Heineken heeft in de eerste helft van 2020 een verlies geleden van 300 miljoen euro. De omzet viel met meer dan 16 procent terug. Niet alleen de volumes, maar ook de prijzen stonden onder druk. Het aandeel was donderdag even de sterkste daler, maar het verlies bleef beperkt.
Verschillende branchegenoten meldden het al in de laatste Effect, het gemis van de omzet met relatief hoge marges die in bars en restaurants wordt behaald hakt er stevig in bij de drankenproducenten. Heineken kwam deze week dan ook met een winstwaarschuwing, iets dat beleggers niet gewend zijn van de bierbrouwer.
Maar geheel onverwacht kon het bericht ook weer niet genoemd worden, al in de antwoorden die gesteld werden tijdens de aandeelhoudersvergadering gaf Heineken aan dat corona een “aanzienlijke impact op markten en activiteiten in 2020” zou hebben.
Heineken wijst nu in een ‘voorlopig’ halfjaarbericht de coronacrisis dan ook als schuldige aan voor het verlies. De brouwer moet 550 miljoen euro afboeken, waardoor het verlies in het eerste halfjaar op zo’n 300 miljoen uit gaat komen. Definitieve halfjaarcijfers komen op 3 augustus, de datum waarop het halfjaarbericht eigenlijk gepland stond.
Dan wordt wellicht duidelijk op welke activiteiten Heineken precies moet afboeken. Het gaat in ieder geval zowel om immateriële activa (zoals goodwill) als om materiële activa. Door in een consoliderende markt actief te acquireren betaalde Heineken in het verleden vaak flinke overnamepremies voor bedrijven. Met 25 miljard euro aan immateriële activa op de balans is het de vraag of de gifbeker met een half miljard al helemaal leeg is.
Vooral in april had de brouwer het zwaar, daarna trok de omzet wel weer wat aan, met name in Azië. Nu in veel landen de lockdownmaatregelen minder strikt zijn geworden ziet het er voor de zomermaanden wellicht wat beter uit, maar beleggers zullen in grotere onzekerheid verkeren dan zij gewend waren bij het altijd als stabiel en ‘defensief’ bekend staande aandeel Heineken.
Lichtpunt
Een lichtpunt is er ook: het alcoholvrije Heineken 0.0 zag de verkoop verder toenemen, vooral in de Verenigde Staten en Mexico.
Het nettoverlies van 300 miljoen euro vertaalt zich in een positieve winst per aandeel van 0,39 euro, omdat Heineken dit kengetal weergeeft voor uitzonderlijke posten en amortisaties: ‘beia’. Die beia-nettowinst is echter wel 75,8 procent lager dan een jaar geleden.
Analisten (bron: Bloomberg) gingen ervan uit dat Heineken in 2020 een winst per aandeel van 3,24 euro zou gaan boeken. Daarmee was het aandeel op 26 keer de winst al een van de duurdere binnen de AEX. De gemiddelde analistentaxatie zal in de komende weken nog wel wat dalen om in lijn te komen met de nieuwe realiteit.
Heineken neemt nu maatregelen om de kosten te drukken. Dat is waarschijnlijk geen overbodige ingreep, want de cijfers van Heineken zijn duidelijk slechter dan die van concurrent Carlsberg die er vorige week mee naar buiten kwam.
Grote horecablootstelling
Heineken lijkt de coronakater minder goed te verteren dan de Deense brouwer, die nu wellicht het voordeel heeft dat het een relatief sterke aanwezigheid heeft in Oost-Europa, waar het coronavirus vrij goed onder controle lijkt te zijn. Bovendien heeft Carlsberg daar relatief weinig blootstelling aan de horeca.
Heineken heeft in haar grootse markt, Europa, juist een grote horecablootstelling en dat doet nu pijn. Er is de laatste jaren flink geïnvesteerd om dichter bij de klant te komen, onder meer in het Verenigd Koninkrijk.
In 2017 nam Heineken bijvoorbeeld Punch Taverns over waardoor het duizenden pubs in Groot-Brittannië verkreeg, recent werd nog de portemonnee getrokken om deze op te knappen. Wat timing betreft blijkt dat nu wat ongelukkig.
Timing is een van de moeilijkste onderdelen van beleggen. Het enige dat daar in dat verband nu over te zeggen is, is dat het meestal stabiele, ‘defensieve’ aandeel Heineken vandaag ruim 20 euro minder kost dan in februari, dus wie nu koopt doet dat in ieder geval niet precies op een top in de koersgrafiek.