VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zorgen rond Saxo Bank, een nieuwe teleurstelling voor Triodos-certificaathouders en de recordwinst van Shell. De ontwikkelingen rond beurs en beleggen gaan razendsnel. De VEB staat pal voor haar leden en overige beleggers en mengt zich actief in discussies. Een overzicht van uitspraken en stellingnames in de afgelopen weken.

‘Saxo heeft de klantmigratie te goedkoop willen aanpakken’
Voor de voormalige Binck-beleggers die zijn overgegaan naar het Saxo Bank-platform, lijken de problemen niet op te houden. BinckBank (zoals de bank in Nederland nog is geregistreerd) ligt onder een vergrootglas bij de Nederlandse toezichthouder AFM en de Franse evenknie AMF. De broker zou de regels voor beleggingsproducten hebben overtreden en niet transparant zijn over de kosten.

Accountant Deloitte heeft de aangescherpte controle in het jaarverslag zelfs als risico bestempeld, evenals de migratie van beleggers naar het Saxo-platform. VEB-directeur Gerben Everts noemt de situatie in het FD ‘zorgwekkend’ en wijst erop dat er nog steeds klachten binnenkomen van oud-Binck-klanten. De overgang is volgens hem te goedkoop aangepakt, met alle risico’s van dien.

Voor het lezen van het artikel is registratie vereist.

‘Bedrijven moeten meer belasting betalen, maar niet ad hoc’
De hoge olieprijs heeft de winsten van Shell opgestuwd. Bij Dit is de Dag op NPO Radio 1 werd VEB-directeur Gerben Everts gevraagd of er een extra winstbelasting zou moeten komen, in deze tijden van hoge inflatie die mede het gevolg is van de prijs aan de pomp. Hij is daar namens beleggers geen voorstander van.

Shell en andere Europese oliebedrijven hebben veel kennis en kunde en zijn daarmee belangrijke partijen in de energietransitie, aldus Everts. Die moet je niet nu spontaan een extra heffing opleggen. Ze komen bovendien uit een moeilijke periode in 2020, toen de olieprijs tot het nulpunt zakte.

De overwinsten waar Shell nu zelf geen goede investeringskansen voor heeft, zou het bedrijf moeten uitkeren aan beleggers. Overigens is het volgens Everts bij de huidige hoge koers niet het juiste moment voor een aandeleninkoop.

‘De winst bij Shell spuit eruit’
VEB-econoom Robbert Manders was 28 juli te gast in BNR Zakendoen (te horen vanaf 14:12) en gaf daar zijn kijk op de kwartaalwinst van Shell en de aantrekkelijkheid van energie-aandelen. Oliemaatschappijen kunnen voor particuliere beleggers volgens hem dienen als een ‘hedge’ tegen de oplopende gas- en benzineprijzen waar zij in het dagelijks leven mee te maken hebben.

Shell zou nu geld terug moeten geven aan aandeelhouders. Zij zijn volgens Manders goed in staat om te bepalen in welke duurzame bedrijven ze hun geld moeten steken, bedrijven die een langere toekomst hebben dan de oliewinning nog heeft.

Verder ziet Manders dat de winkelcentra van Unibail-Rodamco-Westfield weer vollopen, maar hij constateert dat er ook donkere wolken hangen boven de toekomst van het vastgoedbedrijf. Vooral de winkelcentra in de Verenigde Staten zijn een zorgenkindje. Daarnaast werden de resultaten van UMG besproken.

‘Triodos heeft haar beleggers een valse prijsindicatie gegeven’
Triodos heeft haar certificaathouders weer iets uit te leggen. Op 1 augustus maakte de bank bekend dat de eerder beloofde inkoop voor schrijnende gevallen van de baan is. In plaats daarvan komt er een dividenduitkering van in totaal 14,4 miljoen euro, 1,01 euro per certificaat.

Adjunct-directeur van de VEB Errol Keyner gaf bij RTL Z aan dat de dividenduitkering niets oplost; beleggers zitten nog steeds vast. De uitgifte van certificaten was in feite een soort piramidespel, weliswaar zonder kwade bedoelingen van Triodos. De bank kon nooit de intrinsieke waarde betalen als alle certificaathouders van hun stukken af zouden willen en de marktwaarde ligt een stuk lager.

Triodos heeft volgens Keyner twee grote problemen: beleggers kunnen hun certificaten niet verkopen, en als dat weer mogelijk is, zal dat met een korting van 30 tot 50 procent zijn. En dan is er nog de afgeblazen terugkoop, die hoe dan ook ontoereikend was. Keyner: “14 of 15 miljoen zal inmiddels veel en veel te weinig zijn. Hoe langer het duurt dat je je stukken niet kunt verkopen, hoe meer mensen in schrijnende situaties terechtkomen.”

‘Nu heb je leiderschap en lef nodig’
Tot slot kan het niemand ontgaan zijn dat Mark Rutte sinds vandaag de langstzittende premier van Nederland is. Wat heeft hij gebracht? Gerben Everts deelt bij BNR (vanaf 1:52:25) enkele complimenten uit, maar ziet ook verbeterpunten. Rutte moet leiderschap tonen, onder andere in het dossier rond het dichtkraaien van de gaskraan uit Rusland.