Al drie kwartalen op rij krijgt Ton Büchner, topman van AkzoNobel, de handen van beleggers op elkaar. Niet dat de resultaten zo uitzonderlijk zijn, maar het concern straalt meer stabiliteit uit.
"Operationeel excellent", zo luidt het strategische pad dat Büchner bewandelt.
Geen wilde avonturen van grote overnames, zoals onder voorganger Hans Wijers, maar inzetten op winstgroei.
De verfgigant is . Minder rendabele activiteiten worden afgestoten en er wordt veel gereorganiseerd. Over geheel 2014 werd voor ruim een kwart miljard euro aan reorganisatiekosten gemaakt.
Dat gaat nu ten laste van het resultaat, maar maakt het concern robuuster. Dat is geen overbodige luxe want 2015 belooft geen eenvoudig jaar te worden.
Büchner handhaaft niettemin de ambitieuze financiële doelstellingen en hoewel menig analist wat twijfels heeft spreekt de beurskoers voor zich.
‘Doelstellingen 2015 haalbaar'
AkzoNobel kende een goed vierde kwartaal waarin het in toenemende mate baat had bij de verzwakking van de euro tegenover de dollar. Over geheel 2014 is nog wel sprake van een klein negatief valuta-effect.
AkzoNobel betrekt 15 procent van de omzet uit Noord-Amerika, 37 procent van de verven wordt in de volwassen Europese landen afgezet, 26 procent in Azië en 10 procent in Latijns-Amerika.
Op een met 2 procent gedaalde jaaromzet, mede dus door negatieve valuta-effecten, steeg de operationele winstmarge, geschoond voor incidentele posten, van 6,1 procent naar 7,5 procent.
De doelstelling voor dit jaar ligt op een operationele marge (‘Return on Sales', ROS) van 9 procent en een Rendement op geïnvesteerd vermogen (‘Return on Investment', ROI) van 14 procent (2014: 10,0 procent).
Dat lijkt inderdaad nog een weg te gaan, maar AkzoNobel zal dit jaar de wind van de zwakke euro in de rug voelen en de effecten zien van alle herstructureringen.
Het concern herhaalt dan ook op koers te liggen de doelstellingen dit jaar te zullen realiseren, ondanks onzekerheden over de kracht van eindmarkten, grondstofprijzen en wisselkoersen.
Op het eerste gezicht zou Akzo baat moeten hebben bij de lagere olieprijs die de kosten van grondstoffen zou moeten drukken. Maar uiteindelijk zal de lagere olieprijs toch in de eindprijs tot uiting moeten komen, zo lichtte Büchner toe.
Dividend en koers
Ondanks een stijging van de onderliggende winst per aandeel tot 2,81 euro, tegenover 2,62 euro over 2013, houdt de onderneming het dividend stabiel op 1,45 per aandeel.
Dat stelt wat teleur, mede omdat Büchner nadrukkelijk aangeeft autonome groei boven acquisities te prefereren.
Wel past dit alles in het plaatje van de behouden koers die Büchner wenst te varen, alle obstakels in de bedrijfsomgeving trotserend.
Intussen zit de beurskoers aardig in de lift. Sinds het dieptepunt van oktober is het aandeel met een derde opgelopen tot ongeveer de koersdoelen die analisten hebben staan. Op deze prijs van ruim 63 euro is het dividendrendement een niet al te hoge 2,3 procent.
DSM genereert een hoger dividendrendement, Heineken weer lager. Beleggers leveren graag wat in voor meer zekerheid of hogere verwachtingen. Büchner zal zich daardoor gesteund voelen.