Ahold Delhaize herhaalde tijdens de woensdagmiddag gehouden jaarvergadering de verwachtingen voor heel 2025. De recent aangekondigde importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump deden daar niets aan af volgens financieel-directeur Jolanda Poots-Bijl.
Ahold Delhaize-cfo Poots-Bijl ziet ook een eventuele recessie als gevolg van de importheffingen met vertrouwen tegemoet. “De onderneming heeft al 150 jaar stevige stormen doorstaan en is ook nu veerkrachtig”, aldus Poots-Bijl.
Eventuele handelstarieven zullen volgens de cfo het moederbedrijf van Albert Heijn, Gall & Gall, Etos en webwinkel bol.com niet schaden. De gevolgen vallen “binnen de margemix”. Zo’n 60 procent van de totale omzet (2024: 54 miljard euro) komt uit de Verenigde Staten, waar het concern ketens heeft zoals Food Lion, Giant en Stop & Shop.
Poots-Bijl herhaalde desgevraagd de “gezonde” margedoelstelling van minstens 4 procent voor het gehele Ahold-concern in 2025. Specifiek over de Verenigde Staten, waar de marge al een tijdje onder druk staat door felle concurrentie van partijen als Aldi, Lidl, Walmart en ShopRite, doet Ahold Delhaize geen uitspraken.
Ahold Delhaize moet in de VS steeds meer de afweging maken tussen lagere prijzen (Ahold Delhaize spreekt van price investments) en hogere marges om geen terrein te verliezen. Om de omzetgroei aan te zwengelen, wordt dit jaar In de VS voor 1 miljard dollar “geïnvesteerd” in lagere prijzen.
Ahold Delhaize toonde zich op woensdagmiddag 9 april desondanks zelfverzekerd. Niet lang daarna kondigde Trump voor veel landen – buiten China – een pauze van 90 dagen aan op importheffingen, waarmee de ergste kou (mogelijk) uit de lucht is.
Fusie met Kroger
Op “speculaties” over een door analisten geopperde fusie tussen Ahold Delhaize en het Amerikaanse Kroger wilde het bedrijf niet reageren. Wel liet topman Frans Muller in algemene termen al eerder blijken potentiële overnames “serieus te overwegen”.
Een krachtenbundeling met Kroger zou volgens analisten niet onverstandig zijn met het oog op de geografische fit. De combinatie zou gunstigere inkoopvoorwaarden en distributievoordelen kunnen behalen en daardoor beter kunnen concurreren met bijvoorbeeld een partij als Walmart.
Naast de directe activiteiten van Ahold Delhaize aan de Amerikaanse oostkust, kan ook dochter bol.com mogelijk geraakt worden door de tarievenoorlog van de Verenigde Staten. Goedkope Chinese goederen zouden in Europa gedumpt kunnen worden als de VS geen afzetgebied meer is. Dat zou ten koste kunnen gaan van de verkooppartners van bol.com.
Ahold Delhaizes ceo Europa & Indonesië Claude Sarrailh zag dit gevaar niet en roemde de kwaliteit en diversiteit van de producten die via de webwinkel worden verkocht. Het marktaandeel van bol.com is in Nederland en België door innovaties recent weer gestegen.
Activisten
Net als vorig jaar werd de jaarvergadering van Ahold Delhaize gekaapt door milieu-activisten. Volgens deze activisten moet Ahold Delhaize “overwinsten” inzetten om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Ook vinden ze dat Ahold Delhaize slecht omgaat met dieren.
Buiten bij het Zaantheater werd gedemonstreerd, maar ook binnen waren activisten aanwezig die op instructie van Milieudefensie een aandeel hadden gekocht om telkens dezelfde vraag te stellen. Detectiepoortjes en tientallen beveiligers konden niet te beletten dat meerdere keren de vergaderorde werd verstoord door activisten die buiten de microfoon om aandacht vroegen voor hun klimaatzaak.
Na drie uur vergaderen ging in de zaal een klimaatalarm en verlieten activisten onder luid geroep de zaal. De overige aandeelhouders ondergingen het gelaten. Zij kregen slechts beperkt ruimte voor het stellen van vragen. Van een serieus debat met het bestuur van Ahold Delhaize was dan ook geen sprake.