Hij is oprichter, ceo én grootaandeelhouder, en mag zich opnieuw opmaken voor vier jaar aan het roer van TomTom. Tijdens de aandeelhoudersvergadering kreeg Harold Goddijn zonder veel discussie groen licht voor een nieuwe termijn. De raad van commissarissen spreekt van een lange adem, een duidelijke koers en een versterkte marktpositie. Maar beleggers blijven met lege handen staan: de strategie levert vooralsnog geen structurele groei of vrije kasstroom op. En wanneer dat verandert? “Dat voel je op een gegeven moment wel,” aldus Goddijn. Vertrouwen op gevoel – dat moet voldoende zijn.
TomTom groeide begin jaren 2000 uit tot wereldspeler in navigatiekastjes – een succes dat inmiddels alweer bijna twintig jaar achter ons ligt. Vandaag de dag kiezen consumenten massaal voor gratis diensten als Google Maps, terwijl de kastjes met zuignap in de vergetelheid raken.
TomTom probeert al jaren de omslag te maken naar een nieuw verdienmodel. De verkoop van navigatiesoftware en data aan bedrijven als Uber, Bolt en Microsoft – het zogeheten 'Enterprise'-segment – komt volgens Goddijn ‘wel aardig op gang’. De omzet steeg in 2024 tot 161 miljoen euro (2023: 148 miljoen), maar schommelt al vijf jaar tussen de 150 en 170 miljoen euro.
Daarnaast levert TomTom navigatiesystemen aan autofabrikanten als Volkswagen en Stellantis – het ‘Automotive’-segment – waarmee het bedrijf sterk leunt op de grillige autosector. Volgens Goddijn, die in de AvA werd herbenoemd voor vier jaar, is de concurrentiepositie in deze markt ‘flink aangesterkt’. De onderliggende kaarten en software zijn volgens hem kwalitatief verbeterd en voldoen inmiddels aan de hoge eisen van autofabrikanten.
Toch daalde de Automotive-omzet in 2024 met 4 procent tot circa 328 miljoen euro. De totale opbrengst van TomToms groeiparel Location Technology – waarin Automotive en Enterprise zijn gebundeld – bleef met 489 miljoen euro nagenoeg gelijk aan een jaar eerder. Voor 2025 rekent TomTom op een omzet tussen de 440 en 490 miljoen euro voor Location Technology, een bandbreedte die grotendeels onder het huidige niveau ligt en daarmee op krimp wijst.
Groepsomzet daalt in 2024: Location Technology kan dalende verkoop navigatiekastjes niet compenseren
Bron: Jaarverslagen TomTom. Bedragen in miljoenen euro
Verschil van timing
Toch is de raad van commissarissen onverminderd positief over ceo Goddijn. Volgens commissaris Jack de Kreij is de kapitaalallocatie van TomTom “zeer gedisciplineerd, gebalanceerd, niet opportunistisch en gericht op de lange termijn”. Blijven investeren in de concurrentiepositie blijft volgens het toezichthoudend college veruit de beste keuze.
Toch schuilt daar ook de zorg: om partijen als Google en HERE Technologies (in handen van Duitse autofabrikanten) bij te benen, lijkt TomTom tot in lengte van dagen te moeten blijven herinvesteren. Winst blijft daardoor structureel onder druk staan. Dat de nieuwe strategie nog geen structureel positieve vrije kasstroom oplevert, noemt De Kreij een “timingverschil”. Wanneer die kentering komt? “Niet te zeggen, in een markt die continu in beweging is”.
Vertrekkend commissaris De Kreij leidde de aandeelhoudersvergadering, vanwege een ongelukkige val van RvC-voorzitter Derk Haank. Die was daardoor niet mobiel genoeg om de vergadering op het Amsterdamse hoofdkantoor bij te wonen.
De RvC was unaniem: Goddijn is de juiste man om TomTom door deze fase te leiden. “Zijn ondernemende geest, marktkennis, staat van dienst en contacten in de auto-industrie waren doorslaggevend,” aldus De Kreij. Ondanks vragen over de afkalvende prestaties van TomTom onder Goddijn, klonk er vanuit de RvC geen enkel kritisch geluid over de prestaties van de ceo.
Autosector krijgt de schuld
Goddijn gaf tijdens de AvA ruiterlijk toe dat de strategiewijziging minder snel resultaat oplevert dan hij had gehoopt. Hij wijt dat vooral aan uitgestelde investeringsbeslissingen in de auto-industrie.
Over het moment waarop waardecreatie wél zichtbaar wordt, wilden noch het bestuur noch de RvC zich uitspreken. “Het is echt onmogelijk om daar een tijdsindicatie aan te geven,” aldus De Kreij. De onzekerheid in de Automotive-sector is daarvoor simpelweg te groot, zo luidt de verklaring.
Volgens TomTom staan investeringen in de autobranche al enige tijd op een laag pitje. Nieuwe modellen worden uitgesteld, terwijl onzekerheid over importtarieven, elektrificatie en de rol van software het speelveld vertroebelt. “Onder deze omstandigheden is marktaandeel winnen praktisch onmogelijk,” aldus Goddijn.
De directe impact van importheffingen op TomTom acht hij beperkt, “maar het raakt onze Automotive-klanten natuurlijk wel”.
Minder moraal
De moeilijke marktomstandigheden lijken ook intern voelbaar. De zogeheten ‘medewerkersbetrokkenheidsscore’ – onderdeel van de niet-financiële doelen van het bestuur – staat onder druk.
Medewerkers ontvangen hun bonus deels in aandelen, wat werving bemoeilijkt in de strijd met techreuzen die wél waarde creëren. “Dit moet zo allemaal niet te lang duren,” zei Goddijn – een gevoel dat beleggers zullen delen.
Zijn nieuwe termijn van vier jaar is voor hem geslaagd “als de strategie tot leven komt en resultaten oplevert waar we hard voor hebben gewerkt.” Wanneer en hoe dat succes precies wordt gemeten? Daarover bleven tijdens de vergadering alle antwoorden vaag. “Op een gegeven moment weet ik wel of het een succes is of niet, daar maak ik me niet zo’n zorgen over”, een kwestie van gevoel aldus Goddijn.
Winst over eerste kwartaal is vooral boekhoudkundig |
|