Oliegigant Shell staat onder veel beleggers bekend als trouwe dividendbetaler. Maar hoe lang kan de oliegigant nog ruimhartig naar aandeelhouders blijven als de olieprijs blijft kelderen?
De vrije val waarin olie in het laatste kwartaal is geraakt sleurt alle bedrijven die gerelateerd zijn aan de sector mee.
Zelfs het defensief geachte Shell verloor een kleine 15 procent van zijn waarde sinds september 2014.
De koersklap is pijnlijk, maar levert ook een voordeel op: een hoger dividendrendement. Analisten houden rekening met een dividend van omgerekend 1,60 euro, wat op de huidige koers een dividendrendement van afgerond 6 procent betekent.
Dit indrukwekkende dividendpercentage werkt als een soort anker voor de koers: andere olie(gerelateerde) fondsen zijn aanzienlijk harder gedaald.
Shell heeft een goede reputatie als het om dividend gaat. Zo bleef het Brits-Nederlandse bedrijf stug uitkeren in 2009 en 2010 toen concurrenten als het Britse BP, het Italiaanse ENI en het Spaanse Repsol hun dividend fors moesten verlagen.
Maar nu bevindt de olieprijs zich met een prijs van rond de 50 dollar per vat ruim onder het niveau waarop projecten van Shell naar eigen zeggen worden getest (tussen de 70 en 110 dollar).
Hoe gevoelig is het dividend van Shell voor de lage olieprijs? Na de bankenstresstest is het interessant om te analyseren hoe de oliegigant zich houdt in een gitzwart scenario waarin de olieprijs permanent onder druk staat.
Stresstest
Shell heeft als vuistregel dat voor iedere 10 dollar dat de olieprijs daalt, de kasstroom met 3,2 miljard dollar inteert.