Wie wil leren beleggen, moet rekening houden met een aantal zaken. We laten je zien welke lessen van cruciaal belang zijn voor elke (beginnende) belegger en hoe je verstandig leert beleggen.
De eerste lessen
Voordat je je eerste belegging doet, moet je kennis hebben van de basisprincipes – ofwel belangrijkste lessen – van het beleggen. Daarmee minimaliseer je je kans op miskopen en grote verliezen. Beleggen gaat immers gepaard met risico’s. Leren beleggen, draait daarom om de volgende lessen.
Les 1. Spreid je beleggingen
Stop niet al je eieren in één mandje. Zo verlies je bijvoorbeeld bij het faillissement van een onderneming niet een relatief groot deel van je vermogen.
Leer meer over het spreiden van beleggingen.
Les 2. Beleg voor de lange termijn
Hoewel beleggen op korte termijn (enkele jaren) zeer risicovol kan zijn, geldt dat in mindere mate voor de lange termijn (20+ jaar). Op korte termijn kunnen koersen van beleggingen namelijk flink schommelen in waarde, terwijl deze over langere periodes veelal stijgen. Althans dat toont het verleden.
Leer meer over het beleggen voor de lange termijn.
Les 3. Minimaliseer de kosten van beleggen
Kosten van beleggingsdiensten en -producten gaan ten koste van je rendement. En op lange termijn gaat het om aanzienlijke bedragen wanneer je het rente-op-rente effect Rendement wordt opgeteld bij het totale vermogen, en vervolgens wordt weer rendement ontvangen over dit totale vermogen en het vorige rendement. Enzovoort. Zodoende ontstaat een sneeuwbaleffect waarbij het vermogen steeds sneller groeit.
Albert Einstein noemde het rente-op-rente effect niet voor niets het achtste wereldwonder. Wie het begrijpt, ontvangt het; wie het niet begrijpt, betaalt het (bij lenen van geld). meeweegt. Zo kan één procent minder rendement bij een gemiddeld vermogen al snel tienduizenden euro’s schelen in het eindkapitaal (na bijvoorbeeld 20 jaar). Een les die je beter kunt leren voordat je begint met beleggen.
Leer meer over het minimaliseren van de kosten van beleggen.
Les 4. Weet waar niet in te beleggen
Wat je ook beter vooraf kunt leren over beleggen, is dat rendement en risico meestal hand in hand gaan. Hoge voorgespiegelde rendementen betekenen eigenlijk altijd hoge risico’s. En realiseer je dat hefboomproducten niet geschikt zijn voor de gemiddelde belegger.
Leer meer over waar je beter niet in kunt beleggen.
Les 5. Beleg alleen in wat je begrijpt
Zorg ervoor dat je altijd begrijpt waarin je belegt. Het helpt je om kritisch te zijn ten aanzien van nieuwe aankopen en te reageren op factoren die van invloed zijn op je belegging.
Leer meer over alleen beleggen in wat je begrijpt.
Zorg er tot slot voor dat je leert welke menselijke tekortkomingen succesvol beleggen in de weg zitten. Dikwijls zijn beleggers hun eigen ergste vijand.
Leer over de vormen van beleggen
Veel beginnende beleggers denken dat beleggen gelijk staat aan zelf aandelen kopen. Niks is minder waar. Er zijn prima alternatieven die beleggen een stuk gemakkelijker maken. Voor sommige hoef je eigenlijk niet te leren beleggen (behalve bovengenoemde basisprincipes natuurlijk).
Grofweg kun je op de volgende manieren beleggen:
Vormen van beleggen | Beschrijving |
---|---|
1. Zelf aan de slag | Je stelt een beleggingsportefeuille samen door aandelen en obligaties te kopen. |
2. Fondsen kopen | Je koopt beleggingsfondsen en de fondsmanager belegt het ingelegde geld voor je. |
3. Totaalpakketten | Je legt via een online programma een bedrag (bijvoorbeeld maandelijks) in, stelt je risicoprofiel vast, en het geld wordt voor je belegd. Zelf doe je geen aankopen. |
4. Individueel vermogensbeheer | Een professionele belegger belegt je geld en onderhoudt hierover persoonlijk contact met je. |
Waar optie 1 het ingewikkeldst is en de meeste tijd kost, vergen optie 3 en 4 weinig kennis over beleggen en minder tijd. Daartegenover staat dat optie 1 en 2 tegen zeer lage kosten kennen, terwijl optie 3 en vooral optie 4 duurder zijn.
Meer over de vormen van beleggen
Leren beleggen in de praktijk
Dus je wilt zelf aan de slag. Hoe je het beste kunt beleggen, is afhankelijk van allerlei zaken, zoals je bestaande kennis erover, beschikbare tijd en interesse.
Voor veel beginnende beleggers zijn beleggingsfondsen, en dan specifiek indexfondsen, een prima eerste keuze. Je leert hoe de aandelenmarkten werken, terwijl je gemakkelijk goed gespreid belegt. Je moet wel even de juiste beleggingsfondsen vergelijken en selecteren.
Mocht je willen leren beleggen in aandelen, dan doe je er goed aan eerst eens een beursspel te spelen waarbij je met fictief geld handelt. Dat kan bijvoorbeeld via het RTLZ beursspel.