De detailhandel heeft het moeilijk sinds de opkomst van webwinkelen en de toenemende dominantie van partijen als Amazon en Alibaba. De coronacrisis heeft de ontwikkeling van het online winkelen in de afgelopen jaren nog versneld. Supermarkten profiteerden wel van de lockdowns, met name van de sluiting van de horeca. Maar welk supermarktaandeel is nog aantrekkelijk nu de wereld weer opengaat? We zetten Ahold Delhaize en Carrefour naast elkaar.
In Nederland lopen supermarkten miljoenen euro's aan inkomsten mis door de uitschakeling van het Nederlands voetbalelftal door Tsjechië op het Europees Kampioenschap voetbal, meldde ING deze week. Analisten van de bank schatten dat de grootgrutters per wedstrijd van Oranje samen zo'n 10 miljoen euro extra omzet hebben aan zaken als bier, chips en oranje tompoezen.
Ook volgens marktonderzoeker GfK valt er omzet weg bij de supermarkten door de uitschakeling. Voor beleggers die naar de lange termijn kijken zijn dit soort omzetfluctuaties echter verwaarloosbaar, zeker als de onderneming in meerdere landen actief is.
Succesvol fusiebedrijf
Dat geldt zeker voor fusiebedrijf Ahold Delhaize, dat ook groot is in de Verenigde Staten en in België, dat na winst op Portugal wel doorging op het EK. Ahold Delhaize is een van de grootste supermarktbedrijven ter wereld. De aandelen hebben een notering in zowel Amsterdam als Brussel. De fusie, aangekondigd in 2015, mag inmiddels een succes worden genoemd: de ondernemingen pasten goed bij elkaar en vulden elkaar vooral in de Verenigde Staten geografisch goed aan. Ahold Delhaize heeft bovendien met Bol.com een snelgroeiend internetplatform, dat ook in België zal uitbreiden.
De cijfers (zie de tabel hieronder) bevestigen het succes van de fusie: de EBITDA-marge én de netto winstmarge liepen sinds 2015 gestaag op. Het samengaan met Delhaize heeft de winstgevendheid verbeterd, en het half miljard aan synergievoordelen dat destijds werd beloofd is er ook gekomen.
De supermarktcombinatie verdiende in het dankzij corona ijzersterke 2020 zo’n 2,5 miljard euro. De winst per aandeel verdubbelde van 1,14 euro in 2015 naar 2,28 euro in 2020. Analisten zien die winst per aandeel de komende jaren na een dip in 2021 nog wat verder oplopen naar 2,32 euro.
Het aandeel Ahold Delhaize heeft het de laatste jaren relatief goed gedaan. Voor 2021 wordt een winst per aandeel verwacht van 1,94 euro, waarmee Ahold Delhaize 12,7 keer de verwachte winst kost. Gezien de bescheiden winstgroei die de komende jaren wordt verwacht lijkt dat een faire prijs.
Carrefour: winstgevendheid omhoog
Frankrijk werd een dag na Nederland uitgeschakeld op het EK en ook daar zal de uitschakeling de supermarkten omzet kosten, hoewel de Franse sportliefhebber wat minder voetbalgek is dan de Nederlandse.
Het aandeel Carrefour deed het in de afgelopen jaren beduidend minder goed dan Ahold Delhaize. Beide aandelen stonden een kleine vijf jaar geleden op ruim 20 euro, Ahold Delhaize liep sindsdien op tot de huidige bijna 25 euro, Carrefour zakte en kost nu minder dan 17 euro.
Dat achterblijven van Carrefour had te maken met tegenvallende resultaten in verschillende Europese markten, waardoor de resultaten in 2018 en 2019 onder druk stonden. Het concern nam een aantal reorganisatiemaatregelen en die beginnen nu vruchten af te werpen. Slecht renderende winkels werden afgestoten, wat de omzet per saldo deed dalen maar de winstgevendheid ten goede komt.
Daarnaast wordt er uitgebreid in Brazilië, de markt waar Carrefour de laatste jaren een groot deel van zijn groei boekt. De Fransen sloten eind maart een overeenkomst met Advent International en Walmart om Grupo BIG, in omvang de derde Braziliaanse retailer, over te nemen voor ongeveer 1,1 miljard euro. De afronding van de deal wordt in 2022 verwacht.
Het dividend werd in 2020 wegens corona zekerheidshalve gehalveerd, maar de verbeterde winstgevendheid zorgt er nu voor dat Carrefour weer eigen aandelen kan terugkopen. In april werd een aandeleninkoopprogramma van 500 miljoen euro gestart, wat overeenkomt met ongeveer 4 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen van de groep. Het programma loopt tot eind november. Analisten gaan ervan uit dat de dividendbetaling ook snel weer op het oude niveau zal liggen.
Inhaalslag?
Carrefour is na het Amerikaanse Walmart het grootste supermarktbedrijf ter wereld en de bedenker van de hypermarché, waarvan het bedrijf er nog honderden in Frankrijk en tientallen in België exploiteert. Carrefour zit bijna overal waar Ahold Delhaize niet zit: in Nederland en de Verenigde Staten zijn de Fransen niet actief. Carrefour heeft wel sterke posities in Zuid- en Oost-Europa en in Zuid-Amerika en Azië. Het zijn zeker niet allemaal hypermarkten, Carrefour heeft ook duizenden kleinere winkels.
Het aandeel Ahold Delhaize is duurder dan dat van Carrefour, en dat lijkt steeds minder terecht. Carrefour is de afgelopen jaren achtergebleven, hoewel het Franse aandeel het de laatste maanden wat beter doet.
Voor groei moeten supermarktbeleggers volgens analisten de komende jaren toch echt bij Carrefour zijn. Zij zien de winst per aandeel oplopen tot bijna 2 euro in 2024, terwijl het aandeel nog geen 17 euro kost, en geven de laatste weken massaal koopadviezen.
De cijfers over 2020 en het eerste kwartaal van 2021 bevestigden dat de Fransen op de goede weg zijn. Een grotere aandacht voor de kasstroom maakte dat Carrefour de winst opschroefde, terwijl de omzet omlaag ging. Op vergelijkbare basis steeg de omzet over 2020 met 7,8 procent. Vooral in Brazilië ging het hard: daar haalde Carrefour een vergelijkbare groei van 18,2 procent.
Op thuismarkt Frankrijk was de vergelijkbare omzetgroei met 5,5 procent ook duidelijk beter dan verwacht. Zelfs bij de hypermarchés, lange tijd het zorgenkindje, was er een vergelijkbare omzetgroei van 3,9 procent. Carrefour kondigde een nieuwe doelstelling aan voor extra kostenbesparingen van 2,4 miljard euro per jaar tegen 2023, bovenop de 3 miljard die de afgelopen jaren al bereikt werd.
Analisten zien de EBITDA-marge de komende jaren richting 7 procent kruipen en het rendement op het eigen vermogen richting 12 procent. Daarmee komen de Fransen weer aardig in de buurt van de waardes die Ahold Delhaize hier bereikt. Daar komt bij dat de Fransen dankzij hun aanwezigheid in Zuid-Amerika en Azië de komende jaren in zowel omzet als winst aanzienlijk harder groeien.
De voorzichtige inhaalslag die het aandeel Carrefour op de beurs lijkt te hebben ingezet kan daarom nog best een tijdje aanhouden.