Sommige beursschandalen zakken sneller van de voorpagina’s dan andere. Om het geheugen wat op te frissen hieronder de stand van zaken in de zaak Wirecard.
Eén ding is zeker: de zaak Wirecard is nog niet gesloten. De VEB voert momenteel een ‘proefprocedure’, waarbij de beleggersvereniging de vordering van één particuliere aandeelhouder heeft overgenomen. Op basis van die claim wordt geprocedeerd en indien dat zou leiden tot een succesvolle afloop kunnen de claims van andere gedupeerde beleggers worden toegevoegd.
Op 10 augustus 2020 lanceerde European Investors-VEB een rechtszaak tegen de Duitse tak van accountantsfirma EY om schadevergoeding te eisen voor beleggers voor het luchtkasteel van vele miljarden dat het voormalige Duitse fintech-wonder jarenlang overeind wist te houden.
Het Beierse Wirecard ging in 2020 failliet na een jarenlange boekhoudfraude waarbij het toezicht ernstig tekortschoot. De topman van de Duitse toezichthouder Bafin moest door de affaire al opstappen en ook de topman van EY in Duitsland trad terug. Wirecard oud-topman Markus Braun zit vast in afwachting van zijn proces en oud-bestuurslid Jan Marsalek is voortvluchtig.
Accountant EY stond erbij en keek ernaar, of -nog erger- keek bewust de andere kant op. EY is daarmee verantwoordelijk voor het veel te laat bekend worden van een fraude van ongekende proporties.
Lees hier meer over de zaak Wirecard.
European Investors-VEB stelt dat het handelen van EY sinds 28 april 2020, na de publicatie van een speciaal audit rapport van KPMG forensic accountants en de uitlatingen van Wirecards toenmalige ceo Braun, ernstig tekortschoot. Hierdoor zijn bewust beurskoersen beïnvloed en markten gemanipuleerd.
European Investors-VEB eist dat EY een schadevergoeding aan beleggers betaalt en dat de rechter zich uitspreekt over de rol van de accountant als vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer.
De zaak wordt behandeld in de rechtbank van München op 17 januari 2022.
Een belangrijke stap voor alle beleggers was de volledige en ongeclausuleerde openbaarmaking van het ‘Wambach rapport’, dat de tekortkomingen van de EY-audits schetst. Dit rapport wilde EY aanvankelijk niet in de openbaarheid, omdat daarmee handels- en bedrijfsgeheimen zouden worden prijsgegeven. Inmiddels heeft Handelsblatt het echter wereldkundig gemaakt.
De Duitse parlementaire enquêtecommissie die eerder vernietigend oordeelde over de rol van EY bij Wirecard baseerde zich grotendeels op dit rapport.