De lat lag al lager en nog sprong Heineken er maar nét overheen. De kwartaalcijfers die de bierbrouwer presenteerde, waren maar een tikkie beter dan analisten hadden voorzien. De kleine koersstijging die volgde, lijkt vooral ingegeven door opluchting over het feit dat Heineken in staat bleek om de financiële doelen vast te houden. De waardering van het aandeel is niettemin historisch laag.
Heineken-topman Dolf van den Brink meldde woensdagochtend 23 oktober dat de netto-omzet in het derde kwartaal is uitgekomen op 7,7 miljard euro. Dat komt neer op een autonome omzetstijging (zonder overnames) van 3,3 procent. Die autonome omzetgroei was een fractie beter dan wat het analistengilde voorafgaand aan de kwartaalcijfers had verwacht (3,2 procent).
Dat het aandeel Heineken in reactie op de cijfers circa 2 procent hoger koerste, heeft alles te maken met de lage verwachtingen. De tweede bierbrouwer ter wereld, na het Belgische AB InBev, stelde beleggers dit jaar al meermaals teleur met matige kwartaalcijfers. Het aandeel noteert nog altijd 13 procent lager dan aan het begin van 2024.
In aanloop naar de kwartaalcijfers verlaagden analisten de afgelopen maand(en) al hun taxaties, onder meer na een pre-earningscall waarin analisten werden bijgepraat over de tegenwind in de biermarkt. Dat de autonome omzetstijging marginaal hoger uitkwam dan de prognoses van analisten is dan ook geen knappe prestatie, maar was vooral het gevolg van het naar beneden masseren van de verwachtingen.
Omzetmotor van Heineken sputtert
Bron: kwartaalverslagen Heineken. Groei ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het jaar ervoor.
Er zijn weinig lichtpuntjes te bespeuren in de derdekwartaalcijfers van Heineken. De autonome omzetgroei van de brouwer was met 3,3 procent wederom zwakker dan eerdere kwartalen. Het verkochte biervolume steeg met 0,7 procent, terwijl de prijzen opliepen met 2,6 procent jaar-op-jaar.
Beleggers krijgen traditiegetrouw geen volledige cijfers over het derde kwartaal van Heineken, maar moeten het doen met een beperkte trading update. Daarin is bijvoorbeeld weinig te lezen over de ontwikkeling van de winst(marges).
Nigeria en Vietnam
Dat de autonome omzetgroei niet (nog) zwakker was, heeft vooral de maken met de omzetontwikkeling in de regio Afrika (Africa & Middle East). Die viel mee. Heineken overtrof de verwachtingen van analisten door 23 procent meer omzet te draaien (taxatie analisten: 19 procent).
Die verbetering is mede te danken aan Nigeria. Heineken had daar eerder te maken met de ergste neergang ooit. Als gevolg van een sterk gestegen inflatie konden veel Nigeriaanse consumenten zich niet langer een Goldberg veroorloven (het biermerk gebrouwen door de Heineken-dochter Nigerian Breweries).
Het tij lijkt echter weer gekeerd in West-Afrika. Zo steeg de autonome omzet in het dichtbevolkte Nigeria volgens het kwartaalbericht van Heineken met meer dan 70 procent. Ook in Zuid-Afrika deed Heineken goede zaken met stevige groei bij alle merken, waaronder Heineken, Windhoek, en Castle.
Sterke groei in Afrika, zwakte in Azië
Bron: kwartaalverslagen Heineken. Groei ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het jaar ervoor.
Minder goed nieuws kwam er wederom uit Azië (Asia-Pacific) waar behalve China, ook Vietnam, India, Indonesië, Cambodja en Maleisië deel van uitmaken. De autonome omzet kromp in deze regio met 0,4 procent in het derde kwartaal (tegenover een verwachte groei van 0,8 procent).
Vietnam is na China en Japan de grootste biermarkt in de regio Azië. “De kernmotor van onze groei”, noemde Van den Brink het land eerder. Maar die groeimotor hapert al enkele kwartalen. Niet alleen zit de biermarkt tegen - onder meer door een sputterende economie en strenger optreden door de Vietnamese politie tegen rijden onder invloed - ook verloor Heineken marktaandeel aan concurrenten als het Thaise Sabeco en het Deense Carlsberg.
Heineken voelt zich genoodzaakt zwaarder in te zetten op de goedkopere biermerken om de strijd met deze concurrenten aan te gaan. Daarnaast moet de bierbrouwer meer geld uitgeven aan advertenties en andere marketing om klanten terug te winnen.
Dat zijn pijnlijke beslissingen. Want de (operationele) winstmarge in Vietnam is in twee jaar tijd afgenomen van meer dan 40 procent tot nog geen 30 procent, zo bleek vorige maand bij een bijeenkomst voor drankensectoranalisten, georganiseerd door de Britse zakenbank Barclays.
Niet alleen in Vietnam heeft Heineken het moeilijk, ook in buurland Cambodja heeft de brouwer last van zware concurrentie. De toegenomen verkoop in Indonesië en India kon dan ook niet voorkomen dat de autonome omzet kromp in de regio Azië.
Outlook
Heineken herhaalde de eerder afgegeven verwachtingen voor heel 2024. Ceo Van den Brink denkt voor 2024 niet verder te komen dan een toename van de operationele winst met een “laag tot hoog enkelcijferig percentage” (4 tot 8 procent). De beperkte winstgroei is het gevolg van het feit dat Heineken meer wil investeren in zijn merken.
Vietnam vervult een sleutelrol in de mate waarin Heineken de operationele winst dit jaar – en de komende jaren – kan laten groeien. En daar blijft sprake van forse tegenwind, zo valt uit de summiere trading update op te maken. Voorlopig mag het niet verbazen dat aandelen Heineken tegen een (historisch) lage waardering handelen. Het aandeel noteerde in de middag tegen een koers-winstverhouding van ongeveer 16,5 keer. Het gemiddelde in de laatste tien jaar bedraagt circa twintig.