VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold Delhaize presenteerde op 7 augustus zijn halfjaarcijfers. Beleggers reageerden verheugd op de omzetstijging en de hogere operationele winstmarge van het supermarktconcern. Het aandeel bleef nog even doorstijgen en sloot op dinsdag 3 september op het hoogste punt van de afgelopen 52 weken. Wie een beperkte verdere stijging van Ahold Delhaize voorziet, kan met een optieconstructie het winstpotentieel verhogen.

Voor Ahold Delhaize is met name de vergelijkbare omzetgroei belangrijk - de extra omzet die het bedrijf uit de bestaande vestigingen en verkoopkanalen haalt. Deze kwam in het tweede kwartaal in Europa uit op 2,4 procent. Zowel in Europa als in de VS steeg de operationele winstmarge. Het supermarktconcern uit Zaandam ligt op koers om zijn jaardoelen te halen. Ahold Delhaize rekent op een operationele marge van boven de 4 procent en een winst per aandeel op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar. 

Binnen een bandbreedte
Ahold Delhaize biedt een redelijk stabiel dividend, met een verwacht dividendrendement van bijna 4 procent. Het bedrijf is actief in de sector basisconsumptiegoederen. Deze wordt beschouwd als defensief. Explosieve koersschommelingen komen niet vaak voor. Dit maakt Ahold Delhaize een geschikt aandeel voor een zogeheten ratio callspread.

Beleggers die verwachten dat het aandeel Ahold Delhaize de komende maanden binnen een bepaalde bandbreedte zal blijven, kunnen deze optieconstructie overwegen. De ratio callspread zet in op een beperkte koersstijging en bestaat uit zowel gekochte als geschreven calls in combinatie met een positie in het aandeel zelf.

De ratio callspread is winstgevend als het aandeel binnen de gekozen prijsrange blijft. Het risico ligt vooral bij grote koersbewegingen, waar een belegger zijn inleg kan verliezen of een flinke koersstijging kan mislopen.

Indien een belegger de aandelen Ahold Delhaize heeft en denkt dat deze de komende maanden rond de 31 euro blijven bewegen, dan is de ratio callspread een interessante mogelijkheid. Die pakt met name gunstig uit wanneer de koers in beperkte mate stijgt. De belegger heeft de aandelen zelf in bezit of koopt deze. Bij het opzetten van de constructie kosten de opties netto geld.

Opzet van de ratio callspread
We kijken naar de situatie waarin een belegger de aandelen Ahold Delhaize nu koopt. De optieconstructie kan worden aangegaan met 100 aandelen, of een veelvoud daarvan.

  1. Koop de aandelen: de koers op het moment van schrijven is 31,32 euro. Bij een positie van honderd aandelen kost dat 3.132 euro.
  2. Kies de opties: selecteer twee calloptiecontracten met dezelfde expiratiedatum en verschillende uitoefenprijzen. Hier bekijken we de december-series.
  3. Koop en verkoop opties:
    • Koop 1 call-optie met de laagste uitoefenprijs, 30 euro, voor 225 euro.
    • Verkoop (schrijf) 2 call-opties met een hogere uitoefenprijs, in dit voorbeeld 34 euro, voor in totaal 60 euro.
  4. Totale investering: bij elkaar betaalt de belegger 3.297 euro. Dat is exclusief transactiekosten.

Optiepremies

Ahold Delhaize

Call 30 (long)

2 x Call 34 (short)

Netto-investering

December 2024 

Kosten € 225

Opbrengst € 60

Kosten € 165

Bron: Euronext, VEB. Per 4 september 2024

De berekeningen zijn op basis van de laatprijs voor de gekochte call en de biedprijs voor de geschreven calls. Het verschil tussen de prijs waarvoor een optie op een bepaald moment gekocht (laatprijs) en verkocht kan worden (biedprijs) is bij opties doorgaans een flinke (verborgen) kostenpost. Dit pakt altijd negatief uit voor de belegger.

De twee callopties die geschreven zijn, geven de belegger de verplichting om de aandelen te verkopen. Voor de eerste van die twee geschreven callopties dienen de aandelen als dekking, de ander is gedekt door de gekochte call. Er is daarom in principe geen marginverplichting, al kan de financieel dienstverlener altijd vereisen dat de belegger genoeg kasgeld aanhoudt om de verkochte opties terug te kopen.

Drie scenario’s
De optieconstructie kan op drie manieren eindigen.

  1. De koers van Ahold Delhaize staat op 20 december 2024 onder de 30 euro. Alle callopties lopen waardeloos af. De belegger behoudt de aandelen, maar heeft effectief 1,65 euro per aandeel extra betaald ten opzichte van de situatie met uitsluitend de aandelenpositie.
  2. Ahold Delhaize staat tussen 30 en 34 euro. De twee geschreven callopties lopen waardeloos af, de gekochte call is in-the-money en deze kan de belegger uitoefenen of verkopen. De intrinsieke waarde kan variëren van nul tot vier euro. Om de inleg terug te verdienen, dient de beurskoers te stijgen tot minimaal 31,65 euro.
  3. Ahold Delhaize staat boven de 34 euro. De geschreven calls worden uitgeoefend en de belegger moet 200 aandelen leveren tegen 6.800 euro. Hij heeft 100 stukken in bezit en kan met de gekochte call 100 aandelen kopen voor 3.000 euro. Er is 165 euro betaald bij het aangaan van de constructie, daardoor is de netto-opbrengst 3.635 euro.

In de grafiek is de werking van de constructie goed te zien: tussen de snijpunten 31,65 en 36,35 euro is de belegger beter af met opties dan zonder. De constructie werkt zo als een soort winstversneller. Buiten die range was het beter geweest om alleen de aandelen te hebben.

Bij een beperkte stijging, bij voorkeur tot 34 euro, levert de ratio callspread de hoogste netto-opbrengst op.

Bron: berekening VEB

Een alternatief is om de looptijd te verlengen. Dan betaalt een belegger een kleiner bedrag bij het openen van de posities en daardoor is er een hoger potentieel resultaat. De tijdswaarde werkt dan echter meer in het nadeel, omdat er een langere periode is waarin de koers van het aandeel Ahold Delhaize buiten de voor de belegger winstgevende bandbreedte kan bewegen.

Ahold Delhaize

Call 30 (long)

2 x Call 34 (short)

Netto-investering

Maart 2025 

Kosten € 282

Opbrengst € 148 

Kosten € 134

Bron: Euronext, VEB. Per 4 september 2024

Elke optieconstructie moet goed bewaakt worden. Het grootste risico hier is het neerwaartse risico. Zodra de visie op Ahold Delhaize negatief wordt, is het raadzaam de constructie te sluiten.

Conclusie
De ratio callspread is een interessante optieconstructie voor beleggers die verwachten dat de beurskoers van Ahold Delhaize licht zal stijgen. Door het combineren van gekochte en geschreven callopties, kan de strategie het rendement verhogen binnen bepaalde grenzen, terwijl deze negatief uitpakt bij grote koersbewegingen.


De genoemde koersen en optiepremies zijn een momentopname. Bekijk dus zelf hoe deze zich in de tussentijd hebben ontwikkeld. Zoals bij elke beleggingsstrategie is het belangrijk om de risico's goed te overwegen en de constructie actief te monitoren om goed in te spelen op marktontwikkelingen.




Gerelateerde artikelen