Efficiënt. Zo kon de aandeelhoudersvergadering van TomTom het best worden getypeerd.
President-commissaris Derk Haank brak records toen hij de jaarlijkse vergadering al na een uur en zeventien minuten kon sluiten.
Natuurlijk, het hielp dat er door corona alleen een webcast was. Vragen moesten vooraf schriftelijk worden ingediend, waarbij een eventuele vervolgvraag live via een chatfunctie kon worden gesteld. Toch verdient Haank respect: het lukte hem om de 18 agendapunten met 39 schriftelijke vragen plus een vervolgvraag er in een vloek en een zucht doorheen te jagen. Met hulp van zijn bestuurders.
Geen lange opgedreunde verhalen van zaken die allang en uitgebreid in het jaarverslag te lezen waren. Prima. Helaas werd de tijdwinst onvoldoende besteed aan de inhoudelijke beantwoording van de vragen. In dat opzicht week de vergadering nauwelijks af van die van eerdere jaren.
In financieel opzicht is 2020 een verloren jaar, maar niet strategisch. TomTom komt sterker uit de crisis dan ze erin ging, aldus bestuursvoorzitter Harold Goddijn. Het gaat langer duren voordat de zelfrijdende auto er is, maar hij gaat echt komen. En de kaartentechnologie van TomTom zal daarbij een belangrijke rol spelen. Op de lange termijn 10 procent cash yield op een flink groeiende omzet.
Veel concreter werd het niet. Getuige de beurskoers blijven beleggers onzeker of en zo ja wanneer de investeringen van TomTom zullen gaan renderen. De scepsis wordt gevoed door de reeks afwaarderingen op het consumer segment en de goodwill van TeleAtlas in het verleden. Desondanks houden TomTom en accountant EY vol dat het waarderingsproces solide is.
Het dividendbeleid blijft nul dividend, ook al wordt het jaarlijks bekeken. Het beloningsbeleid verandert evenmin fundamenteel: bestuurders ontvangen gratis aandelen zonder prestatiecriteria. Kritiek van aandeelhouders – wederom stemde een groot deel tegen het beloningsbeleid – zegt TomTom serieus te nemen, maar er zal niets veranderen.
TomTom liet de virtuele aandeelhoudersvergadering niet aan kwaliteit inboeten ten opzichte van de standaard fysieke variant uit eerdere jaren. Iedere onderneming zou daar trots op mogen zijn. Behalve TomTom.
Dit is een column van Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB