Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) van KPN op 24 april 2025 gaf het bestuur aan dat het met vertrouwen vasthoudt aan de eerder afgegeven financiële doelstellingen voor 2025. De mogelijke impact van de importtarieven onder de Amerikaanse regering-Trump wordt door KPN als verwaarloosbaar ingeschat. Ook toeleveringsketens blijven volgens het bestuur intact, ondanks de nieuwe handelsbeperkingen. Mocht de Europese markt overspoeld worden met goedkope Chinese producten, dan zal KPN naar eigen zeggen het voordeel doorberekenen aan de eindgebruiker.
Glasvezeluitrol en risico van disruptie
KPN zet onverminderd in op de uitrol van glasvezel, met als doel om eind 2026 circa 80 procent van de Nederlandse huishoudens te hebben aangesloten. Toch groeit wereldwijd de aandacht voor alternatieve technologieën zoals satellietinternet, met name Starlink van SpaceX. In het jaarverslag over 2024 kwalificeert KPN het risico van disruptieve technologieën als ‘toenemend’ – een verslechtering ten opzichte van het vorige verslagjaar, waarin het risico nog als stabiel werd beschouwd.
Opvallend is dat de potentiële impact van deze technologieën voor het telecombedrijf door KPN juist als afgenomen wordt ingeschat: van ‘hoog’ in 2023 naar ‘medium’ in 2024. De reden? Hoewel de technologische innovatie versnelt, acht KPN de financiële gevolgen voor de onderneming voorlopig beperkt.
Nieuwe joint venture met ABP: Althio
Na de eerdere samenwerking met pensioenfonds ABP inzake het project Glaspoort, een joint venture voor het glasvezelnetwerk, werd begin 2025 een volgende samenwerking tussen de partijen gefinaliseerd. De nieuwe joint venture betreft Althio, een onderneming die 3800 mobiele zendmasten en daklocaties gaat beheren. KPN krijgt een meerderheidsbelang van 51 procent en consolideert het nieuwe vehikel volledig. Belangrijk: KPN blijft voor minimaal twintig jaar huurder van deze infrastructuur.
Door Tennet gelijktijdig uit te kopen als grootaandeelhouder, versterkt KPN zijn grip op de eigen mobiele infrastructuur. De deal levert naar verwachting een positief jaarlijks resultaat van circa 30 miljoen euro op, onder meer doordat indexatie en inflatiecorrecties niet langer aan KPN worden doorbelast.
KPN gaf geen duidelijk antwoord op de vraag of verdere samenwerkingen met ABP in de pijplijn zitten.
Discussie met de accountant: wie is verantwoordelijk?
Een opmerkelijk moment ontstond bij agendapunt 3 over de jaarrekening. Hoewel EY-accountant Sander Mom de controleverklaring bij de jaarrekening 2024 en de verplichte "country-by-country" rapportage ondertekende, was het zijn senior collega Jules Verhagen die tijdens de AvA het woord voerde. Alsof voormalig KPN CEO Ad Scheepbouwer last minute zou zijn ingevlogen om de presentatie in plaats van huidig KPN CEO Joost Farwerck te laten doen.
Volgens de Nederlandse Corporate Governance Code en richtlijnen van de NBA (beroepsorganisatie voor accountants) hoort de ondertekenend accountant ook het woord te voeren op de AvA. Hij is formeel en tuchtrechtelijk eindverantwoordelijk. President-commissaris Van de Aast loste het diplomatiek op door Mom alsnog expliciet te vragen of hij zich kon vinden in de toelichting van zijn collega. Toen Mom instemde, werd het onderwerp afgesloten – zij het met een vleugje ongemak.
Waardering Glaspoort: key audit matter
De waardering van de joint venture Glaspoort werd door accountant EY aangemerkt als een zogenoemde key audit matter, oftewel een punt van bijzondere aandacht bij de controle van de jaarrekening.
KPN hanteerde hiervoor een WACC (gewogen gemiddelde kostenvoet van het vermogen) van 6 procent (was 6,5 procent in 2023) en een terminale groeivoet van 1,5 procent. Volgens KPN oordeelde de accountant dat deze aannames aan de conservatieve kant zijn, maar binnen de bandbreedte passen. De accountant merkte op dat de inschattingen van KPN aan de conservatieve kant waren en een WACC van 6 procent gerechtvaardigd was.
Herbenoemingen: ESG versus diversiteit
De aandeelhouders stemden met ruim 97 procent in met een laatste termijn van twee jaar voor commissaris Jolande Sap (GroenLinks), waarmee zij de maximale zittingstermijn van twaalf jaar bereikt. De verlenging werd gemotiveerd met haar uitgebreide ESG-expertise.
Minder unaniem was de herbenoeming van president-commissaris Van de Aast, met ruim 85 procent voorstemmen. Na afloop van de AvA werd gespeculeerd of de relatief lagere score te maken had met kritische herinneringen aan zijn verleden bij Imtech, of met de wens van bepaalde beleggers om meer diversiteit aan te brengen in de Raad van Commissarissen.