VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vier bedrijven om in de gaten te houden bij aankomende jaarcijfers

De ontwikkeling van de olieprijs en mogelijk verdere verzwakking van de euro zullen voor positieve én negatieve verassingen zorgen in het komende jaarcijferseizoen. Vier bedrijven uitgelicht.

Sinds de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal is de financiële wereld in de ban geraakt van de snel dalende olieprijs en de verzwakking van de euro tegenover de Amerikaanse dollar.

Beleggers in bekende, grote oliegerelateerde bedrijven hebben al gevoeld wat de impact van de voortdurende daling van olie kan zijn.

Vorige week werd ook Boskalis in de uitverkoop gedaan, terwijl Vopak juist opveerde omdat een lage olieprijs meer opslag uitlokt.

Ook onder de kleinere fondsen zijn meerdere bedrijven op een bepaalde manier gelinkt aan de oliemarkt. En kleine bedrijven met grote activiteiten in de Verenigde Staten zullen de euro-dollar-koers met verhoogde attentie blijven volgen.

Vier niet-AEX fondsen om extra op te letten.

Aalberts
Het aandeel Aalberts Industries ligt er de laatste tijd wat zwakjes bij, terwijl het begin dit jaar als favoriet door veel beleggingsgoeroes werd aangemerkt.

Het tegenvallende koersverloop kan te maken hebben met de aanwezigheid van Aalberts in de olie- en gasindustrie.  Dat zou volgens Aalberts ceo Wim Pelsma onterecht zijn. De olie- en gasmarkt maken zijn volgens hem maar een paar procent van de totale activiteiten en dan zou het ook nog om werkzaamheden gaan die niet erg gevoelig zijn voor de olieprijs zoals renovatiewerkzaamheden.

Daartegenover staat het grote deel van de omzet - 30 procent - dat Aalberts uit de Verenigde Staten haalt. De aanwezigheid in opkomende landen is beperkt.

Aalberts beschikt over sterke marktposities. Het is dan ook interessant om te zien wat de precieze impact van olie en euro zal zijn en de mate waarin Aalberts de zwakke Europese economie trotseert.

Vooralsnog nemen beleggers een wat terughoudende positie in. Op 26 februari volgen de jaarcijfers.

Arcadis

Advies- en ingenieursbureau Arcadis zal het niet eenvoudig hebben. De lage olieprijs heeft negatieve gevolgen voor de voor het bedrijf belangrijke Amerikaanse milieu- en watermarkt.

Arcadis, dat circa 37 procent van de omzet uit de Verenigde Staten betrekt, profiteert daardoor maar ten dele van de goede draaiende Amerikaanse economie en de ‘dure' dollars waarin het betaald krijgt.

Air France-KLM

De lage olieprijs lijkt een grote pre voor de luchtvaartsector. In eerste instantie ging de koers van Air France-KLM dan ook, tegen de markt in, omhoog toen de olieprijs flinke tikken kreeg.

Lang duurde het feest niet. De brandstofrekening mag dan goed zijn voor circa 40 procent van de kosten, een groot deel van de kerosinerekening is vastgezet tegen veel hogere olieprijzen.

Afgezien daarvan doet de zwakke euro het voordeel van de lage olieprijs deels teniet. Olie moet immers in dollars worden afgerekend.

Daarbij geeft de lage olieprijs de concurrentie meer gelegenheid de prijzen nog verder te verlagen, wat Air France-KLM, met zijn grote vaste post aan personeelskosten, op een verdere achterstand kan zetten.

Hunter Douglas

Raambekleder Hunter Douglas zou wel eens in positieve zin kunnen verrassen. Het bedrijf haalt ruim de helft van de omzet uit de Verenigde Staten, waarmee het tot de grootste ‘dollarfondsen' aan het Damrak behoort.

Hunter Douglas profiteert ook volop van de nog altijd gunstige Amerikaanse woningmarkt. De aanhoudend lage hypotheekrente helpt daarbij zeker.

Hunter Douglas keert ook al jaren een goed dividend uit van 1,25 euro per aandeel. Op deze koers van 34 euro levert dat een rendement op van 3,7 procent.

 Impact goedkope olie en lage euro op kleinere beursfondsen

+
Zwakke euro maakt producten en diensten aantrekkelijker voor klanten buiten de eurozone
- De zwakke euro hangt samen met de kwetsbaarheid van de Europese economie, waarvan vooral kleinere bedrijven relatief sterk afhankelijk zijn. 
+ De goedkope olie drukt de energierekening van bedrijven
- Goedkope olie verzwakt de economie van opkomende landen die sterk van olie-export afhankelijk zijn. 
- Veel bedrijven zijn actief met energiezuinige projecten. Bij een lagere olieprijs neemt de noodzaak af daar in te investeren. 





Gerelateerde artikelen