Kendrion zet na de verkoop van de automotive-tak vol in op remsystemen voor windturbines en robotarmen. Dat moet de winstmarges van het concern eindelijk een flinke impuls gaan geven. Maar door forse tegenwind in de industrieën waar Kendrions klanten zitten, lijken beleggers weinig vertrouwen te hebben in de nieuwe financiële doelen.
Na een rigoureuze ingreep waarbij de schaar in het bedrijf werd gezet, staat Kendrion voor een nieuwe start. Met de nieuwe koers moet het vertrouwen van beleggers worden herwonnen en wil het concern afrekenen met een wat ongelukkig trackrecord.
Bij die nieuwe start wordt Kendrion in ieder geval niet meer gehinderd door het slabakkende automotive-onderdeel, dat onder andere koppelingen en elektromagnetische remsystemen maakt voor personenauto’s. Halverwege april kondigde Kendrion aan dat het een groot deel van die divisie van de hand doet. Kendrion verkocht de activiteiten tegen een ondernemingswaarde van 65 miljoen euro (volledig in cash) aan het in Michigan gevestigde Solero Technologies.
Weinig beleggers zullen rouwig zijn over die transactie. De verkoop van elektronica, magneten en andere onderdelen aan autofabrikanten leverde weinig op, onder meer omdat Kendrion - als er weer eens moest worden onderhandeld over de leveringsprijzen- maar moeilijk op kon boksen tegen de inkoop-power van klanten als Volkswagen en BMW. Bovendien schommelden de verkopen aan dit soort klanten sterk vanwege het cyclische karakter van de krimpende automobielmarkt.
Met de verkoop van de automotive-tak gaat Kendrion zich volledig toeleggen op industriële activiteiten. De industriële divisie maakt onder andere remmen en aandrijfsystemen voor windturbines, robotarmen en de zelfrijdende wagentjes die worden gebruikt in logistieke centra. De industriële activiteiten hadden altijd al (significant) hogere marges dan de automotive-tak. Het onderdeel werd daardoor al langer door veel beleggers bestempeld als de belofte van Kendrion en de toekomst van het bedrijf.
Maar juist op dit moment valt de bedrijvigheid in Duitsland en China sterk terug. Vooral bij de activiteiten op het gebied van automatisering en windenergie daalde zowel de omzet als het bedrijfsresultaat (ebitda; winst voor aftrek van rentelasten, belastingen en afschrijvingen) aanzienlijk. De ebitda-marge van Kendrion kwam vorig jaar zelfs niet verder dan een magere 10,2 procent. In tien jaar was deze marge niet zo laag.
De winst van Kendrions industriële onderdeel daalde voor het eerst in vijf jaar
Bron: jaarverslagen Kendrion. Bedragen in miljoenen euro’s.
Minimaal 15 procent Dat moet de komende jaren beter, zo meldde Kendrion-topman Joep van Beurden op 5 september op de Capital Markets Day (CMD) van het bedrijf. Van Beurden schetste de strategie van het bedrijf voor de komende jaren en hing financiële doelstellingen aan alle plannen.
Zo voorziet Kendrion een gemiddelde autonome omzetgroei van 5 procent per jaar, al is omzetgroei niet het allerbelangrijkste. Van Beurden benadrukte dat een hogere winstgevendheid prioriteit nummer één is. “Onze financiële doelstellingen plaatsen winstgevendheid boven groei”, zo herhaalde de ceo meermaals tijdens zijn presentatie. In 2025 rekent Kendrion op een ebitda-marge van minimaal 15 procent. In de jaren daarna denkt het bedrijf tussen de 15 en 18 procent uit te komen.
Die hogere winstgevendheid moet ook komen uit het wegsnijden van 9 miljoen euro aan kosten. Een belangrijke besparingspost is in ieder geval het personeel. Kendrion wil door efficiënter werken de werknemers die de komende jaren met pensioen gaan, niet vervangen.
Maar ook rekent Van Beurden op een margeverbetering door het aantrekken van de eindmarkten die Kendrion bedient. “De rentes beginnen te dalen en de industriële vraag is over zijn dieptepunt heen”, aldus financieel directeur Jeroen Hemmen die er ook op wees dat veel klanten inmiddels door hun voorraden heen zijn.
Het behalen van de nieuwe financiële doelstellingen moeten beleggers uiteindelijk terugzien in een hogere beurskoers. Wat zou Kendrion op de beurs waard moeten zijn als het erin slaagt de eigen doelen te halen?
Om de waarde te bepalen heeft de VEB op basis van het financiële vergezicht dat Kendrion in de CMD-presentatie schetste (zie pagina 61), doorgerekend hoeveel geld Kendrion in de toekomst gaat verdienen, de zogeheten vrije kasstroom.
Deze toekomstige geldstromen zijn contant gemaakt met behulp van de kostenvoet van kapitaal (kortweg: WACC). In het laatste jaarverslag rekent Kendrion zelf met een WACC van 10,5 procent. Daaruit volgt de waarde van de onderneming. Die komt, na enkele correcties, uit op een waardering per aandeel.
Als Kendrion de doelstellingen voor 2027 haalt, kan de beurskoers fors omhoog
Bron: (half)jaarverslag Kendrion, Capital Markets Day 2024, berekeningen VEB. Betreft percentages van de netto-omzet. Bedragen in miljoenen euro’s, behalve die per aandeel. Zowel WACC als eeuwigdurende groeivoet gebaseerd op het jaarverslag van 2023.
Die exercitie laat zien dat Kendrion zo’n 20 euro per aandeel waard is, mits het zijn belofte inlost (het midden van de bandbreedte van Kendrions doelstellingen).
Die waarde is niet zo heel gek als gekeken wordt naar de waardering van engszins vergelijkbare beursfondsen. Industriële bedrijven Aalberts, Moog, Phoenix Mecano, Regal Rexnord en TKH zitten op een ebitda-marge van 17 procent en noteren op zo’n 8 keer het voor dit jaar verwachte bedrijfsresultaat. Als Kendrion er op termijn in slaagt naar eenzelfde winstmarge te klimmen, zou die waardering in beginsel ook passend moeten zijn voor het bedrijf uit Amsterdam.
Het aandeel kan dan fors omhoog. Er past echter wel een dikke disclaimer bij deze analyse. Het verleden leert dat de doelstellingen van Joep van Beurden (en diens voorgangers) meermaals te optimistisch bleken. Beleggers hebben vooralsnog weinig geloof in de financiële doelen van Kendrion. De beurskoers dobbert rond de 12 euro. Ver van die 20 euro dus en zelfs op een lager niveau dan vóór de aankondiging van de nieuwe plannen. Bij iedere aanstaande cijferpresentatie zal het erom spannen of Kendrion de beleggers uiteindelijk toch weet te overtuigen