Uitzender Randstad heeft de omzet in het derde kwartaal naar het hoogste niveau ooit zien oplopen, waarbij de winst verdubbelde. Beleggers zijn door het dolle. Is dat terecht?
Randstad maakte donderdag bekend dat in het derde kwartaal van dit jaar een organische omzetgroei is geboekt van 20,7 procent. De nettowinst verdubbelde bijna tot 199 miljoen euro. Naar eigen zeggen komt het uitzendbedrijf uit Diemen “sneller dan verwacht” uit de coronacrisis. Beleggers zetten het aandeel donderdag ruim 5 procent hoger.
Randstad draait als een tierelier, zoveel is duidelijk. Vertrekkend topman Jacques van den Broek zei bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat hij nog elke dag veel plezier heeft in zijn werk, maar dat hij nu stopt op het hoogtepunt. Dat is mooi, maar op het hoogtepunt willen beleggers doorgaans natuurlijk niet instappen. Het is dus de vraag in hoeverre Randstad de groeilijn kan doortrekken.
Aan de rooskleurige vooruitzichten die geschetst werden zal het niet liggen. De sterke trend lijkt door te zetten, zegt Randstad. In het kwartaalbericht wordt gesproken van een “sterk momentum” dat in de rest van het jaar naar verwachting kan worden vastgehouden.
Opvallend is het naar voren schuiven van Sander van ’t Noordende uit de Raad van Commissarissen als de opvolger van Van den Broek. Dit is toch vrij ongebruikelijk en gebeurt meestal alleen als een bedrijf in nood zit, zoals toen Jan Hommen in 2009 doorschoof als president-commissaris naar de functie van ceo bij ING.
Het lijkt een signaal dat oprichter Frits Goldschmeding nog steeds stevig de touwtjes in handen heeft. In maart werd Van ’t Noordende benoemd tot commissaris op voordracht van het vehikel van Goldschmeding, Randstad Beheer. Goldschmeding bezit via dit vehikel ruim 30 procent van de aandelen Randstad.
In de vergadering waar hij werd benoemd werden vragen gesteld over de nominatie. Hierbij heeft Randstad niet vermeld dat hij mogelijk de opvolger van Van den Broek zou zijn.
Er werd toen onder meer het volgende over gezegd:
“Het proces voorafgaand aan deze nominatie (van Van ’t Noordende, red.) en voorstel is zorgvuldig geweest. Omdat het nominatieproces grotendeels door Randstad Beheer is geïnitieerd, beperkt de beantwoording zich tot het gedeelte waarbij de Raad van Commissarissen en Raad van Bestuur van Randstad N.V. betrokken zijn (geweest). Randstad Beheer heeft gebruik gemaakt van een executive-search bureau bij deze werving.”
Van ’t Noordende komt van Accenture. Hij was daar graag de hoogste baas geworden maar werd het niet, waarop hij in een interview liet weten dat hij nog een bestuurlijke functie bij een ‘internationale zakelijke dienstverlener met een technologieachtergrond’ zou ambiëren. Dat is dus Randstad geworden.
Op het oog laat Van den Broek een goed draaiend Randstad achter. De omzet ging omhoog en er was sprake van winstgevende groei. Ook heeft Randstad stappen gezet op het vlak van digitalisering.
Op 17 november is er een beleggersdag. De VEB is benieuwd wat daar gezegd zal worden over de strategie onder de nieuwe topman. Randstad zal waarschijnlijk willen blijven opschuiven in de waardeketen, bijvoorbeeld via dochter Yacht die zich richt op de bemiddeling van hoogopgeleide en specialistische arbeidskrachten.
Vorig jaar kwam nog steeds bijna de helft van de omzet uit het lagere uitzendwerk. De balans is sterk. Het bedrijf kan dus profiteren na corona.
Kijken we naar het aandeelhoudersrendement over de hele periode, heeft Van den Broek het wel slechter gedaan dan de tegenwoordig door technologiebedrijven gedomineerde AEX (77 procent versus 102 procent voor de Nederlandse index). Binnen de sector presteerde Randstad beter dan Adecco dat 30 procent minder waard werd, maar slechter dan Manpower.
De VEB zal op de aandeelhoudersvergadering in december vragen stellen over het selectie- en benoemingsproces. En natuurlijk waarom Van ’t Noordende niet is gekozen via de normale route, waarbij hij direct als ceo zou zijn voorgedragen.