VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Al tien jaar beweegt de beurskoers van noten- en zadenhandelaar Acomo in een zijwaarts patroon. De meest waarschijnlijke verklaring daarvoor ligt bij de resultaten van het bedrijf. Die zijn namelijk niet altijd even overtuigend. Daar komt bij dat het bedrijf de mores van de beurs tot nu toe nogal losjes neemt.

Aan dat laatste gaat nu dan toch iets veranderen. Vanaf dit jaar zal Acomo kwartaalcijfers presenteren aan beleggers. Ook heeft de nieuwe ceo, Allard Goldschmeding, beleggers nog dit jaar een beleggersdag (capital markets day) in het vooruitzicht gesteld. Goldschmeding, de toenmalige cfo, werd in november 2023 waarnemend ceo na het plotselinge vertrek van ceo Kathy Fortmann. Sinds de aandeelhoudersvergadering (ava) van 26 april is hij officieel benoemd als ceo van Acomo.

Het is niettemin de vraag of die toezeggingen van Goldschmeding beleggers echt zullen overtuigen. De transparantie waar zij Acomo al tijden om vragen, gaat niet zozeer over harde bedrijfscijfers, maar veel meer over het verhaal áchter die cijfers.  

Tijdens de ava in het Rotterdamse Hilton kregen de massaal toegestroomde beleggers - er waren ongeveer 100 aanwezigen -  vooral weer een goednieuwsshow voorgeschoteld. De traditionele onderdelen zoals specerijen en noten, eetbare zaden en voedingsingrediënten deden allemaal goede zaken in 2023. De theedivisie had weliswaar een minder jaar, maar dit was voornamelijk het gevolg van moeilijke marktomstandigheden in de vorm van een lagere vraag en bovendien is de theedivisie maar een klein onderdeel. 

De sterke cijfers van de genoemde bedrijfsonderdelen zorgden, gecombineerd met een terugval in het werkkapitaal, voor een hoge operationele kasstroom. Die steeg, ten opzichte van een jaar eerder, met 90 procent naar 137 miljoen euro. De hoge kasstroom stelt Acomo ook in staat om over het afgelopen jaar een dividend uit te keren van 1,15 euro per aandeel. Dat is weliswaar tien eurocent minder dan een jaar eerder, maar in historisch opzicht is het voor Acomo een hoge winstuitkering.  


Tradin
Heel anders zag het  plaatje eruit bij het in 2020 aangekochte Tradin. Acomo kocht Tradin, dat actief is in de handel in biologische producten als koffie, groenten, fruit en cacao, destijds voor 266 miljoen euro. Een flinke overname voor het bedrijf.  Tradin draagt inmiddels 34 procent bij aan de groepsomzet maar ging het afgelopen jaar gebukt onder de zeer forse stijging van de cacaoprijzen. Daardoor werd er geld verloren op afdekkingscontracten, kwamen sommige wederpartijen hun leveringsafspraken niet na en stonden de volumes onder druk. Onderaan de streep daalde het bedrijfsresultaat van dit onderdeel van 30,1 miljoen euro in 2022 naar slechts 6,9 miljoen euro in 2023. De aanhoudende hoge cacaoprijs zal Tradin ook in 2024 parten spelen, was de boodschap tijdens de ava.

*Bron: Acomo rapportages. Bedrijfsresultaat (EBITDA). Bedragen in miljoenen euro’s

Onrust
De bedrijfstop zweeg bij alle ava-presentaties hardnekkig over dé olifant in de conferentiekamer, namelijk de publicatie in het FD over onrust op de werkvloer bij Tradin. Inmiddels zouden twintig tot dertig ervaren handelaren het bedrijf hebben verlaten uit onvrede over het nieuwe beleid dat Acomo oplegt. Dat is ongeveer 20 procent van het totale aantal Tradin-handelaren. Op de vraag van de VEB of Acomo dit als een probleem beschouwt, antwoordde president-commissaris Bernard Stuivinga* zichtbaar onderkoeld dat “veranderingen misschien niet bij iedereen goed vallen en dat sommigen daarom elders verder gaan.” Volgens hem was dit een normale gang van zaken bij een overname.

