VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sommige bedrijven veranderen de wereld, en beleggers van het eerste uur kunnen er schatrijk mee worden. Het vergt wel geduld en sterke zenuwen om te beleggen in potentiële ‘gamechangers’. Vele redden het uiteindelijk niet. Maar dat maakt de zoektocht naar de winnaars nog fascinerender. Een overzicht van enkele trends die de VEB de afgelopen jaren analyseerde*.

Let op: de hieronder beschreven trends zijn inmiddels alom bekend en de daaruit voortkomende kansen zijn reeds verwerkt in de aandelenkoersen van bedrijven die ervan kunnen profiteren ('efficiënte markthypothese' Het centrale uitgangspunt van deze theorie is dat alle publieke informatie en toekomstverwachtingen verwerkt zijn in de prijs van een effect. Het is daarom onmogelijk om de markt te verslaan, anders dan door geluk. 

Wanneer er nieuwe, vooraf niet te voorspellen ontwikkelingen zijn, past de markt zijn verwachtingen aan en verandert de prijs van een effect.
). Desalniettemin is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over belangrijke trends die (mogelijk) de toekomst van veel bedrijven bepalen.

Sectoranalyses kunnen hierbij een zinvol middel zijn. Ze helpen je een visie te vormen op relevante ontwikkelingen die de waarde van je beleggingen raken.  


1. 3D-printen

Wat is het?             

Een 3D-printer is een apparaat dat driedimensionale objecten produceert op basis van digitale gegevens. Dat gebeurt door het object laag voor laag op te bouwen.

De eerste toepassingen waren met een metaal als productiestof, maar met andere stoffen kan het ook, zoals met keramiek, plastic of zelfs voedingsstoffen.

Kansen

De markt voor 3D-printen zal de komende jaren waarschijnlijk met 30 procent per jaar groeien. De grootste groeikansen liggen waarschijnlijk in de industriële sector.

De opkomst van 3D-printen is misschien niet helemaal de volgende industriële revolutie, een gamechanger is het wel.  

 

Lees meer over de trend 3d-printen
 

2. Algen

Wat is het?            

Er wordt op dit moment aan toepassingen van algen gewerkt in voeding, verzorging en energie.

De voedingswaarde van veel algen is relatief hoog waardoor ze interessant zijn voor voedings- en verzorgingsproducten.

Daarnaast bieden algen voordelen voor energie opwekking. Ze concurreren niet met voedsel of ander gebruik van planten. En doordat er CO2 wordt opgenomen tijdens de kweek is het verbruik CO2-neutraal.

Kansen

Nadeel is misschien dat de energieomzetting met behulp van de zon via organisch materiaal zoals algen toch minder efficiënt blijkt dan die via bijvoorbeeld zonnepanelen, waarmee de zonnestralen direct in energie worden omgezet.

Op termijn zijn de voedsel- en cosmeticatoepassingen van algen wellicht interessanter dan de energietoepassingen. Nu al wordt het restproduct van algenkweek voor olie als veevoer gebruikt omdat het zo voedzaam is. Ook bijvoorbeeld voor de winning van omega-3-vetzuren zijn bepaalde algensoorten zeer geschikt. Daar liggen voor beleggers dan ook vermoedelijk de grootste kansen.

 
Lees meer over de trend algen


3. Robotica

Wat is het?             

Meer dan 95 jaar geleden werd het begrip ‘robot’ voor het eerst gebruikt in een Tsjechisch toneelstuk en sinds dat moment heeft het de collectieve verbeelding beziggehouden.


Nog steeds wordt er veel – en meer dan ooit – verwacht van robotisering en kunstmatige intelligentie, op allerlei fronten. En er worden bedreigingen in gezien, van verdringing op de arbeidsmarkt tot aan het einde van de mensheid. 

Kansen

Robotica is een enorme groeimarkt. Maar let op: aandelen van robotmakers zijn niet goedkoop. Het gebruik van robots is de afgelopen jaren al enorm toegenomen. En die groei is wellicht nog niet voorbij.

Analisten van Robeco becijferden dat de groei van het aantal robots in het afgelopen decennium maar liefst 10 procent op jaarbasis was. In 2014 was de groei zelfs 15 procent. Op dit moment is de auto-industrie de belangrijkste afnemer van robots. In Japan is nu al een op de zes arbeiders in een autofabriek vervangen door een robot. In Duitsland en vooral China ligt dat aantal veel lager. Daar liggen dus groeimogelijkheden. Maar ook andere industrieën lenen zich prima voor het inzetten van robots.

Lees meer over de trend robotica

  

4. Internet of things

Wat is het?             

