Op de beleggersdag van Ahold Delhaize gaf het bedrijf aan dat het in de periode 2025 tot 2028 verwacht een vrije kasstroom te realiseren van in totaal 9 miljard euro. Beleggers zijn niet onder de indruk van de outlook, die nauwelijks groeiperspectief lijkt te bieden voor de komende jaren. De beurskoers prijst stilstand in.
Tijdens de beleggersdag van 23 mei presenteerde Ahold Delhaize zijn nieuwe visie voor de komende jaren. Het concern uit Zaandam rekent voor de periode 2025-2028 op een jaarlijkse groei van de omzet van vier procent, terwijl de aangepaste operationele marge gemiddeld ook moet uitkomen op 4 procent over deze vier jaar.
Het moederbedrijf van Albert Heijn, Gall & Gall, Etos en webwinkel bol.com wil zijn besparingen de komende jaren opvoeren tot 5 miljard euro. Deze besparing moet gerealiseerd worden door meer gezamenlijke inkoop van de aangesloten supermarktketens, kunstmatige intelligentie en automatisering in de logistiek, distributie en winkelactiviteiten.
Opvallend is dat de besparingen niet zullen leiden tot een margeverbetering. De oorzaak is eenvoudig: Ahold Delhaize moet fors investeren in het oplappen van de Amerikaanse keten Stop & Shop om de concurrentie van bijvoorbeeld Aldi en ShopRite het hoofd te bieden. Twee derde van de omzet haalt Ahold Delhaize uit winkels aan de oostkust van de Verenigde Staten, waar hard wordt gevochten om klanten.
Het aangepaste winstmargedoel van vier procent ligt aan de onderkant van de marge die het concern uit Zaandam in de afgelopen kwartalen realiseerde. Ahold Delhaize ziet de winstgevendheid de komende jaren dan ook niet toenemen, ondanks extra miljardenbesparingen. Beleggers zijn niet onder de indruk van deze teleurstellende winstprognose.
Geen extra uitkeringen
De gepresenteerde omzet- en winstdoelen moeten volgens topman Frans Muller resulteren in een vrije kasstroom die over deze periode opgeteld uitkomt op 9 miljard euro. Dat is de kasstroom na investeringen die in theorie – en bij Ahold ook in de praktijk – kan worden uitgekeerd aan aandeelhouders.
De vrije kasstroom van Ahold Delhaize – gemiddeld ongeveer 2 miljard euro per jaar – werd in het verleden dan ook bijna volledig ingezet voor dividenduitkeringen en aandeleninkopen, beide van ongeveer één miljard euro. Forse uitkeringen vormen al jaren de hoeksteen van de beleggingspropositie van Ahold Delhaize.
Wie de vrije kasstroom van 9 miljard euro uitsmeert over vier jaren, komt op een gemiddelde kasstroom van een kleine 2,3 miljard euro. Dat is iets boven het niveau van voorgaande jaren, maar wel lager dan Aholds guidance voor 2024 (zie grafiek). Ook van die kasstroomprognose zijn beleggers niet onder de indruk, aangezien zij daarmee niet kunnen rekenen op (substantiële) extra uitkeringen in de komende jaren.
Ahold Delhaize: analisten voorzien geen groei vrije kasstroom
Bron: jaarverslagen Ahold Delhaize. Taxatie analisten 2024 voor aanvang beleggersdag. Prognose bestuur Ahold Delhaize periode 2025 tot en met 2028. Bedragen in miljarden euro’s. Vrije kasstroom in 2021 en 2023 aangepast voor respectievelijk eenmalige belastingtegenvaller en -meevaller in België.
Dat is terug te zien in de beurskoers; zo prijzen beleggers in dat Ahold Delhaize nooit meer (waardecreërend) groeit. Die berekening gaat ongeveer zo. De waarde van een bedrijf is de som van alle toekomstige kasstromen die worden teruggerekend naar vandaag tegen een discontovoet. Voor een defensief bedrijf als Ahold – supermarkten zijn weinig gevoelig voor economische schommelingen – lijkt een kostenvoet van het eigen vermogen van 8 procent redelijk.
De waarde van een bedrijf dat tot in de eeuwigheid stationair blijft draaien – lees: nooit meer groeit – is de (vrije) kasstroom van nu gedeeld door de discontovoet. Dat zou bij Ahold Delhaize neerkomen op ruim 28 miljard euro (2,3 miljard euro delen door 8 procent), oftewel zo’n 29 euro per aandeel. Dat komt akelig dicht bij de beurskoers die op de borden staat.
Bol.com
Dat beleggers van het Zaanse concern eeuwige stagnatie inprijzen, is toch wel pijnlijk. Temeer omdat in de beurswaarde is meegenomen dat Ahold Delhaize – na de mislukte beursgang – nog steeds bol.com volledig in bezit heeft, een online-platform waar de groeipotentie nog niet zou moeten zijn verdwenen. De beursgang werd destijds afgeblazen vanwege het slechte sentiment op de beurs.
“Gegeven de huidige condities op aandelenmarkten hebben we besloten dat het niet langer de juiste tijd is om een IPO te doen met bol.com”, aldus Muller in 2022.
Inmiddels liggen de financiële markten er op het oog een stuk gunstiger bij. Verschillende beursindices – zoals de AEX en de S&P 500-index – noteren op of dicht bij recordstanden. Bij de analistenbijeenkomst liet Muller zich echter ontvallen dat de omstandigheden op de financiële markten nog niet goed genoeg zijn voor een beursgang van bol.com.