VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Malaise Grontmij kost twee commissarissen de kop

Twee oudgedienden binnen de raad van commissarissen van Grontmij treden per direct af. Zij worden medeverantwoordelijk gehouden voor de slechte prestaties van het beursfonds.

Het gaat om president-commissaris Frank Meysman en oud-advocaat Sjoerd Eisma, een voormalig partner bij De Brauw Blackstone Westbroek. De Belg Meysman zat al sinds 2001 in de rvc, vice-voorzitter Eisma kwam in 2005 aan boord.

Met hun vertrek volgen de twee commissarissen de dringende oproep daartoe van een aantal aandeelhouders tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) eerder op dag.
 
‘Te veel afstand'
Tijdens de bava eisten belegger ook het hoofd van Philippe Montagner. Deze Fransman voegde zich vorig jaar bij de Grontmij-toezichthouders na de inlijving van de Franse branchegenoot Ginger. Of ook hij zal vertrekken, is nog niet bekend.

Beleggers verwijten het drietal ‘te veel afstand tot het bedrijf te hebben' en houden hen medeverantwoordelijk voor de slechte prestaties van het ingenieursconcern.

Buiten schot
Twee andere commissarissen, Jan Zegering Hadders en Imtech-ceo Rene van der Bruggen, kwamen tijdens de bava niet in het vizier van opstandige beleggers.

Dat Van der Bruggen gespaard bleef is niet vreemd. Hij is pas commissaris sinds 2010.

Dat ligt anders bij Zegering Hadders. De voormalig ING-bestuurder zit net als Eisma sinds 2005 in de rvc. Ook onder zijn toezicht zijn zowel de Deense branchegenoot Carl Bro (2006) als Ginger overgenomen.

Beurskoers in elkaar geklapt
De vruchten van de beide grote overnames komen nog nauwelijks in de financiële prestaties en beurswaarde tot uiting. De beurskoers van Grontmij legde sindsdien een verontrustend parcours af.

Sinds de bekendmaking van de teleurstellende derde kwartaalcijfers gisteren is de koers met zo'n dertig procent in elkaar geklapt.

In zeven jaar tijd was de beurskoers nog nooit zo laag. Inmiddels bedraagt de beurswaarde niet meer dan 150 miljoen euro, minder dan dat Grontmij in 2006 betaalde voor het Deense ingenieursbureau (168 miljoen euro).

Door die overname kon Grontmij behalve in Nederland, België en Duitsland haar werkterrein uitbreiden naar Denemarken, Zweden en Verenigd Koninkrijk.

Die Scandinavische landen zorgden net als Frankrijk voor een zeldzaam lichtpuntje in de cijfers over de zomermaanden. Het orderboek is daar nog redelijk gevuld met goed renderende projecten en Grontmij komt makkelijker aan nieuwe projecten.

In tegenstelling tot Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben gemeenten, waterschappen, provincies en nationale overheden daar nog nauwelijks bezuinigingsoperaties doorgevoerd.

Aandelenemissie waarschijnlijker
Bestuursvoorzitter Sylvo Thijsen zei eerder deze week dat de ‘commerciële omstandigheden in 30 jaar tijd niet zo moeilijk' zijn geweest.

De combinatie van macro-economisch onheil, slechte kwartaalresultaten en sombere vooruitzichten blijven de komende tijd flinke druk zetten op de omzet en marge.

Om cash binnen te houden haalden Thijsen en financieel directeur Mel Zuydam daardoor alvast een streep door het jaarlijkse dividend. Vorig jaar keerde Grontmij nog 50 eurocent per aandeel uit.

Het was mogelijk een eis van haar huisbanken. In het derde kwartaal is de nettoschuldpositie van Grontmij opgelopen tot 222 miljoen euro. Als tegelijkertijd het bedrijfsresultaat en nettowinst onder druk staan, worden banken zenuwachtiger.

Welke limieten de banken hebben opgelegd, weigerden Thijsen en Zuydam tijdens de bava te melden. Meer dan ‘wij opereren in lijn met de bankconvenanten' en ‘we voelen ons comfortabel' wilden zij niet kwijt.

De balansverslechtering en het gure klimaat brengen een aandelenemissie dichterbij. Op die manier kan het buffervermogen worden opgekrikt, maar een emissie op een beurskoers die zelden zo laag is geweest, is voor beleggers een klein drama.

LEES MEER:

8 november 2011

18 augustus 2011

13 mei 2011

10 maart 2011

15 juni 2010

17 mei 2010

11 maart 2010





Gerelateerde artikelen