Aandelen van farmaceuten hebben het in de (bijna) voorbije twee corona-jaren relatief goed gedaan, maar de verschillen binnen de sector waren groot. Hieronder een vergelijking van twee winnaars die het niet alleen van corona hoeven te hebben.
In mei 2020 kondigde de Amerikaanse regering Operation Warp Speed aan, een publiek-privaat samenwerkingsprogramma waarmee beoogd werd de ontwikkeling van het coronavaccin en andere behandelmethodes te versnellen.
Door 10 miljard dollar ter beschikking te stellen werden bedrijven gestimuleerd alle lopende ontwikkelingsprogramma’s voor producten die mogelijk bij de bestrijding van corona zouden kunnen worden ingezet te intensiveren. Niet alle bedrijven deden een beroep op de ter beschikking gestelde fondsen, om de handen vrij te kunnen houden als er succes zou zijn.
Operation Warp Speed was echter wel precies de zet in de rug die enkele jonge biotechnologiebedrijven konden gebruiken. Moderna uit het Amerikaanse Cambridge (onder de rook van Boston) kwam bij beleggers al snel in beeld als mogelijke kandidaat-winnaar in de race naar het vaccin.
En zo waren er meer, waaronder het Duitse BioNTech dat samen met Pfizer een succesvol vaccin ontwikkelde dat na twee inentingen een uitstekende bescherming bleek te geven. Overigens werd hiervoor wel subsidie ontvangen, maar die kwam uit Berlijn. Het fascinerende verhaal van de twee Duitse oncologen die aan de basis stonden van dit vaccin op basis van zogeheten mRNA-technologie hebben wij in Effect 10 beschreven.
Historisch laag
Pfizer zelf is nu op ruim 14 keer de voor 2021 verwachte winst ondanks de successen nog altijd een van de voordeligste namen in de sector. Het aandeel heeft een dividendrendement van 2,7 procent en het bedrijf boekt al jaren een rendement op het eigen vermogen dat in de dubbele cijfers ligt. Historisch is de waardering nu ook laag voor dit aandeel. De koers-winstverhouding lag in het verleden vaak ruim boven de 20.
Daarbij moet worden aangetekend dat de verwachte winstgroei onder het sectorgemiddelde ligt. De omzet trekt dit jaar en het komende jaar, mede dankzij de vaccins tegen corona, wel aan. In 2022 behaalt Pfizer waarschijnlijk een omzet van circa 94 miljard dollar. Dat is dan een omzetpiek, want in de jaren daarna loopt deze naar verwachting wat terug.
Het bedrijf verwacht dit jaar 36 miljard dollar omzet te genereren met coronavaccins, partner BioNTech ook, want de inkomsten worden gedeeld. Volgend jaar moet dat naar eigen zeggen 29 miljard dollar zijn, maar extra bestellingen worden niet uitgesloten. In oktober was het marktaandeel van Pfizer 80 procent voor de vaccinaties tegen covid-19 in de EU en 74 procent in de Verenigde Staten. Het concern heeft een groot deel van de productie in eigen hand gehouden en bleek daardoor een betrouwbare leverancier aan overheden. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.
Pfizer is zeer winstgevend, de brutomarge (ebitda) ligt al jaren ruim boven de 40 procent en het rendement op het eigen vermogen rond de 20 procent. Het concern uit New York verkoopt medicijnen tegen sterk uiteenlopende aandoeningen, van schimmelinfecties tot hoge bloeddruk en van reumatiek tot erectiestoornissen. De winst per aandeel gaat volgend jaar richting 5,45 dollar, maar zakt daarna naar verwachting terug tot ruim 4 dollar in 2024. Dat heeft ook te maken met de verwachting dat de verdiensten uit coronamedicijnen nu nog voor een belangrijk deel als tijdelijk worden gezien. Het is echter nog maar de vraag of corona niet, net als griep, een blijvertje is waardoor we vaccins nodig blijven hebben. En er zullen nieuwe virussen opduiken, dat lijkt een zekerheid.