Het feit dat Acomo diverse rechtszaken tegen ex-werknemers heeft aangespannen en dat er bij Tradin recent meerdere directeuren achter elkaar werden aangesteld om vervolgens binnen één jaar alweer het veld te ruimen, liet Acomo tijdens de ava al helemaal onbesproken. Een van die directeuren was nota bene Acomo-ceo Fortmann die de functie van Tradin-directeur er tijdelijk ‘bij’ deed, totdat ook zij vertrok. Volgens het persbericht “vanwege persoonlijke redenen.”

Riante bonus
De Acomo-commissarissen waren tot vlak voor haar plotselinge vertrek nog vol lof over Kathy Fortmann, die eind 2021 aantrad als topvrouw. Het feit dat zij voor de eerste drieënhalve maand leiderschap een riante bonus kreeg en het daaropvolgende jaar ook weer maximaal scoorde op verschillende kwalitatieve doelstellingen, onderstreepte dat. Stuivinga tekende in het jaarverslag over 2022 nog vol trots op dat met Fortmann “de leiderschapsvaardigheden zijn versterkt en er significante vooruitgang is geboekt met de verdere integratie van Tradin Organic en de ontwikkeling van onze Amerikaanse activiteiten.”

Een jaar later was er van die ronkende teksten weinig meer over. Fortmann verdween in november 2023 in alle stilte van het toneel. Het feit dat zij een ontslagvergoeding van 750 duizend euro meekreeg, duidt niet op een volledig vrijwillig vertrek. Op de vraag tijdens de ava hoe de commissarissen inmiddels tegen de eerdere loftuitingen aankeken, zei non-executive director Machtelt Groothuis, die ook de speciale beloningscommissie binnen het bestuur aanvoert, dat “2023 een ander jaar was”. Meer informatie wilde ze niet geven.

Gesloten houding
Deze gesloten houding is zeker niet nieuw voor Acomo, maar het is wel in toenemende mate een probleem voor het handelshuis. Het is voor beleggers moeilijk te doorgronden of de problematiek bij Tradin enkel gedreven is door de moeilijke marktomstandigheden, of dat er een meer structureel probleem is bij de bedrijfsvoering.

De weinig transparante houding van Acomo en het wat geheimzinnig aandoende optreden van de commissarissen over de gang van zaken bij Tradin - toch de grootste overname in de geschiedenis van Acomo -  doet de waardering van het aandeel Acomo op de beurs weinig goeds.  

Leegloop
Daarbovenop komt een steeds prangender probleem met de invulling van opengevallen posities. Tijdens de ava trad toezichthouder Yoav Gottesmann na tweeëntwintig jaar dienst af en ook Henk Moerman zwaaide af.  Laatstgenoemde was als directeur decennialang de drijvende kracht achter het succes van Catz (de specerijen- en notentak). Weliswaar liet Acomo weten dat er inmiddels een “naadloze overgang” heeft plaatsgevonden naar een nieuwe directeur, maar  feit blijft dat het bedrijf nog op zoek is naar achtereenvolgens: een nieuwe directeur voor Tradin, een nieuwe financieel directeur (cfo) voor Acomo en een commissaris om de opengevallen plek van Gottesmann in te nemen.

De ceo-positie is dus wel al ingevuld door Allard Goldschmeding, die is doorgeschoven vanuit zijn functie als cfo. Vóór de komst van Fortmann was Goldschmeding overigens ook al jarenlang de hoogste baas. Goldschmeding gaf tijdens de ava nog maar eens aan het volste vertrouwen te hebben in Tradin en in de biologische voedselmarkt in het algemeen. De vraag van een aandeelhouder of Tradin misschien niet weer verkocht zou moeten worden, wees hij dan ook resoluut van de hand.

Uit het feit dat de voordracht van Goldschmeding op 26 april met algemene stemmen werd aangenomen, bleek in ieder geval dat de aanwezig beleggers het volste vertrouwen hebben in zijn kunnen. Indien het hem lukt om van Tradin net zo’n stabiele en winstgevende organisatie te maken als de overige onderdelen, dan is er ruimte voor een grote koerssprong. Als blijkt dat Tradin een structureler probleem heeft dan alleen de cacaoprijs, dan is een heroriëntatie op de biologische bedrijfsactiviteiten misschien toch niet zo’n gek idee.

*Acomo heeft een bestuursmodel waarin bestuur en toezichthouders in één orgaan zitten en Stuivinga formeel de titel niet-uitvoerend voorzitter voert.