Alles staat met alles in verbinding, dat is waar het internet van dingen (in het Engels: the internet of things) op neerkomt. Nu is het al zo dat via computers, tablets en smartphones iedereen met iedereen in verbinding staat, maar met ‘dingen’ bedoelt men slimme apparaten, met ingebouwde systemen. Dat kan de koelkast zijn of de thermostaat van huis en auto.

Kansen

‘Dingen’ communiceren met personen en met andere dingen, en nemen zelf beslissingen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld processen bij bedrijven efficiënter worden, wat kan resulteren in lagere kosten voor logistiek en opslag, energiebesparing of betere verkoopcijfers. Het kan ook helpen de verkeersveiligheid en -efficiëntie te verbeteren en het leven te veraangenamen. Allerlei toepassingen zijn denkbaar.

Grote chipmakers als ARM, Intel en Texas Instruments wijzen er bij hun kwartaalberichten graag op hoe snel het omzetaandeel dat te maken heeft met het internet of things groeit. Intel boekte er in 2014 al een omzet van 2,1 miljard dollar mee, 19 procent meer dan een jaar eerder.

 

5. Zonne-energie

Wat is het?             

De zon levert 10.000 keer zoveel energie als er wereldwijd nodig is. Vrijwel elke energiebron, zoals olie, biobrandstof en algen, is indirecte zonne-energie. Wat is er dan logischer dan die energie zo direct mogelijk om te zetten in elektriciteit? 

Kansen

Zonne-energie heeft de toekomst en dat heeft het al een tijdje. Misschien is dat wel het probleem. Ondanks de jarenlange belofte en ontegenzeggelijke vooruitgang is het nog steeds wachten op een echte doorbraak. 

 

6. Drones


Wat is het?             

Waar eerder enkel vliegtuigen en helikopters het luchtruim domineerden, zien we nu steeds meer onbemande vliegtuigjes (‘drones’). De mogelijke toepassingen zijn eindeloos, van pakketbezorging en industriële inspecties tot homevideo’s.  

Kansen

Beleggers die nu willen inspelen op de opkomst van de drone, kunnen terecht bij enkele kleinere bedrijven die drones ontwikkelen of onderdelen en randapparatuur maken. Er zijn er een paar met een beursnotering.

 

7. Cybersecurity

Wat is het?             

Internetgebruikers zouden nog steeds kunnen denken dat hun persoonsgegevens, bankgegevens, koopgedrag en contacten veilig zijn in deze digitale tijden, ware het niet dat Edward Snowden in 2013 de moed vond om de wereld te vertellen hoe het echt zit.

Het gaf in ieder geval een extra boost aan de toch al groeiende cybersecurity-sector. 

Kansen

De prijzen die beleggers bereid zijn te betalen om te investeren in de nieuwste generatie beveiligers geven aan dat beurskoersen inmiddels kunstmatig hoog zijn.

Een groot probleem voor veel beleggers is dat digitale beveiligingsbedrijven door de aard van hun activiteiten moeilijk op waarde te schatten zijn. Zonder gedetailleerde kennis van de materie is het ondoenlijk in te schatten welke technologie absoluut tot het wapenarsenaal van datacentra en softwareontwikkelaars moet gaan behoren.

 

8. Zelfrijdende auto

Wat is het?             

De zelfrijdende auto gaat de komende jaren zijn entree maken op de weg. Als de voorspellingen uitkomen, wordt dit een nieuwe miljardenindustrie. 
Kansen

Voor beleggers is het nog niet zo makkelijk om erin te investeren. Vooral technologiebedrijven, zoals chipmakers, lijken interessant om in te beleggen. 

 

9. Duurzame energie

Wat is het?             

De omschakeling naar duurzame energiewinning is voor beleggers een proces vergelijkbaar met de opkomst van internet. Er komt iets groots op je af, maar het is de vraag hoe het eruitziet.

Kansen

Dat de wereld overschakelt op duurzame energie mag voor geen enkele belegger een verrassing meer zijn, de vraag is nu vooral wanneer en hoe. Want daarover lopen de meningen sterk uiteen.

 


* De geschiedenis herhaalt zich vaak, maar altijd weer anders. De toekomst gaan we dan ook niet voorspellen. Door richting te geven en na te gaan waarop je als belegger moet letten, hopen we te ontdekken hoe je met de minste risico’s op de ontwikkelingen kunt inspelen. Houd er rekening mee dat sommige van deze trendanalyses inmiddels verouderd kunnen zijn, en dat bijbehorende verwachtingen reeds zijn verwerkt in de koersen van bedrijven die erop inspelen. Trends zijn het lucratiefst wanneer ze nog niet alom bekend zijn.