CM.com verraste beleggers met een vroegtijdige aflossing van een converteerbare obligatie van 100 miljoen euro. Met een mix van nieuwe aandelen en leningen wordt de schuld teruggekocht tegen een forse korting. Levert deze zet CM.com daadwerkelijk voordeel op?
Topman Jeroen van Glabbeek benadrukte bij de presentatie van de jaarcijfers dat de financiële positie van CM.com "substantieel verbeterd" is. Het bedrijf schreef in 2024 voor het eerst sinds de beursgang zwarte ebitda-cijfers: 16,5 miljoen euro. Ook de vrije kasstroom was met 3,4 miljoen euro positief.
Met deze cijfers op zak haalde CM.com vorige week nieuw kapitaal op: 20 miljoen euro via een aandelenuitgifte en maximaal 80 miljoen euro via een kredietfaciliteit van ABN Amro, HSBC en ING.
Het bedrijf gebruikt het opgehaalde bedrag om de CM.com-obligatie vervroegd af te lossen. Van Glabbeek biedt obligatiehouders 87 procent van de nominale waarde en CM.com claimt dat al 90 procent hiermee heeft ingestemd. Financieel directeur Jorg de Graaf noemt de transactie een succes.
Voor het eerst in de beurshistorie kwamen de kasstroom en ebitda boven nul uit
Bron: jaarcijfers CM.com. Bedragen in miljoenen euro’s. Ebitda: winst voor afschrijvingen en rentekosten. Vrije kasstroom: ebitda minus investeringen en veranderingen in werkkapitaal.
Obligatie met een bewogen geschiedenis
De obligatie dateert uit 2021, een periode waarin CM.com profiteerde van corona-gerelateerde opdrachten, zoals het versturen van vaccinatieberichten. Het bedrijf groeide snel, zat volop in de investeringsmodus en haalde 100 miljoen euro op tegen een lage rente van 2 procent. Beleggers konden de obligatie omzetten in aandelen tegen een koers van 53,30 euro. Een optimistische conversiekoers, aangezien het aandeel destijds rond de 40 euro noteerde.
Na de pandemie viel de ‘corona’-omzet weg en andere activiteiten, zoals betalingsverwerking en ticketverkoop, compenseerden dit niet volledig. Tegelijkertijd waren de kosten fors gestegen, terwijl de beloofde snelle groei uitbleef. Dit leidde in 2022 en 2023 tot een gezamenlijk verlies van meer dan 70 miljoen euro.
CM.com moest in de kosten snijden. Het personeelsbestand kromp van meer dan 900 naar 666 fte en kantoren in onder meer Mexico en Kazachstan werden gesloten. Ondertussen slonk de kaspositie: eind 2021 had CM.com nog 100 miljoen euro in kas, maar daar was enkele jaren later nog maar enkele tientallen miljoenen aan kasgeld van over.
In de markt ontstond dan ook twijfel of CM.com in 2026 de obligatie wel zou kunnen aflossen. In dat licht komt de recente financiële zet als een positieve verrassing.
Geen dividend, alle focus op aflossing
Als de terugkoopoperatie slaagt, betaalt CM.com in totaal 87 miljoen euro om de volledige obligatielening uit de markt te halen (87 procent van 100 miljoen euro). Dat levert direct een boekwinst op van 10 miljoen euro, aangezien de converteerbare obligatie eind 2024 nog voor circa 97 miljoen euro op de balans stond. De winst is niet alleen boekhoudkundig; CM.com bespaart daadwerkelijk geld de komende twee jaar. Als het bedrijf de obligatie pas op de einddatum, uiterlijk september 2026, zou aflossen, zou het de volledige som van 100 miljoen euro moeten betalen.
Wel gaat de nieuwe financiering gepaard met hogere rentelasten. In plaats van de oorspronkelijke 2 procent rente per jaar (2 miljoen euro) betaalt CM.com nu zo’n 7,5 procent rente over de nieuwe lening van 80 miljoen euro, circa 6 miljoen euro per jaar.
Toch wegen de extra rentekosten – naar schatting 6 miljoen euro tot de oorspronkelijke afloopdatum van de obligatie – ruimschoots op tegen de korting van 13 miljoen euro die CM.com heeft bedongen bij de inkoop.
Schulden wegwerken
Ondanks de verbeterde cijfers blijft CM.com voorlopig met een schuldenlast zitten. Als we alle transacties doorrekenen dan komt de nettoschuld in de nieuwe situatie uit op circa 62,1 miljoen euro. Dit was eind vorig jaar 95,1 miljoen euro. De daling is het gevolg van de inkoopkorting en het feit dat er 20 miljoen euro werd opgehaald met de aandelenuitgifte.
Analisten denken dat de vrije kasstroom verder blijft groeien, tot naar verwachting 23 miljoen euro in 2026. Hierdoor zou de nettoschuld geleidelijk moeten afnemen. Tegelijkertijd moet de winstgevendheid verbeteren, waardoor de schuldratio kan dalen (zie de daling van de nettoschuld-ebitda-ratio in de grafiek, groene lijn).
Schuldratio CM.com omlaag door aflossing en ebitda-groei
Bron: jaarverslagen, analistentaxaties Bloomberg en calculaties VEB. 2024 pro forma geeft de nettoschuld weer in het scenario dat alle transacties rondom de obligatie-inkoop op de laatste dag van vorig boekjaar waren uitgevoerd.
Deze prognoses gaan ervan uit dat de volledige vrije kasstroom de komende jaren wordt ingezet voor schuldaflossing. Dividenduitkeringen zijn voorlopig dus niet aan de orde.
AI-muziek
Of CM.com zijn financiële resultaten verder kan verbeteren, hangt onder andere af van de recent gelanceerde AI-toepassing HALO. Cm.com presenteert dit platform als de nieuwe groeimotor. De lancering van HALO, bedoeld om klantenservice en marketing te automatiseren, zorgde vorige week kortstondig voor euforie onder beleggers.
De koers van het aandeel steeg kortstondig met 25 procent, maar een groot deel van die winst is inmiddels weer verdampt. Voorlopig blijven de AI-inkomsten bescheiden. Het segment waar HALO onder valt, genereerde in 2024 een brutowinst van 25 miljoen euro op een totaal van 80 miljoen euro.
Alleen als CM.com erin slaagt HALO tot een echt succes te maken, is een terugkeer naar de oude koerspiek van 44 euro in 2021 denkbaar. Op het moment van schrijven handelt het aandeel rond de 6,50 euro.