De terugkeer naar autonome groei is een van de weinige lichtpuntjes in het kwartaalverslag van Philips. Herstructureringskosten en aanhoudende investeringen zorgen voor een flink lagere nettowinst.
Ondanks een wat hogere omzet start Philips het jaar met een flinke daling van de nettowinst van 137 miljoen naar 100 miljoen euro.
Belangrijkste oorzaak: herstructurerings- en acquisitiegerelateerde kosten.
Philips-topman Frans van Houten had al eerder aangegeven dat Philips vanwege zwakke eindmarkten voorlopig nog wel even doorgaat met herstructureren.
Beleggers lijken er echter een beetje genoeg van te krijgen: een immer positieve Van Houten die maar blijft herstructureren zonder duidelijk zicht op resultaatherstel. Het afgelopen kwartaal is de onderliggende operationele marge zelfs gedaald.
Het aandeel gaat na bekendmaking van de cijfers dan ook een procent of vijf naar beneden. De Philips-aandeelhouder heeft de rally van de AEX dit jaar ook niet kunnen bijhouden. De koers noteert 11 procent hoger dan begin dit jaar tegen een stijging van 19 procent voor de AEX.
Jaarcijfers in het kort
Philips boekt over het eerste kwartaal een omzet van ruim 5,3 miljard euro, tegen 4,7 miljard euro een jaar terug.
Philips presteert daarmee beter dan verwacht, maar dat komt vooral door gunstigere valuta-effecten. Echter, ook de autonome groei van 2 procent vormt een aangename verrassing.
Deze autonome expansie komt volledig uit groeiregio's (+6 procent) als Latijns-Amerika en Centraal- en Midden-Europa, deels teniet gedaan door China. Volwassen economieën bleven per saldo vlak.
Het bedrijfsresultaat (ebita) daalt echter van 253 miljoen naar 230 miljoen euro als gevolg van een bedrag van 58 miljoen euro aan herstructurerings- en acquisitiekosten.
Onderliggend is wel sprake van een hogere ebita, maar als percentage van de omzet is de onderliggende ebita-marge gedaald van 6,5 procent naar 6,1 procent.
De in gang gezette afsplitsing van de resterende onderdelen van de lichtdivisie vergde het afgelopen kwartaal 11 miljoen euro aan kosten.
Philips denkt het onderdeel nog steeds in de eerste helft van 2016 naar de beurs te kunnen brengen, al worden andere opties niet uitgesloten.
De totale afsplitsingskosten worden nog altijd geraamd op 300-400 miljoen, welke last volledig dit jaar genomen zal worden.
De divisies
Healthcare, de grootste divisie, wist in een moeilijke markt de omzet autonoom met 1 procent op te voeren en ook een met 3 procent gestegen orderinstroom is positief.
Vooral door toegenomen investeringen, kosten voor kwaliteit en regulering alsmede negatieve valuta-effecten zakte de operationele marge echter van 8,8 procent naar 5,4 procent. Analisten rekenden gemiddeld op een marge van 8,3 procent.
Deze winstval houdt volgens Philips geen verband met de vorig jaar stilgelegde operaties in Cleveland. Wel wordt het concern flink geraakt door de economische groeivertraging in China.
De lichtdivisie zag de omzet autonoom met 3 procent krimpen. De verkopen van Led-verlichting stegen met een kwart, wat meer dan volledig teniet werd gedaan door een daling bij conventionele verlichting. De marge steeg, maar minder dan verwacht.
Best presterende onderdeel is Consumer Lifestyle. De autonome omzetgroei beliep hier 10 procent en ook de ebita-marge kon omhoog. Philips zegt vooral sterk gepresteerd te hebben met zijn innovatieve elektrische tandenborstels.
Doelstellingen herhaald
Voor geheel 2015 gaat het elektronicaconcern uit van een matige autonome omzettoename en blijft de focus op een verbetering van de ebita-marge.
De in januari met 1 procentpunt verlaagde financiële doelstellingen voor 2016 blijven staan. Om deze in te lossen zal er echter nog wel het een en ander moeten gebeuren. Zo streeft het concern in 2016 naar een ebita-marge van 10-11 procent en een autonome groei van 3-4 procent.
Beleggers hebben daar kennelijk een hard hoofd in.