Een V-vormig herstel, dat zag Randstad-topman Jacques van den Broek in juni niet gebeuren. In de vorige crisis duurde het herstel een paar jaar en hij verwachtte van deze crisis hetzelfde. Ruim een half jaar later blijkt het mee te vallen: het uitzendconcern is alweer terug op het niveau van voor de crisis.
De coronacrisis liet wel duidelijk zijn sporen na in zowel de jaarcijfers als de resultaten over het vierde kwartaal. Op 20,7 miljard euro omzet maakte de uitzender vorig jaar 304 miljoen euro nettowinst. Dat was 12 procent minder omzet en bijna de helft minder winst.
Over de laatste drie maanden van 2020 noteerde Randstad een min van 3,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat was wel minder beroerd dan in het derde kwartaal toen de omzet met 13,1 procent daalde.
Het goede nieuws is dat 2021 goed is begonnen. Ondanks de tweede coronagolf was het uitzendvolume in januari gelijk aan dat van vorig jaar. Daarbij is de trend in de meeste markten ook nog eens positief.
Italië en Noord-Amerika al in vierde kwartaal hersteld
Dat is een stuk eerder dan bestuursvoorzitter Van den Broek had verwacht. “Bedrijven zijn voorzichtig, we zien dat de werving van vaste mensen heel scherp is gedaald. Die zullen straks wel terugkomen voor tijdelijke krachten, dus laten we zeggen dat we in onze sector over één of twee jaar misschien weer in een heel goede positie zitten.”, zei hij in de Effect van juni vorig jaar.
Opvallend is dat sommige markten al eerder terug op het oude niveau waren. Daarbij sprong vooral Italië eruit. De omzet was in het vierde kwartaal terug op niveau met ‘sterke winstmarges’. Wellicht dat heeft geholpen dat de Italiaanse markt voor de crisis al nadrukkelijk groeide.
De omzet in Noord-Amerika groeide zelfs 1 procent. De markt is goed voor een vijfde van alle inkomsten.
Beldrager economie
Uitzendconcerns gelden wel als de beldragers van de economie. Het snelle herstel van Randstad bevestigt andere macro-economische cijfers die erop wijzen dat het herstel doorgaat ondanks de tweede golf van coronagevallen en lockdowns.
Dat is ook goed te zien aan het koersherstel van het aandeel. Op zo’n 55 euro is Randstad nu verdubbeld ten opzichte van de bodem die in maart 2020 werd neergezet. De winst per aandeel zal volgens analisten (bron: Bloomberg) in 2021 op 3,34 euro uitkomen, voor 2022 wordt 3,95 euro verwacht.
Over 2020 werd per aandeel 2,55 euro verdiend, waarover Randstad een dividend uitkeert van 1,62 euro. Omdat ook het vorig jaar vanwege de crisis gepasseerde dividend wordt ingehaald, kunnen beleggers 3,24 euro per aandeel tegemoet zien.
Dat gaat wel in twee stappen: het reguliere dividend komt eerst (ex-datum: 25 maart, betaalbaar 6 april), in het najaar het speciale dividend (ex-datum: 24 september, betaalbaar 4 oktober).