VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Stern-topman voorziet sluiting helft autodealers

De helft van de autodealerbedrijven in Nederland zal moeten sluiten om de markt weer gezond te maken. Dat zei Henk van de Kwast van het beursgenoteerde Stern tijdens de jaarlijkse vergadering met aandeelhouders.

Volgens de topman gaat de consolidatie in de automotive sector onverminderd door.

Voor dit jaar verwacht Van der Kwast wisselende verkopen waarbij sterke en zwakke maanden voorkomen.

Als het even meezit valt er aan het einde van het jaar een bescheiden eindspurt in autoverkopen te noteren. In het eerste kwartaal was op de markt voor personenauto's in ieder geval weinig reden tot vreugde. De belabberde marktsituatie van een jaar eerder (het eerste kwartaal als vergelijking) verslechterde verder.

Ook Stern heeft last van die ontwikkeling.  Toch wist de topman van het bedrijf aandeelhouders te melden dat ‘'Stern  er beter voorstaat dan vorig jaar'', zo vertelde hij zijn aandeelhouders tijdens een recente ontmoeting. Met dank aan een reorganisatie en groei bij andere takken van het bedrijf.

Op naar groei
Na een jaar van reorganisatie en beëindigde activiteiten nam het bedrijfsresultaat toe van 1,8 miljoen in eerste kwartaal 2013 naar 3,2 miljoen in het eerste kwartaal 2014.

Het jaar 2014 zal in het teken staan van voorzichtige opbouw. Dankzij de reorganisatie en beëindigde activiteiten is er weer financiële en operationele ruimte om te groeien en groei te kopen.

Stern wil veel meer een servicebedrijf worden dan een pure autodealer, Stern Financial Services en Stern Mobility Services worden dus relatief belangrijker dan het onderdeel Stern Dealers.

Onder Stern Financial Services vallen de leaseactiviteiten. Stern Lease zag in het eerste kwartaal van 2014 een duidelijke toename van het aantal leasecontracten van maar liefst 8 procent. Ook in het laatste kwartaal 2013 registreerde Stern al een mooie toename van het aantal leasecontracten.

Outlook rest 2014
Omdat het bedrijf verder in 2014 geen bijzondere reorganisatielasten heeft en verliezen op beëindigende activiteiten moet het mogelijk zijn om in 2014 een duidelijk hoger resultaat na belastingen te realiseren dan over 2013.

Op de langere termijn handhaaft Stern de doelstelling van 15 procent rendement op het eigen vermogen, bij het huidige eigen vermogen van 138,3 miljoen euro, komt dat neer op ruim 20 miljoen euro netto winst per jaar. Het is van 2004 geleden dat het bedrijf dergelijke rendementen kon overleggen.

Beursexit van de baan
Van der Kwast keek ook nog even terug over de geruchten rond een beursexit van het bedrijf vorig jaar. Dat zou het gevolg zijn van een mogelijke fusie met branchegenoot Pouw. Volgens Stern heeft een dergelijk scenario nooit serieus gespeeld.

De intrinsieke waarde die boven de beurskoers lag en nog ligt was reden om te onderzoeken of het beëindigen van de beursnotering mogelijk was.

Er waren echter onvoldoende partijen financieel bereid om dit mogelijk te maken. Inmiddels is overigens de beurskoers ook aardig gestegen het afgelopen jaar.

Dividend presentje: 21 jaar Stern
Dankzij een zogeheten oversolvabiliteit van 2,6 miljoen in 2013 is er ruimte voor een dividenduitkering. Naast een contant dividend van 0,21 euro per aandeel ontvangen beleggers in 2014 ook een jubileumuitkering van 1 nieuw aandeel voor elke 21 aandelen in hun bezit.

Een ‘'leukigheidje'' zoals Stern CEO Van der Kwast dit dividend noemde, dat in het kader van het 21-jarig bestaan van de Stern Groep.

MEER STERN:

14 maart 2013



Gerelateerde artikelen