Beleggers die niet van spanning houden, zijn bij KPN aan het juiste adres. De deze week gepresenteerde kwartaalcijfers waren in grote lijnen conform de verwachtingen. Het bedrijf breidt het glasvezelnetwerk gestaag verder uit en zag de omzet jaar-op-jaar verder groeien. Kan dan echt niets de doelstellingen voor 2027 in gevaar brengen?
Het uitvoeren van de eind vorig jaar gelanceerde strategie verloopt “volgens plan”, zo was de boodschap van ceo Joost Farwerck bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers.
KPN noemt het zelf de 3-3-7 ambitie. Tot en met 2027 verwacht de telecomaanbieder jaarlijks (gemiddeld) 3 procent omzetgroei, 3 procent winstgroei (ebitda) en 7 procent groei van de vrije kasstroom. Het jaar 2027 is niet zomaar als mikpunt gekozen. KPN rekent erop dat in dat jaar de aanleg van het nieuwe glasvezelnetwerk is afgerond. Hierdoor kunnen de jaarlijkse investeringen worden verlaagd van zo’n 1,2 miljard euro naar 1 miljard euro per jaar.
Al met al moet dit ervoor zorgen dat flinke bedragen terug kunnen vloeien naar de aandeelhouders. Tussen 2024 en 2027 wil KPN voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Daarnaast moet het dividend elk jaar met circa 7 procent stijgen.
Kwartaalcijfers
De prestaties van de afgelopen negen maanden laten zien dat KPN op de juiste weg is. Tussen juli en september werden er ruim honderdduizend woningen aangesloten op het nieuwe glasvezelnetwetwerk. Daarmee komt de teller uit op 5,2 miljoen aansluitingen, oftewel 62 procent van de huishoudens in Nederland. Het doel is in de komende jaren de 80 procent te bereiken.
Vooral de zakelijke tak en het segment voor mobiele telefonie draaiden goed bij KPN, met respectievelijk 4,3 procent en 7,2 procent organische omzetgroei tijdens de eerste negen maanden van 2024.
Op groepsniveau komt de organische omzetgroei uit op 4,2 procent in het derde kwartaal (1,4 miljard euro omzet).
Topman Farwerck liet weten “vertrouwen” te hebben dat de doelstellingen op het gebied van omzet, winst en vrije kasstroom voor dit jaar én voor de middellange termijn worden gehaald. Dit betekent onder meer dat aandeelhouders over 2024 een dividend van 17 cent per aandeel zullen ontvangen. Hiervan is al 6,8 cent als interim-dividend uitgekeerd.
Na jaren van (omzet)krimp lijkt KPN de weg omhoog te hebben gevonden. Beleggers waarderen dat. Sinds begin 2024 leverde het aandeel (inclusief dividend) een rendement op van bijna 25 procent.
Overbouw
Ondanks al het optimisme van het bestuur is het investeren van miljarden in het glasvezelnetwerk niet zonder risico’s. Inmiddels heeft KPN voor circa 5 miljard euro aan ‘Plant & Equipment’ op de balans geparkeerd, waarvan een groot deel uit glasvezel zal bestaan (KPN splitst dit niet uit).
De telecomsector is berucht vanwege haar verleden van laag-renderende investeringen, denk aan de miljardenuitgaven voor UMTS-licenties rond de eeuwwisseling die nauwelijks extra winsten opleverden.
Tijdens vraag- en antwoordsessies met analisten valt de term ‘overbouw’ dan ook regelmatig. KPN is niet de enige partij die bezig is met het aanleggen van glasvezelkabels. Concurrenten Open Dutch Fiber (ODF) en Delta Fiber zijn ook druk in de weer. Deze partijen hebben samen een bereik van circa 30 procent van de huishoudens in Nederland.* Volgens het laatste kwartaalbericht heeft KPN inmiddels bij 62 procent van de huishoudens glasvezel aangelegd.
Het grootste deel van Nederland heeft nu toegang tot glasvezel, maar voor de aanbieders lijkt het laaghangend fruit inmiddels wel geplukt. Door verder te gaan met de verglazing van het netwerk kan de situatie ontstaan dat huishoudens meerdere - en dus ongebruikte – glasvezelkabels voor hun deur hebben liggen. Dat zijn investeringen die spelers als KPN, ODF en Delta Fiber een stuk minder zullen opleveren.
Spanje wordt als schrikbeeld gezien. Daar liep het aanleggen van het glasvezelnetwerk dusdanig uit de hand dat in dat land elk huishouden inmiddels (gemiddeld) 2,6 glasvezelaansluitingen heeft. Het risico is dat een telecombedrijf met tarieven moeten stunten in de hoop dat klanten voor hún glasvezellijn kiezen. Voor veel klanten is de prijs één van de belangrijkste variabelen bij het afsluiten van een internetabonnement. Prijsverlagingen of kortingsacties zetten druk op de inkomsten en dat duwt de rendementen op glasvezelinvesteringen omlaag.
Niet bang
In Nederland lijkt dat scenario zich (nog) niet te ontvouwen. De Nederlandse glasvezelpartijen lijken niet ten koste van alles, overal kabels in de grond te willen leggen. Zo verkocht Delta Fiber eerder dit jaar een deel van zijn glasvezelnetwerk aan Glaspoort, een joint-venture tussen KPN en pensioenfonds ABP.
In vergelijking met Spanje vormen de aanlegkosten een grotere barrière in Nederland. Volgens berekeningen van Deutsche Bank zou het aanleggen van glasvezel in Spanje rond de 300 euro per aansluiting kosten. In Nederland ligt dat bedrag volgens de bank wel drie keer zo hoog, om en nabij de 900 euro.
Bij de presentatie van de halfjaarcijfers, enkele maanden geleden, liet Farwerck doorschemeren niet bang te zijn voor overbouw. Hij noemde de verkoop van Delta aan Glaspoort “een gezonde marktontwikkeling”. In de analistencall naar aanleiding van de derdekwartaalcijfers werd Farwerck weer bevraagd over het gevaar van overbouw. Deze keer liet de topman weten dat de strategie om een bereik van 80 procent (en dus geen 100 procent) juist gekozen is om overbouw zoveel mogelijk te voorkomen.
Consumententak moet vrezen voor prijzenoorlog |
KPN weet weinig nieuwe breedbandklanten binnen te trekken Bron: kwartaalverslagen KPN. Netto nieuwe breedband klanten (nieuwe klanten minus opzeggingen), in duizenden. *gerapporteerde organische omzetgroei (exclusief overnames). |
*Voor alle duidelijkheid: er ligt dus bij ongeveer 30 procent van de Nederlandse huishoudens een aansluiting voor de deur van ODF of Delta Fiber, het betekent niet dat deze huishouden ook een abonnement via deze organisaties hebben.