VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verbazingwekkende valutaverliezen Philips

Philips haalt een kwart van zijn omzet uit de Verenigde Staten en zou dus moeten profiteren van de "sterke" dollar. Opvallend genoeg maakt het bedrijf nu melding van negatieve wisselkoerseffecten.      

Er zijn nog geen definitieve jaarcijfers, maar 2014 is voor beleggers in Philips een teleurstellend jaar geworden.

Niet alleen omdat de koers achterbleef bij de markt, maar vooral vanwege de vele tegenvallers.

Nu weten ervaren beleggers dat ‘incidentele' zaken nogal eens roet in het eten gooien bij Philips.

Vaak zijn het reorganisatiekosten of boetes die voor eenmalige kostenposten zorgen. Deze keer is het een fabriek voor medische apparatuur in het Amerikaanse Cleveland met opstartproblemen.

Het persbericht begint nog vrolijk: Philips is blij te kunnen aankondigen dat de leveringen uit Cleveland weer op gang komen. Maar dan het slechte nieuws: het heeft langer geduurd dan gepland, en de kosten zijn hoger.

Verwacht
En o ja, nu we toch een persbericht uitdoen: ook de tegenvallende markten drukken op het bedrijfsresultaat. Philips verwacht nu dat het ebita-resultaat over het vierde kwartaal op 255 miljoen euro uit gaat komen, tegen 884 miljoen een jaar eerder.

Een winstwaarschuwing was te verwachten. Philips staat aan de vooravond van een nieuwe metamorfose, en dat is een uitgelezen moment om wat eenmalige pijntjes te nemen of uit te vergroten.

De Lichtdivisie wordt verzelfstandigd. De onderdelen Lumileds/Automotive worden vanaf de resultaten van het vierde kwartaal als niet-voortgezette activiteiten gemeld. Er wordt vooruitgang geboekt met het aantrekken van externe investeerders.

Verbazing
Maar dan het ‘one more thing...'-moment in het persbericht van vanmorgen. Naast de moeilijke marktomstandigheden, een nieuwe voorziening voor eenmalige kosten meldt Philips nu ook onverwacht negatieve wisselkoerseffecten in opkomende markten.

Dat is opvallend, want met de huidige zwakke euro (sterke dollar) zouden wisselkoerseffecten per saldo toch moeten meevallen. Net als veel bedrijven op het Damrak heeft Philips een flinke .

Philips behaalt ruim een kwart van zijn omzet in de Verenigde Staten. En de grootste opkomende markt waar Philips actief is, is China. De Chinese munt is officieus gekoppeld aan de dollar en is in het afgelopen halfjaar net zo gestaag opgelopen ten opzichte van de euro als de Amerikaanse munt.

Het is dus op zijn zachtst gezegd opvallend dat Philips in het vierde kwartaal van 2014 ‘sterker dan verwachte' valutaire tegenwind heeft kunnen ervaren in opkomende markten. Waar is dan die valutaire meevaller in Noord-Amerika?

Philips komt op 27 januari met de definitieve cijfers over het vierde kwartaal.




Gerelateerde artikelen