VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De claimemissie van Ebusco, de beursgang van Triodos en de kwartaalcijfers van ING. De ontwikkelingen rond beleggen en beursgenoteerde bedrijven gaan razendsnel. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen om de belangen van beleggers zo goed mogelijk te behartigen. Een overzicht van VEB-uitspraken en stellingnames in de afgelopen maand.

Ebusco: claimemissie
E-bussenbouwer Ebusco zet alles op alles om het bedrijf van de ondergang te reden. Eind oktober organiseerde Ebusco een bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) waarin het goedkeuring vroeg voor een claimemissie om nieuw vermogen op te halen.

Vanzelfsprekend was de VEB aanwezig bij deze vergadering. VEB-afgevaardigde André Jorna uitte zijn onvrede over de gang van zaken bij Ebusco. Het FD tekende zijn kritiek op: “Wij horen deze verhalen over kostenbesparingen, marktpotentieel en nieuw leiderschap nu al drie jaar. Waarom zouden we jullie ditmaal weer geloven?” Ook het AD maakte melding van de vragen die Jorna stelde:
“Je ziet hier geen enkele order meer binnenkomen. Wij vrezen voor het voortbestaan maar in deze vergadering merk ik er niets van. Leven wij op de maan? Ik proef niets van de urgentie. We zien Chinese bussen voor een lagere prijs op de markt komen, heeft Ebusco de tijd nog wel?”

In het NRC-verslag over de bava wordt ook de afkeuring van de VEB vermeld wat betreft het snelle vertrek van cfo Jongma: “Namens de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) wees André Jorna op het hoge verloop in de raad van bestuur, waar de afgelopen drie jaar zeker twaalf verschillende mensen in hebben gezeten. Hij zei dit in reactie op het nieuws van donderdag dat financieel directeur Jurjen Jongma nu ook van plan is te vertrekken. ‘Ik ken geen ander bedrijf dat zo’n hoog verloop voor elkaar heeft gekregen.’”

PostNL: vertrek ceo Verhagen
Herna Verhagen, de ceo van PostNL, vertrekt in het voorjaar van 2025. Ze houdt het na dertien jaar als ceo voor gezien. Het aangekondigde vertrek viel samen met teleurstellende derdekwartaalcijfers.

Verhagen wordt opgevolgd door de huidige cfo van PostNL: Pim Berendsen. In het FD gaat Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB, in op de vraag of er geen kandidaat te vinden was van buiten het bedrijf. “Mensen van een beetje kaliber hebben ruimte nodig, die willen dingen veranderen. Die ruimte heeft PostNL niet, zeker niet in de politiek. Een meerderheid van de Tweede Kamer ligt dwars als PostNL bijvoorbeeld versoepeling vraagt om de briefpost niet binnen een dag maar binnen twee dagen te mogen bezorgen.”

De VEB gaf Verhagen op basis van het rendement onder haar bewind, een onvoldoende. Het aandeel verloor sinds haar aantreden 41 procent, terwijl de AEX in diezelfde periode met  320 procent steeg. In De Telegraaf plaatst VEB-hoofdeconoom Jasper Jansen daar wel een nuancering bij: “PostNL is een lastig bedrijf vanwege alle verschillende stakeholders. Het is knap dat Verhagen redelijk heeft kunnen manoeuvreren door reorganisaties, pandemiejaren, moordende concurrentie en alsmaar dalende postvolumes. Het is de vraag of iemand anders het beter had kunnen doen.”

Trump: tariefmuren
Kort na de verkiezingen in de VS was Errol Keyner te gast in het radioprogramma BNR Beurs. Hij schetste de mogelijke gevolgen van het America First-principe van de president-elect: “Als Trump een economische muur bouwt om Amerika, dan wordt het erg lastig om de inflatie onder controle te krijgen. Dat betekent dat je niet meer de goedkoopste producten gaat importeren, maar lokale producten gaat gebruiken. Dat zal de inflatie doen stijgen en als de inflatie stijgt, moet de centrale bank ingrijpen door de rente weer te gaan verhogen.”

Keyner verwacht dat Trump zich aan de America First-belofte houdt, maar dat wel stapsgewijs zal doorvoeren. “Ik denk niet dat hij direct een economische oorlog gaat voeren met de hele wereld, ik denk dat het met kleinere stapjes zal gaan.”

ING: lagere rentes
De derdekwartaalcijfers van ING waren redelijk solide. Ceo Van Rijswijk sprak van een “sterk kwartaal”. Niettemin ziet  Jasper Jansen in De Telegraaf wel een punt van zorg. De winstmotor van ING  hapert: “De lage rentes zetten een stevige rem op die motor. Beleggers worden echter stevig beloond met een forse aandeleninkoop en dividend. Maar gezien de lage waardering van de aandelen, vragen beleggers zich af of ze het kapitaaloverschot daadwerkelijk uitgekeerd krijgen.”

Philips: slecht nieuws uit China
De beurs reageerde zeer negatief op de derdekwartaalcijfers van Philips. Het aandeel daalde met ongeveer 17 procent. De omzetgroei van Philips stagneerde in het derde kwartaal en de omzet viel lager uit dan analisten verwachtten. Dat had alles te maken met de vraag naar Philips-apparatuur in China, die duidelijk verslechterde.  VEB-directeur Gerben Everts wijdde er zijn column in De Telegraaf aan: “Drie maanden geleden was de toonzetting over China nog gematigd positief. De vraag naar Philips-apparatuur zou geleidelijk groeien, ondanks streng Chinees anti-corruptiebeleid en langere goedkeuringsprocessen. Beleggers worden ingepakt door verwachtingsvolle uitspraken. Beleggers krijgen echter stevige jeuk als ze plots weinig sensitief geschoren worden onder een koude douche.”

Triodos: honderden rechtszaken
Na heel lang touwtrekken, stapt Triodos voor het verhandelen van zijn veelbesproken certificaten eindelijk over van mini-beurs Captin naar Euronext Amsterdam. De VEB volgt dit dossier met argusogen. In het FD wijst de VEB er nog eens op dat er honderden ontevreden certificaathouders zijn die rechtszaken aangespannen hebben voor financiële genoegdoening. Dat zal de koers geen goed doen: “De bank moet voor de beursgang afrekenen met het verleden en de lucht klaren met de vaste achterban.”