VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De aandeelhouders van Ebusco stemden op de bava mopperend in met de uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van 36 miljoen euro. Maar het blijft de vraag of beleggers dit bedrag daadwerkelijk zullen bijstorten. Concrete vragen over het reddingsplan van de nieuwe ceo bleven onbeantwoord.

Voor Ebusco was de aanloop naar de bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) van 24 oktober bepaald hectisch. Vrijwel met het uur leek de Deurnese bussenbouwer dichter naar de rand van de afgrond te schuiven. Daags voor de bijeenkomst verloor Ebusco het kort geding met vervoersbedrijf Qbuzz. In de ochtend van de 24e maakte cfo Jongma zijn vertrek bekend en in de middag legde de AFM de handel in het aandeel Ebusco tijdelijk stil. En toen moest de bava nog beginnen.   

Het belangrijkste agendapunt van de bijeenkomst was de claimemissie. Zouden aandeelhouders hun goedkeuring geven voor de aandelenuitgifte van 36 miljoen? Als groen licht voor die emissie ook nog uit zou blijven, zou het er immers wel heel grimmig uit gaan zien voor het bedrijf.  Gelukkig bleef dat onheil Ebusco bespaard. De sfeer tijdens de vergadering op het hoofdkantoor was gespannen en veel beleggers gaven blijk van hun ontevredenheid met de gang van zaken maar toch stemden de aandeelhouders donderdagmiddag nagenoeg unaniem in met de claimemissie.

Prospectus
De massale stem voor kwam niet doordat bestuur en commissarissen veel informatie wilden prijsgeven. Tijdens de bijeenkomst bleken zij niet bereid meer details te geven over de geplande kapitaaluitgifte. Daarvoor moeten beleggers wachten op het prospectus. Na herhaalde vragen van de VEB zei vertrekkend cfo Jongma dat het prospectus “zeker nog dit jaar zal verschijnen”.  Dat is mogelijk een wat ruime inschatting.

In het ’s ochtends gepubliceerde persbericht meldde Ebusco namelijk dat de door het bestuur doorgerekende liquiditeitsprognose ervanuit gaat dat de aandelenuitgifte in november moet zijn afgerond. Anders gezegd: als het geld een maand later dan gepland (in december) op de rekening staat, dan zit er in de laatste maand van het jaar onvoldoende geld in kas om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.

Enige urgentie lijkt dus op zijn plaats. Zodra een claimemissie officieel wordt aangekondigd hebben beleggers doorgaans twee weken de tijd om te bedenken of zij hun claimrechten willen uitoefenen. Daarna gaan er meestal nog enkele dagen overheen voordat de nieuwe aandelen in notering gaan. Als we deze doorlooptijd van een kleine drie weken aanhouden, lijkt het waarschijnlijker dat het prospectus uiterlijk ergens in de tweede week van november moet verschijnen, wil Ebusco de opbrengst nog in diezelfde maand op de rekening kunnen bijschrijven. 

Het bestuur van Ebusco zei op dit moment nog met grootaandeelhouders in een “constructieve dialoog” te zitten over de vraag of zij nog een keer willen bijstorten. “Verdere mededelingen kunnen we hier niet over doen”, aldus Jongma. De grootste aandeelhouder, de in september aan de kant geschoven ceo Peter Bijvelds, zat in de zaal maar nam het woord niet. Bijvelds heeft een kleine 30 procent van de aandelen van zijn geesteskind in handen. Bedragen over hoeveel geld er vrijgespeeld moet gaan worden met de diverse maatregelen, zoals het verkopen van voorraden, kon de cfo ook niet geven. “We zijn hier nog over in onderhandeling”.

Hopelijk geeft Ebusco meer prijs in het prospectus, waaronder de concrete bedragen aan cash die Ebusco op korte termijn denkt te kunnen vrijspelen. Dit soort informatie is cruciaal voor beleggers om in te schatten of zij de nieuwe aandelen van Ebusco willen afnemen.

Van groei naar rentabiliteit
In het derde kwartaal rolden er 37 bussen van de band. Maar inmiddels is de productie helemaal stilgelegd. Vragen van aandeelhouders over wanneer Ebusco de productie weer zal hervatten en hoeveel bussen er dan geproduceerd kunnen worden, bleven eveneens onbeantwoord. 

De nieuwe ceo Christian Schreyer, die officieel donderdag in de speciale vergadering werd benoemd, wil met Ebusco terug naar het bedrijf dat het voor de beursgang in oktober 2021 was. Toen was het concern in omzet weliswaar een stuk kleiner, maar wel winstgevend. Een besparingsprogramma dat vanaf eind volgend jaar 30 miljoen euro moet opleveren, moet daarbij helpen.

Ook wil de Duitser de kapitaalintensiteit van Ebusco verlagen, onder meer door de productie uit te besteden en meer vooruitbetalingen van klanten te eisen. De naald in het kompas moet dus verschuiven van groei naar rentabiliteit. 

Het probleem met de voormalige klant Qbuzz is beslecht. Het beslag op de rekeningen van Ebusco is opgeheven. Details over de getroffen regeling deelde Ebusco niet. Qbuzz had geen vooruitbetalingen gedaan. Ebusco hoeft dus geen geld terug te storten naar het vervoersbedrijf. 

Zie voor een uitgebreide beschrijving van de situatie bij Ebusco het volgende artikel: Uur van de waarheid voor Ebusco  

Het beeld bij dit artikel is van de gongslag bij de beursgang van Ebusco op 22 oktober 2021.

 




Gerelateerde artikelen