Aalberts hield begin december zijn beleggersdag in Eindhoven. Tijdens die dag presenteerde topman Stéphane Simonetta enkele financiële groeidoelen voor 2030. Nieuw is de zogeheten ROICE-doelstelling, die aangeeft welk rendement Aalberts behaalt op nieuwe investeringen. Dat rendement moet tegen het eind van het decennium op minimaal 18 procent liggen. Dat is lager dan het percentage in de afgelopen tien jaar. De doelstelling viel bij beleggers tegen.
De vorig jaar aangetreden Franse ceo Simonetta maakte vorige week de nieuwe strategie en financiële doelen van Aalberts bekend. Beleggers reageerden sceptisch: sinds de aankondiging daalde de aandelenkoers met 8 procent.
Dat is enigszins opmerkelijk, want het operationele winstmargedoel van 18 procent (2023: 15,7 procent) en het mikpunt voor de omzet van minimaal 4,5 miljard euro (2023: 3,3 miljard euro) voor 2030 ogen toch vrij ambitieus.
Voor beleggers is mogelijk een tegenvaller dat Aalberts meer moet investeren om die groei van winst(marges) en omzet te kunnen behalen. Dit blijkt uit het streven van het concern om minimaal 18 procent rendement te realiseren op aanvullende investeringen die het de komende jaren wil doen. In de afgelopen tien jaar lag dit rendementspercentage op circa 21 procent, zo blijkt uit de presentatiesheets van de Capital Markets Day (CMD).
Snapshot uit de CMD-sheets Aalberts: ROICE-doel is lager dan in het verleden werd behaald
Bron: beleggersdag Aalberts.
Rente-op-rente
Het rendement dat een concern realiseert op nieuwe investeringen, de ROICE dus, is uiteindelijk allesbepalend voor het rendement dat beleggers in de aandelen kunnen bijschrijven.
Bedrijven die over een langere periode grote hoeveelheden nieuw kapitaal kunnen investeren tegen een hoge ROICE, kunnen veel waarde creëren voor aandeelhouders.
Om deze ROICE te berekenen wordt de winstgroei van een bedrijf over een bepaalde periode afgezet tegen de investeringen die nodig waren (de toename van de post geïnvesteerd kapitaal) om die extra winst te behalen.
Zo verdiende Aalberts in 2013 op groepsniveau 225 miljoen euro op ongeveer 1,5 miljard euro aan geïnvesteerd kapitaal. In de daaropvolgende tien jaar investeerde het bedrijf 1,4 miljard euro aan extra kapitaal. Het totale kapitaal van Aalberts groeide van 1,5 miljard euro in 2013 naar 3,1 miljard euro in 2023. Deels komt dat door aangepaste boekhoudregels die voor een hoger kapitaalsbeslag zorgen. De cijfers zijn daarvoor gecorrigeerd, voor consistentie in de berekening van de ROICE.
Met dat extra kapitaal van 1,4 miljard euro kon Aalberts zijn winst over deze periode met bijna 300 miljoen euro laten groeien (van 225 miljoen euro naar 521 miljoen euro). Daarmee komt de ROICE van Aalberts op 21 procent (294 miljoen euro na aanpassing boekhoudregels, gedeeld door 1,4 miljard euro). Zo wist het bedrijf een stevig rendement te halen, bij grofweg een verdubbeling van het geïnvesteerd kapitaal.
In de laatste tien jaar leverde nieuwe investeringen een rendement van 21 procent op
Bron: jaarverslag Aalberts. In miljoenen euro’s. Betreft periode 2013 tot en met 2023. Bedragen zijn aangepast voor de invloed van nieuwe boekhoudregels (IFRS 16).
Het in Utrecht gevestigde Aalberts levert energiebesparende verwarmings- en koelsystemen voor gebouwen (ruim de helft van de omzet). Daarnaast is het industriële technologieconcern actief in twee andere nichemarkten: het maakt hoge precisie-frames voor chipmachinefabrikant ASML (halfgeleiders) en levert gespecialiseerde oppervlaktebehandelingen voor de vliegtuigen van Airbus (industrie).
Hogere kapitaalintensiteit
Het valt te prijzen dat Aalberts, in tegenstelling tot veel andere bedrijven, sinds jaar en dag het rendement op nieuw kapitaal aan beleggers rapporteert. Maar op de afgelopen beleggersdag deelde Aalberts-topman Stéphane Simonetta nu ook zijn verwachting voor de ROICE in de toekomst. Zo denkt de ceo in 2030 een 10-jaars ROICE te hebben behaald van meer dan 18 procent (dat gaat dus over de periode 2020-2030).
Dat is lager – 18 procent rendement in plaats van 21 procent – dan de ROICE die in de laatste tien jaar werd behaald.
En dat terwijl Simonetta denkt dat de operationele winst (ebita) juist verder zal oplopen richting 2030. “Betekent dit dat Aalberts kapitaalintensiever wordt?”, vroeg een analist zich af.
Financieel directeur Arno Monincx antwoordde dat dit inderdaad het geval is. Aalberts wil de komende jaren op overnamejacht in de Verenigde Staten. Ook wil het bedrijven in Zuidoost-Azië acquireren die actief zijn in de chipsector. Die overnames moeten uiteindelijk de omzet een impuls geven, voor een bedrag van tussen de 800 miljoen en een miljard euro. Tegelijkertijd zet het concern onderdelen in de etalage die goed zijn voor een omzet van 400 tot 500 miljoen euro.
Per saldo zal meer worden geïnvesteerd in overnames dan dat desinvesteringen opleveren, waardoor het kapitaalsbeslag toeneemt. Bovendien voert Aalberts de autonome investeringen op: van gemiddeld 225 miljoen euro over de afgelopen jaren tot 275 miljoen euro per jaar in de toekomst.
Repercussies
De verhoogde kapitaalintensiteit is mogelijk een reden dat het aandeel sinds de beleggersdag van 10 december onder druk staat. Op de beurs ging zo’n 8 procent van de koers af.
Elke euro winst die Aalberts niet uitkeert maar herinvesteert, gaat iets minder opleveren dan in het verleden, en dat heeft repercussies voor de waardering van de aandelen.
Al hebben beleggers nog altijd geen echte reden tot klagen, want een ROICE van meer dan 18 procent is nog altijd zeer respectabel. Er zijn weinig beursfondsen die dit soort rendementspercentages weten te behalen.
Bovendien ligt de door Simonetta verwachte ROICE nog altijd meer dan dubbel zo hoog als de WACC (de gewogen gemiddelde kosten van kapitaal, circa 8 procent), terwijl het aandeel Aalberts op slechts 1,4 keer het geïnvesteerde kapitaal noteert (4,6 miljard euro beurswaarde gedeeld door 3,3 miljard euro geïnvesteerd kapitaal). Conclusie: de markt – alle beleggers bij elkaar – is er zelfs niet van overtuigd dat Aalberts het lagere ROICE-doel zal realiseren.