VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zes ontwikkelingen met grote invloed op de beurzen. Hoe drijven ze de prestaties van bedrijven? Deze keer: de halfjaarcijfers van AkzoNobel.

 

Prestaties & verwachtingen AkzoNobel

 AkzoNobel kon een nettowinst van 331 miljoen euro presenteren, ruim 60 procent meer dan een jaar eerder. De operationele winst steeg met 40 procent tot 486 miljoen euro. Het bedrijf zegt zelf op koers te liggen om de doelen voor dit jaar te halen.

1.Economisch herstel zichtbaar in de sector?

undefinedDat valt tegen. AkzoNobel moet het vooral hebben van snijden in de kosten. Dat leverde wel een sterke winststijging op. 

Het bedrijf ziet nog geen verbetering op de Europese markt en ook in opkomende markten als Brazilië, China en Rusland vallen de ontwikkelingen tegen.

2.Valuta

undefinedDe lagere koers van de euro was volgens het bedrijf nadrukkelijk mede verantwoordelijk voor de omzetstijging met 6 procent naar 3,9 miljard euro.

We zouden het nog wat sterker durven stellen: zonder de valutaire rugwind was de omzet gedaald. Volumes daalden met zo’n 2 procent en prijzen konden niet worden verhoogd.

 

3. Opkomende markten (met name China)

undefinedRusland en Brazilië zitten in een recessie, in China is de groei significant teruggevallen. Akzo verwacht geen veranderingen in die markten in de tweede helft van het jaar.

Dat is jammer, want Akzo haalt ruim een derde van de omzet in opkomende markten: een kwart uit Azië en 10 procent uit Latijns Amerika. 

Over China zegt AkzoNobel dat de grote groei-jaren voorbij zijn. "China is niet meer die constante groeimarkt die het tien jaar lang is geweest en daar moeten we ons op aanpassen," zo zei topman Buchner tegen het Financieele Dagblad. 

 

4. Impact Griekenland

undefined Het woord Griekenland komt in het halfjaarbericht van AkzoNobel niet voor.

 

5. Invloed bezuinigingen overheid

 undefinedOok over de gevolgen van overheidsmaatregelen wordt niet gerept.

 

6. Lage rente

undefinedDe netto financieringskosten waren dankzij lagere rentestanden lager dan een jaar geleden: 68 miljoen euro tegen 77 miljoen in de eerste helft van 2014.

 




Gerelateerde artikelen