ABN Amro heeft aandeelhouders misleid toen de bank twee jaar geleden verdacht werd van schuldwitwassen. Informatie daarover werd te laat en te summier achterin het jaarverslag openbaar gemaakt. Weinig beleggers blijken gedupeerd door de koersdaling die volgde op het nieuws. Collectieve actie acht de VEB daarom niet opportuun. Handhaving door toezichthouder AFM wel.
480 miljoen euro. Dat betaalde ABN Amro in april 2021 aan het Openbaar Ministerie (OM) om vervolging af te kopen wegens schuldwitwassen. Het OM had de bank toen al langer op de korrel omdat signalen over dubieuze geldstromen via ABN-rekeningen onvoldoende serieus waren genomen. Dankzij belabberde controle wisten criminelen hun oneigenlijk verkregen inkomsten via de bank een legaal jasje te geven.
In maart 2021 werd duidelijk dat de situatie nog ernstiger is dan gedacht. Ineens bleek de verdenking van het OM te zijn verzwaard tot ‘schuldwitwassen’. Volgens het OM had ABN Amro moeten weten dat via ABN-rekeningen crimineel geld werd verplaatst.
Te laat en te klein
Afgezien van de extra reputatieschade, viel te verwachten dat dit zwaardere vergrijp een hogere (miljoenen)boete voor de bank zou betekenen. De voorwetenschap van de verdenking van schuldwitwassen had direct en met een persbericht aan het beleggend publiek kenbaar moeten worden gemaakt.
ABN Amro heeft deze zwaardere verdenking – de voorwetenschap ¬– uiteindelijk wereldkundig gemaakt op 10 maart 2021, op een plek die niet past bij voor beleggers essentiële informatie; namelijk op pagina 282 achterin haar jaarverslag. Hierdoor was deze informatie niet snel toegankelijk en kon deze informatie niet op correcte wijze en tijdig worden beoordeeld door beleggers.
Dat deze manier van berichtgeving onvoldoende was, bleek een krappe week na verschijning van het jaarverslag toen de Telegraaf op 19 maart 2021 over de aanvullende verdenking van schuldwitwassen berichtte. Een forse koersdaling van het aandeel volgde na publicatie in de krant.
Gedupeerd en vervolg
Bij de VEB stroomden de klachten over de handelwijze van ABN Amro binnen. Een inventarisatie onder honderden gedupeerde beleggers leerde dat een aanzienlijk deel van de beleggers in de betreffende periode (begin 2021) niet heeft gehandeld in aandelen ABN Amro of geen verlies heeft geleden op transacties. De koers herstelde snel na de dip op 19 maart 2021.
De VEB ziet vooralsnog af van een collectieve actie tegen ABN Amro. Voor een beperkt aantal individuele aandeelhouders kan het wel de moeite lonen om individueel actie te ondernemen. De VEB heeft een aantal beleggers die het betreft hierover geïnformeerd.
Dat ABN Amro beleggers te laat en niet adequaat heeft geïnformeerd blijft als een paal boven water staan. Dergelijk handelen is slecht voor het vertrouwen in de kapitaalmarkt.
De VEB heeft daarom toezichthouder AFM gevraagd de zaak in behandeling te nemen en handhavend tegen ABN Amro op te treden.
Vragen? VEB-leden kunnen contact opnemen met de Beleggersservice via het mailadres: vragen@veb.net