VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In de week dat toptennissers in Rotterdam om de titel in het ABN Amro World Tennis Tournament strijden, ging de hoofdsponsor zelf flink onderuit op de beurs na tegenvallende vierde kwartaalcijfers. De lage rente doet alle banken in Europa pijn, en de controle op witwassen kost veel geld.

Het aandeel ABN Amro verloor woensdag in het eerste uur van de handel bijna 8 procent, doordat de bank de winst in 2018 met 17 procent zag dalen.

Desondanks sprak topman Kees van Dijkhuizen bij de cijferpresentatie van goede financiële resultaten over 2018. ABN Amro behaalde namelijk een nettowinst van 2,35 miljard euro.

Nadat ING en Rabobank in het afgelopen jaar boetes kregen die verband hielden met witwassen gaat ABN Amro de controle hierop flink uitbreiden. De bank heeft daar veel geld voor opzijgezet en dat drukte op het resultaat over het afgelopen jaar. ABN Amro heeft nog geen boetes gehad voor het tekortschieten bij het voorkomen van witwassen en wil dat graag zo houden. Onduidelijk is of hier druk is uitgeoefend door toezichthouders.

Bij ABN Amro werken nu ongeveer duizend mensen die klanten en geldstromen controleren. Daar komen er vierhonderd bij. Het resultaat is inclusief 85 miljoen euro aan extra kosten (vóór belastingen) voor de versnelde uitvoering van ‘Customer Due Diligence remediation’-programma's en hogere kredietvoorzieningen.

De jaarwinst kwam ongeveer een half miljard euro lager uit dan in 2017. In het vierde kwartaal ging de winst zelfs meer dan 40 procent omlaag door extra kosten en hogere kredietvoorzieningen. De bank zegt nog wel op koers te liggen voor de financiële doelen voor 2020. In Effect 1 zei Dijkhuizen nog dat het rendement op het eigen vermogen tussen 10 en 13 procent moet liggen, een doelstelling die ambitieuzer is dan die van ING en de Rabobank.

Een vaak gehoorde reden voor het slecht presteren van Europese banken is de lage rente. Ook bij ABN Amro staan de netto rentebaten onder druk. De rentebaten dalen omdat ABN Amro marktaandeel verliest op de hypotheekmarkt, waar scherp geconcurreerd wordt.

Een recent rapport van de Boston Consulting Group wees er echter op dat het nog maar de vraag is of een hogere rente de Europese banksector veel zal helpen. De concurrentie blijft moordend, en een hogere rente zal ook moeten worden doorgegeven aan klanten, bijvoorbeeld op de spaarrekeningen.

Het goede nieuws is dat het aandeel ABN Amro een belegger veel meer oplevert dan de rente van een spaarrekening bij diezelfde bank. De koersval tot iets boven de 20 euro bracht het dividendrendement op maar liefst 7,1 procent.




Gerelateerde artikelen