ASML had al aangekondigd dat het eerste halfjaar zwak zou worden. Bovenop de verschuiving van omzet door een brand bij een toeleverancier, is ook de stagnatie in de chipmarkt zichtbaar in de cijfers. Het kan beleggers echter niet deren.
ASML meldde woensdag een kwartaalomzet van ruim 2,2 miljard euro en 355,4 miljoen euro nettowinst. Ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar, toen bijna 2,3 miljard euro omzet en 539,7 miljoen euro winst werd geboekt, was dit beduidend minder.
Vooral de omzet uit de chipmachines voor de productie van geheugenchips, ‘memory’, viel sterk terug. Ten opzichte van vorig jaar was hierbij sprake van een omzetdaling met bijna de helft.
ASML had bij de jaarcijfers al gewaarschuwd dat de omzet in het eerste halfjaar terug zou vallen. Het bedrijf wees toen vooral op een brand bij toeleverancier Prodrive waardoor 300 miljoen euro aan omzet van het eerste naar het tweede kwartaal zou schuiven. Vervolgens zou er in het tweede kwartaal ook weer omzet doorschuiven. De gemiste omzet zou gelijk verdeeld zijn over ‘memory’ en ‘logic’.
Aan de cijfers is echter te zien dat dit niet het enige is wat er speelt. Zelfs gecorrigeerd voor de daling met 150 miljoen euro (de helft van de hierboven genoemde 300 miljoen) is de omzetdaling bij ‘memory’ namelijk nog steeds aanzienlijk groter dan de daling van 20 procent die ASML in januari nog verwachtte.
Daar komt bij dat ook de omzet uit ‘Installed Base Management’ in het eerste kwartaal 13 procent lager uitkwam dan vorig jaar. Het gaat hierbij om diensten en producten voor chipmachines die al bij klanten van ASML staan, denk aan het installeren van upgrades en onderhoud. Bij de jaarcijfers had het bedrijf nog aangegeven dat deze activiteiten dit jaar met een percentage in de enkele cijfers zouden groeien. Ook dat ging dus minder goed.
En dan zijn er de orders. ASML rapporteerde 1,4 miljard euro aan nieuwe orders in het afgelopen kwartaal. Dat is de laagste orderinname sinds het eerste kwartaal van 2016.
Al met al lijkt het er dus op dat de vertraging in de chipindustrie goed voelbaar is in Veldhoven. Dat zei bestuursvoorzitter Peter Wennink ook met zoveel woorden door te spreken over de ‘macro-economische ontwikkelingen’ die leiden tot ‘onzekerheid over de volumevraag’.
Het slechte weer in de sector heeft echter amper impact op de beurskoers. Sterker, het aandeel ASML is de afgelopen maanden alweer met een derde opgelopen en nadert inmiddels de recordstand van vorig jaar. Beleggers lijken toch vooral naar de lange termijn te willen kijken en de chipcyclus te laten voor wat die is.