Eerder deze week meldde Pfizer dat het met Paxlovid mogelijk ook een zeer effectieve pil tegen corona in huis heeft. Als dit middel binnen drie dagen na de eerste symptomen van corona gegeven wordt, zou het voor 89 procent effectief zijn om ziekenhuisopname of overlijden te voorkomen. Als het middel binnen vijf dagen toegediend wordt is de bescherming nog steeds 88 procent. Het onderzoek werd gedaan onder 2.246 ongevaccineerde vrijwilligers met een hoog risicoprofiel. Deze uitkomsten zijn een flinke meevaller, eerder werd op 60 procent gehoopt.
Bemoedigend nieuws
Eli Lilly deed het in de afgelopen jaren ook goed. Sinds begin 2020 verdubbelde de beurskoers ruimschoots. Het bedrijf uit Indianapolis voert net als Pfizer een breed scala aan medicijnen tegen onder meer depressie, diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en osteoporose. Het leeuwendeel van de omzet (58 procent) wordt in de Verenigde Staten geboekt.
Woensdag kwam Eli Lilly met bemoedigend nieuws, waarop de koers een vreugdesprong maakte van 10 procent.
Dat had niet alleen met corona te maken, Eli Lilly verhoogde de winstverwachtingen op basis van de introductie van vijf nieuwe medicijnen in de komende twee jaar, waaronder een diabetespil en een behandeling bij Alzheimer. Het bedrijf ligt op koers om haar doel te halen om 20 nieuwe medicijnen te introduceren in de periode van 10 jaar die in 2023 eindigt.
Corona-gerelateerd succes was er ook, Eli Lilly verkocht in de afgelopen maand voor bijna 1,3 miljard dollar 614.000 extra doses van haar covid-19 antilichaamtherapie, een cocktail van haar medicijnen bamlanivimab en etesevimab.
De eigen verwachting voor de winst per aandeel in 2022 ligt nu tussen 8,50 en 8,65 dollar, analisten zaten tot voor kort een stuk lager, op 8,18 dollar. De analistenconsensus (bron: Bloomberg) loopt al op en ligt nu op 8,37 dollar. De winstverwachting voor 2021 is 8,08 dollar, daarmee kost een aandeel Eli Lilly op dit moment 34 keer de winst.
PEG-ratio
Dat lijkt duur, maar de winst loopt snel op, vooral vanaf 2024 als er naar verwachting verschillende nieuwe medicijnen zullen bijdragen aan de winst. De winst per aandeel wordt voor dat jaar op ruim 12 dollar ingeschat, waardoor de koers-winstverhouding nog maar 22,8 is. Nog steeds duurder dan Pfizer, maar wellicht een meer acceptabel verschil. Analisten geven, juist door de betere groeivooruitzichten, procentueel meer koopadviezen voor Eli Lilly dan voor Pfizer.
De klassieke waardebelegger zal misschien toch eerder voor Pfizer gaan, dat een duidelijk lagere ‘PEG-ratio’ heeft, het kengetal dat de verhouding tussen waardering en verwachte groei weergeeft en bij voorkeur onder de 1 moet liggen.
Corona helpt Pfizer en Eli Lilly allebei, maar een belangrijk voordeel van deze twee boven pure corona-winnaars als Moderna en BioNTech is dat het bedrijven met een bredere portefeuille zijn, die ook als het virus volledig uitgebannen is nog voldoende succesmedicijnen in huis zullen hebben om hun winstgevendheid op peil te houden.
De meningen zijn verdeeld, zoals zo vaak onder beleggers. Hieronder zijn enkele van de belangrijkste kerncijfers van Pfizer en Eli Lilly naast elkaar gezet, wellicht kan dit uw beleggingsbeslissing ondersteunen. Belangrijkste kanttekening: Eli Lilly lijkt (veel) duurder, maar groeit de komende jaren naar verwachting ook (veel) harder. Spreiden is belangrijk bij beleggen, voor wie in deze sector wil beleggen is allebei aankopen wellicht dus ook een goed idee.