VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold Delhaize wist beleggers te verrassen met een hogere omzetgroei en winstgevendheid in Europa. Vooral online werd flink meer verkocht. Tegelijkertijd waren de cijfers uit de Verenigde Staten minder slecht dan verwacht. Beleggers reageerden verheugd.

Het moederbedrijf van Albert Heijn, Gall & Gall, Etos en webwinkel bol.com zag in Europa de netto-omzet in het tweede kwartaal toenemen met 3,8 procent tot 8,8 miljard euro. De omzetstijging werd gedreven door een 2,4 procent hogere vergelijkbare omzet, oftewel de extra omzet die het concern uit bestaande winkels wist te halen.  

Hoewel de vergelijkbare omzetgroei het laagst was sinds het tweede kwartaal van 2022, was deze een stuk beter dan het analistengilde vooraf had verwacht (consensus: 1,7 procent). De afgelopen weken waren er zorgen over de groeiontwikkelingen in de Europese supermarktbranche door de afnemende inflatie. “Nu de inflatie daalt vergeleken met een jaar geleden, zetten onze merken in op de groei van marktaandeel”, aldus topman Frans Muller over de Europese activiteiten van Ahold Delhaize. 

De netto-omzet werd verder gestimuleerd door het openen van nieuwe winkels, waaronder de supermarktketen Jan Linders die nu onder de vlag van Albert Heijn opereert. De verkopen in Europa namen vooral online toe. De onlineomzet steeg in het tweede kwartaal met 9,3 procent naar 1,2 miljard euro (bij een totale omzet van 8,8 miljard euro).  

Op de hogere omzet werd ook een hogere operationele winstmarge behaald. Zo nam de marge in Europa met ruim 50 basispunten (0,5 procentpunt) toe tot 3,7 procent (consensusverwachting was 3,4 procent). Dat markeerde de grootste jaar-op-jaar stijging in zeker twee jaar (zie grafiek). De verbeterde winstgevendheid is volgens Muller onder meer te danken aan kostenbesparingen en betere prestaties in België, waar winkelpersoneel vorig jaar nog meermaals staakte om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.  

Stevige margeverbetering in Europa 

Bron: kwartaalverslagen Ahold Delhaize, inventarisatie VEB. Margeverandering in aantal basispunten in groen (balken, linkeras) en vergelijkbare procentuele omzetgroei (lijn, rechteras) ten opzichte van zelfde periode een jaar eerder.  

Verenigde Staten minder slecht 
In aanloop naar het kwartaalrapport van Ahold Delhaize werd door beleggers ook uitgekeken naar de ontwikkelingen in de Verenigde Staten, goed voor zo’n 60 procent van de netto-omzet en bijna 70 procent van de operationele winst. 

Tijdens de beleggersdag in mei 2024 meldde Ahold Delhaize fors te moeten investeren in het oplappen van de Amerikaanse keten Stop & Shop om de concurrentie van bijvoorbeeld Aldi en ShopRite het hoofd te bieden. Aan de oostkust van de Verenigde Staten wordt hard gevochten om supermarktklanten. 

Bij de aankondiging van de tweedekwartaalcijfers herhaalde Muller het voornemen tegen het einde van het jaar 32 ondermaats presterende Stop & Shop-winkels te sluiten. De omzet daalde in de Verenigde Staten (omgerekend in euro’s) jaar-op-jaar met 0,4 procent. Dat was vooral het gevolg van lagere benzineprijzen en de ongelukkige timing van Pasen en de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. De daling van de belangrijke vergelijkbare omzet met 0,4 procent, was echter iets minder slecht dan analisten hadden verwacht (consensus: min 0,5 procent).  

Verenigde Staten minder zwak dan verwacht 

Bron: kwartaalverslagen Ahold Delhaize, inventarisatie VEB. Margeverandering in aantal basispunten in donkerblauw (balken, linkeras) en vergelijkbare procentuele omzetgroei (lijn, rechteras).  

Een soortgelijk beeld doemt op bij de operationele winstmarge, die jaar-op-jaar steeg met 0,1 procentpunt tot 4,7 procent, en daarmee beter was dan de analistenconsensus van 4,4 procent. De marge verbeterde volgens Ahold dankzij kostenbesparingen. Het zal de zorgen over margedruk door verhoogde concurrentie aan de Amerikaanse oostkust wellicht iets kunnen temperen.  

Dankzij de beter dan verwachte prestaties ligt het supermarktconcern uit Zaandam op koers om zijn jaardoelen te halen. Ahold Delhaize rekent op een operationele marge van boven de 4 procent en een winst per aandeel op een vergelijkbaar niveau als in 2023. Het aandeel Ahold Delhaize steeg in de middaghandel dan ook met ruim 3 procent.  


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap