4,1 miljard euro. Dit bedrag, de totale uitkering aan aandeelhouders sinds de beursgang, noemde bestuursvoorzitter David Knibbe van NN Group een aantal keer bij de presentatie van de jongste kwartaalcijfers. Hij benadrukte daarmee dat de verzekeraar er erg aan hecht. Ondertussen maakten analisten zich zorgen over nieuwe regelgeving.
De cijfers die NN Group rapporteerde over het derde kwartaal waren tamelijk solide. De nettowinst van 515 miljoen euro was wel ruim een derde lager dan vorig jaar, maar dit kwam volgens de verzekeraar door eenmalige posten bij vooral de Nederlandse levensverzekeringentak.
Op operationeel niveau was dit ook het enige onderdeel dat een winstdaling liet zien. Dit kwam doordat er minder dividend naar NN stroomde vanuit investeringen in private equity. Dat had weer te maken met een andere samenstelling van de portefeuille waar relatief minder volwassen bedrijven in zitten.
De drie andere onderdelen, Nederlandse schadeverzekeringen, de overige Europese activiteiten en de Japanse levensverzekeringstak zagen de winst wel toenemen. Deze leveren samen echter een kleinere bijdrage aan de winst dan de Nederlandse levensverzekeringstak op zichzelf doet.
Nieuwe aandeleninkoop
De Solvency II-ratio steeg in het derde kwartaal licht. De vrije kasstroom nam iets af. Deze cijfers zijn belangrijk voor het potentieel om dividenduitkeringen te doen en aandelen in te kopen, maar waren op zichzelf niet heel opmerkelijk. Analisten gebruikten een resultatenbespreking dan ook om vooruit te kijken, zowel naar de nabije toekomst als verder weg.
Voor de nabije toekomst, 2020, was de vraag allereerst of NN een nieuw aandeleninkoopprogramma zal starten als het huidige programma is afgerond. Knibbe maakte duidelijk dat hij erg hecht aan de kapitaalteruggave aan aandeelhouders. Hij noemde de 4,1 miljard euro een paar keer zonder zich ergens op vast te leggen.
“De beslissing nemen we op het juiste moment. Die zal natuurlijk afhankelijk zijn van het houden van een robuuste kapitaalpositie en het houden van flexibiliteit”, antwoordde de bestuursvoorzitter.
NN rondt begin volgend jaar ook de overname van de schadeportefeuille van Vivat af en op dit moment is nog niet precies in kaart wat daarvan de impact zal zijn. Aan de positieve kant zal het een bijdrage leveren aan het operationeel resultaat, maar daar staat onder meer tegenover dat kostenbesparingen die zullen worden doorgevoerd in eerste instantie geld kosten.
Consultatiepaper Europese toezichthouder
Wat aandeelhouders kunnen verwachten voor volgend jaar is dus voorlopig onbekend. Dat geldt al helemaal voor de langere termijn. Verschillende analisten vroegen Knibbe en zijn financiële rechterhand Delfin Rueda naar de mogelijke impact van nieuwe regelgeving die in de lucht hangt.
Het Europese adviesorgaan voor de verzekeringssector EIOPA heeft vorige maand namelijk een consultatiepaper gepubliceerd. Daarin staat volgens de analisten een reeks aan mogelijke voorstellen die veel impact kunnen hebben op het vermogen van NN om dividend uit te keren.
De vraag hoe groot die kan zijn en wat NN doet om de risico’s te beperken kwam een aantal keer terug. Rueda moest een echt antwoord echter schuldig blijven. Hij zei dat het belangrijk is alles in het juiste perspectief te zien. Dit is nog maar een allereerste stap in het Brusselse wetgevingsproces. “Het is een heel lang proces zoals we al hebben gezien bij Solvency II. De timing is heel onzeker, we hebben het misschien over 2023 of 2024.”
De resultaten van NN Group mogen dan solide zijn en de nieuwe topman Knibbe mag continuïteit beloven, er blijft wel flink wat onzekerheid boven het aandeel in de verzekeraar hangen.