VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wie wil beleggen in de zelfrijdende auto, komt uit bij traditionele aandelen

De zelfrijdende auto gaat komende jaren zijn entree maken op de weg. Als de voorspellingen uitkomen wordt dit een nieuwe miljardenindustrie. Voor beleggers is het nog niet zo makkelijk om erin te investeren.


TomTom maakte donderdag bekend dat het samen met Volkswagen gaat werken aan een zelfrijdende auto. Daarmee kan het bedrijf een graantje meepikken als de opkomst van autonome voertuigen werkelijkheid wordt. Voor aandeelhouders van TomTom is het niet meer dan voetnoot. Het is een klein onderdeel in het brede pallet aan producten en diensten op het gebied van navigatie en kaarten van TomTom en dat zal voorlopig zo blijven.

Beleggers die willen investeren in bedrijven die inzetten op de zelfrijdende auto moeten dus elders zijn. Maar zo gemakkelijk is dat niet. Ondernemingen die puur en alleen hierop inzetten zijn er eigenlijk niet aan de beurs. Het Israëlische Mobileye komt het dichtst in de buurt. Het heeft een eenvoudig, geïntegreerd systeem ontwikkeld dat bestuurders waarschuwt voor gevaren. Mobileye ging begin augustus naar de beurs in New York. Het aandeel is sindsdien ruim verdubbeld. Het bedrijf, omzet 81 miljoen dollar in 2013, is nu meer dan 10 miljard dollar waard.

Daarnaast moet een investeerder het zoeken in de meer gevestigde bedrijven. Allereerst zijn er de autoproducenten, die allemaal bezig met zelfrijdende auto's.

Technologiesector
En dan zijn er de chipbedrijven. De meeste analisten denken niet dat hier de grote kansen liggen. De beste manier om te profiteren van de opkomst van de zelfrijdende auto is waarschijnlijk door geld te steken in de technologiesector. Google wordt vaak genoemd, maar chipmakers lijken de beste gok te zijn. Het Amerikaanse , vroeger groot in grafische chips voor computerspelletjes, heeft bijvoorbeeld goede papieren met onder anderen Audi, BMW en Peugeot als klanten. Dit geldt ook voor chipmaker Qualcomm. Het bedrijf is minder ver, maar is een grote speler op de markt voor chips in smartphones en tablets en heeft daarmee een goede uitgangspositie.

Toeleveranciers
En dan zijn er natuurlijk de toeleveranciers aan de autoindustrie. Het Amerikaanse Delphi wordt vaak genoemd. Dichter bij huis heeft Continental de zelfrijdende auto ook tot speerpunt gemaakt. Het Duitse bedrijf heeft onlangs een expert van Google in dienst genomen die een speciale technologiedivisie moet opzetten in Silicon Valley. Wie echt gelooft in de zelfrijdende auto heeft het op dit moment dus lastig. De keerzijde is natuurlijk dat het risico van investeren in een gevestigde naam ook een stuk kleiner is.