinedPhilips zag de rentekosten oplopen van 108 miljoen naar 135 miljoen euro in de eerste helft van 2015.

Dat kwam door een toename van de totale schuld met 1,6 miljard euro ten opzichte van eind vorig jaar, hoofdzakelijk vanwege een overbruggingskrediet voor de overname van het Amerikaanse Volcano.

Het grootste gedeelte van de lange termijnschuld bestaat uit obligaties die een gemiddelde rentevoet hebben van 5,59 procent.

 

 




Gerelateerde artikelen