Beleggen is in de ogen van veel beginnende beleggers gelijk aan ‘aandelen kopen’. Maar dat is een te eenzijdig beeld, er zijn simpelere alternatieven. We laten zien waarom individuele aandelen kopen voor veel beleggers de verkeerde keuze is en wat goede alternatieven zijn.
Wat het vergt om aandelen te kopen
Het selecteren van aandelen vraagt om veel analysewerk en een rationele aanpak. Beleggingsanalisten doen dagelijks niks anders dan het doorlichten van bedrijven aan de hand van objectieve maatstaven, modellen en analyses. De gemiddelde particulier kan hier niet tegenop. Hij komt expertise, discipline en vaak ook tijd tekort.
Particulieren die aandelen kopen, maken mede hierdoor al snel de volgende fouten:
- Handelen op basis van intuïtie in plaats van feiten: “Ik heb het gevoel dat dit bedrijf er wel weer bovenop komt.” De menselijke geest is echter niet in staat om alle informatie te vergaren en verwerken die relevant is voor het succes van een onderneming. Zelfs niet op een onderbewust niveau.
- Slechts enkele feiten meenemen in de overweging: “Een prima koers-winstverhouding en betalen ieder jaar dividend. Ik durf het wel aan om die aandelen te kopen.” Er zijn vaak zoveel meer feiten die iets anders of tegenstrijdigs kunnen prijsgeven.
- Uitgaan van de tips van (zogenaamde) experts: “Als hij het zegt, zal het wel kloppen.” Het selecteren van winnende aandelen blijkt in de praktijk echter lastig, ook voor professionele beleggers. Goede in het verleden behaalde rendementen bieden daarom geen zekerheid.
- Verkeerde analyses door menselijke tekortkomingen: “Inmiddels weet ik wel hoe je geld kunt verdienen met aandelen. Ik heb er een neusje voor.” De mens maakt allerlei inschattingsfouten bij het beleggen die leiden tot onnodige risico’s en verliezen.
- Afgaan op de gebruikerswaarde van een product of dienst: “Ik maak graag gebruik van dit product, en velen met mij, dus zal het ook met een belegging in dit bedrijf wel goed zitten”. Dat een product of dienst goed werkt of overal terug te vinden is, betekent niet automatisch dat het bedrijf in kwestie ook aandeelhouderswaarde creëert.
Hoe succesvol beleggen?
Om te beleggen, hoef je gelukkig niet altijd direct aandelen te kopen. Wel is het belangrijk dat je de basisprincipes van beleggen toepast, waarmee je de grootste kans hebt op een positief rendement.
Zo moet je onder andere je vermogen spreiden over verschillende (soorten) beleggingen en over een langere termijn beleggen. Statistisch gezien, zorg je er zo voor dat de kans op een positief rendement het grootste is.
Alternatieven voor aandelen kopen
Gelukkig zijn er simpele alternatieven voor het zelf kopen van aandelen, waarbij de basisprincipes voor succesvol beleggen gemakkelijk zijn toe te passen:
Mixfondsen
Met behulp van deze beleggingsfondsen kun je in een oogwenk een goed gespreide portefeuille bouwen, waarmee je je risico beperkt en kansen op vermogensgroei vergroot. Wel moet je wat tijd steken in het vergelijken en selecteren van beleggingsfondsen om ze vervolgens te kunnen kopen.
Een voordeel is dat je zelf geen specifieke beleggingen selecteert, dat doet de fondsmanager. Je hebt dus over het algemeen minder verstand van beleggen nodig dan wanneer je handelt in aandelen. Bovendien is het veel minder tijdsintensief.
Totaalpakketten
Voor wie mixfondsen te ingewikkeld vindt, zijn er online totaalpakketten. Hoewel de kosten van deze dienstverlening iets hoger liggen dan die van beleggingsfondsen, wordt beleggen hiermee teruggebracht tot het beantwoorden van enkele vragen en het inleggen van geld. Alsof je lid wordt van een sportvereniging. Erg simpel dus.
Toch aandelen kopen?
Op onze website lees je hoe je de beste aandelen selecteert en een gedegen portefeuille samenstelt: