VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dankzij de coronacrisis heeft Ahold Delhaize in alle opzichten een topkwartaal achter de rug. Het bedrijf verhoogt de verwachtingen en versnelt investeringen, vooral in online verkopen. Hoewel de groei iets afzwakt heeft het bedrijf hoge verwachtingen voor de tweede jaarhelft.

De coronacrisis zorgt voor een schisma op de beurs. De grootste slachtoffers zijn te vinden in de olie- en gassector, de luchtvaart en bedrijven met een grote blootstelling aan de horeca. Maar Ahold Delhaize mag aansluiten in het rijtje met voorlopige winnaars.

De omzet van het supermarktconcern lag in het tweede kwartaal met 19,1 miljard euro ruim 17 procent hoger dan een jaar eerder. Een belangrijkere maatstaf is echter de zogeheten vergelijkbare omzetgroei. Dat cijfer kijkt naar wat klanten afrekenen uitgaande van eenzelfde aantal geopende supermarkten. In de Verenigde Staten, waar Ahold Delhaize actief is aan de Oostkust in staten als New York, Maryland, Washington en Connecticut, lag die groei op ruim twintig procent. In Nederland was dat tien procent, maar dergelijke organische groeicijfers zijn uitzonderlijk. Deze organische groei is voor ieder bedrijf het meest waardevol omdat er relatief weinig extra investeringen voor nodig zijn.

De winst per aandeel nam in het kwartaal met bijna 87 procent toe. Het bedrijf gaat hierdoor het interimdividend met circa twee derde verhogen. Aandeelhouders ontvangen eind augustus een halve euro per aandeel.

Hogere verwachtingen voor heel 2020
De (autonome) groeicijfers die Ahold Delhaize nu kan overleggen, zijn op de wat langere duur niet vol te houden. In de nu wel opgeschroefde doelen zit dan ook ingebakken dat de groei voor het hele concern de rest van het jaar minder hoog zal zijn.

Directievoorzitter Frans Muller zei dit ook in een toelichting op de halfjaarcijfers. “We zien een meer gematigde groei aan het begin van het tweede halfjaar. Zowel in Europa als de VS zien we een sterke start.” Het bedrijf heeft flink kunnen profiteren van de operationele hefboom: om de forse omzetgroei te realiseren heeft Ahold Delhaize relatief minder extra kosten hoeven maken. Dit zorgt voor een soort vliegwieleffect voor de winstgevendheid.

De ontwikkelingen in de Verenigde Staten zijn daarvan een illustratie. De operationele winstmarge was in het tweede kwartaal 6,1 procent. Vorig jaar was dat nog 3,6 procent. In Europa moest Ahold  Delhaize wel meer kosten maken en kon dus niet profiteren van deze hefboom. De winstgevendheid bleef hier in het pandemiekwartaal met 4,5 procent onveranderd ten opzichte van vorig jaar. 

De winst per aandeel zal ten opzichte van vorig jaar met meer dan twintig procent toenemen waar het bedrijf eerst rekende op groei met enkele cijfers. De vrije kasstroom zal ook hoger uitvallen: 1,7 tegen 1,5 miljard euro. In het afgelopen tweede kwartaal steeg die vrije kasstroom overigens maar fractioneel, omdat Ahold meer voorraden moest opbouwen om aan de toegenomen vraag te voldoen.

Pensioenstorting
Die nieuwe prognose houdt overigens al wel rekening met een nakende pensioenstorting. Het supermarktconcern bracht gelijktijdig met de goede cijfers ook naar buiten dit jaar een flinke som geld apart te zetten om zich te kunnen terugtrekken uit een van zijn Amerikaanse pensioenregelingen.

In totaal zet de in maart dit jaar begonnen financieel directeur Natalie Knight hiervoor ruim 430 miljoen euro (na belasting) opzij. “Het merendeel van dit bedrag zullen we dit jaar overmaken en het restant zal verspreid over drie jaar worden gestort”, aldus Knight.

Ahold Delhaize heeft in de Verenigde Staten nog enkele andere pensioenregelingen voor zijn werknemers. Een aantal van die multi-employer plannen, in feite een grote verzamelpot waar ook andere bedrijven voor hun werknemers pensioenpremies in storten, kampte eind vorig jaar met een miljardentekort. Dat tekort is er al vele jaren, hoeft niet direct aangezuiverd te worden en Ahold Delhaize is lang niet de enige partij die deels aangesproken kan worden, maar het blijft een latente verplichting voor de onderneming.

Dit jaar zeven miljard online omzet
Het lijkt erop dat de omzet van de fysieke winkels weer zal normaliseren terwijl de coronacrisis langzaam wegebt. Dat ligt waarschijnlijk anders voor de internetverkopen. De groei van de online verkoop was spectaculair in het tweede kwartaal met een plus van 64 procent in Europa en zelfs 127 procent in de VS.

Ahold Delhaize gaat de investeringen in online versnellen. “We vergroten onze capaciteit voor online boodschappen in de VS in 2020 met 70 procent en met 40 procent bij Albert Heijn in Nederland”, zei Muller. Hij wees er ook op dat de uitbouw van het aantal locaties waar klanten online bestellingen kunnen ophalen wordt versneld. Het moet ertoe leiden dat Ahold Delhaize dit jaar al de 7 miljard euro online omzet haalt. Dit was een doel dat eerder voor 2021 stond gepland.

50 procent groei online omzet
Het betekent dat de internetverkopen in hoog tempo zullen blijven groeien. Vorig jaar deed het concern ruim 4,5 miljard euro online omzet. Om de zeven miljard dit jaar te halen moet de omzet in de tweede jaarhelft met grofweg 50 procent groeien.

De coronacrisis heeft Ahold Delhaize in het tweede kwartaal een mooie bonus opgeleverd die waarschijnlijk grotendeels eenmalig zal blijken. Dat ligt anders voor de versnelling van de internetverkopen. Dat is een gevolg van de coronacrisis dat langer zal doorwerken.




Gerelateerde artikelen