NN Group heeft prima gepresteerd in 2023. De verzekeraar boekte goede cijfers en zette definitief een streep onder de woekerpolisaffaire. Een nette koersstijging van het aandeel in het afgelopen jaar in combinatie met een vet dividendrendement van ruim zeven procent zorgden voor een positieve sfeer tijdens de aandeelhoudersvergadering (ava).
Net als vrijwel alle verzekeraars is NN laag gewaardeerd op de beurs. Beleggers kijken daarbij niet zozeer naar de koerswinstverhouding van rond de 7, maar vooral naar de mate waarin NN erin slaagt kapitaal vrij te spelen op de balans. In 2023 weekte NN ruim 1,9 miljard euro los, mede dankzij een slimme constructie waarbij het langlevenrisico – als klanten ouder worden dan verwacht, moet de verzekeraar langer pensioen uitkeren – is herverzekerd.
Terwijl het begrip winst – en daarmee ook koerswinstverhouding – bij verzekeraars (veel) minder zegt dan bij niet-financiële instellingen, is kapitaalgeneratie wel bepalend. De verzekeraar kan dankzij vrijgespeeld kapitaal (extra) dividend uitkeren, aandelen inkopen, of lucratieve strategische aankopen doen.
Tevredenheid van klanten en medewerkers
Goede financiële resultaten komen niet uit de lucht vallen. NN realiseert zich dat tevreden klanten en gemotiveerde medewerkers het fundament vormen. Een absolute vooruitgang in tevredenheid betekent niet meteen ook een relatief voordeel, aangezien concurrenten als ASR ook hard aan de weg timmeren. Bestuursvoorzitter David Knibbe is echter optimistisch dat alle businessonderdelen wat betreft klanttevredenheid beter zullen presteren dan de markt in 2025. Nu is dat nog maar het geval bij de helft van de businessonderdelen. De betrokkenheid van medewerkers daalde iets vorig jaar, maar was met 7,8 nog steeds hoog.
Opmerkelijk was dat de medewerkers vorig jaar gemiddeld slechts 1,4 dagen per week op kantoor werkten. Knibbe meldde dat dit inmiddels was toegenomen tot ongeveer 2 dagen, maar zag een nieuwe realiteit: medewerkers komen naar kantoor voor teamwerk, maar verrichten thuis het werk.
Duurzaamheid kost geen klanten
NN zet de duurzame route voort die eerder was ingeslagen. De verzekeraar wil geen extra investeringen doen in ondernemingen die meer dan dertig procent van hun omzet uit olie en gas halen, maar gaat zich juist meer richten op voorlopers met geloofwaardige plannen. Desgevraagd erkende Knibbe dat het duidelijke beleid wellicht op de korte termijn tot minder rendement leidt (ook voor klanten), maar dat er desondanks steeds meer Amerikaanse beleggers zijn die NN omarmen.
Inmiddels zullen ook klimaatcritici erkennen dat het weer steeds grilliger wordt, met meer extreem natte of juist droge periodes. De VEB vroeg zich af of dit kan worden verrekend in de premies of dat sommige schades uiteindelijk niet meer verzekerbaar worden. Knibbe zag voorlopig genoeg ruimte in de prijsstelling, maar hij vreesde dat overstromingen in de toekomst niet meer uitsluitend door de verzekeringssector gedekt kunnen worden. Samenwerking met de overheden zou daar vereist zijn.
Fraudeurs verschuilen zich achter privacy bij KPMG
Terwijl de vergadering rustig verliep, zorgde Dick Korf als controlerend accountant voor opgetrokken wenkbrauwen. Net zoals bij andere beursfondsen, kwam in de vergadering een mea culpa van de controlerende partner KPMG. De examenfraude – waarbij diverse KPMG-medewerkers en -partners elkaar de antwoorden voor de verplichte examens toespeelden – heeft een flinke deuk geslagen in de reputatie van de boekencontroleur. Extra pijnlijk voor een organisatie die voor torenhoge tarieven niet alleen de cijfers controleert van ondernemingen, maar in toenemende mate ook frauderisico’s beoordeelt.
De VEB benadrukte het belang van integere en competente accountants. Bovendien is iemand die niet integer blijkt en zich ook nog laat betrappen, waarschijnlijk niet geschikt om zelf fraude te ontdekken bij een onderneming.
Gelukkig kon Korf bevestigen dat hij zich netjes had gedragen en dat hij op geen enkele wijze had meegedaan aan de examenfraude. Hij kon echter niet instaan voor de vele collega’s in zijn team die het werk bij NN hadden verricht. Hij wist het zelf namelijk ook niet, want bizar genoeg zou de privacywetgeving hier in de weg staan.