VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Logistiek vastgoedfonds WDP kondigde vorig jaar aan dat het in Duitsland zou gaan uitbreiden. De Duitse dochter deed deze week zijn tweede investering. De stapjes die worden gezet zijn echter klein in vergelijking met de slagen die WDP in andere landen wil maken, bijvoorbeeld in Roemenië.

WDP heeft vorig zomer met het Duitse vastgoedbedrijf VIB Vermögen een dochter opgezet genaamd WVI. Hierin hebben beide ondernemingen de helft van de aandelen.

Deze stap naar Duitsland zat er al een tijdje aan te komen. WDP-bestuursvoorzitter Joost Uwents zei een interview met Effect drie jaar geleden al dat WDP tot 2020 nog genoeg ruimte had om te groeien in de Benelux, maar daarna mogelijk verder zou moeten kijken. Duitsland, als achterland van Nederland-distributieland, lag voor de hand.

WVI kocht deze week een verhuurd pand met een vloeroppervlak van 13.000 vierkante meter. Daarmee komen straks de eerste huurinkomsten binnen. Het is de tweede investering van de Duitse dochter. Eind vorig jaar werd al een stuk grond aangeschaft waar twee gebouwen zullen worden neergezet met een vloeroppervlak van in totaal 40.000 vierkante meter.

Roemenië derde markt WDP
Er gebeurt dus wel wat in Duitsland. Toch zijn de stappen die WDP met dochter WVI zet op het grotere geheel niet veel meer dan babystapjes. WDP heeft namelijk ruim 5 miljoen vierkante meter vastgoed in bezit.

Zet het bijvoorbeeld ook af tegen de totale ontwikkelingspijplijn van WDP. Die heeft een omvang van 643.000 vierkante meter. Daarvan wordt grofweg 40 procent gerealiseerd in Roemenië. Dat is op dit moment de derde markt voor WDP.

Bij de halfjaarcijfers maakte WDP ook duidelijk dat het in het Oost-Europese land nog veel meer potentieel ziet. Hier zou nog eens een half miljoen vierkante meter vastgoed bijgebouwd kunnen worden.

Meer rendement, meer risico
WDP lijkt dus sterk in te zetten op Roemenië en het in Duitsland voorlopig rustig aan te doen. Dat is goed te verklaren aangezien de ontwikkelkosten in Roemenië een stuk lager zijn en de rendementen aanzienlijk hoger.

Op Roemeense projecten is het aanvangsrendement 8,4 procent. Dat is in de Benelux 5,9 procent. Uiteraard is de keerzijde van meer rendement meer risico. De opbouw van een grote positie in een land aan de andere kant van Europa geeft meer spreiding maar ook een extra element van onzekerheid.

Beleggers in het aandeel WDP lijken het bedrijf in staat te achten deze risico’s te beheersen. Het aandeel reageerde namelijk positief op de recente stappen.




Gerelateerde artikelen