VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het merk Heineken heeft het beste jaar in een decennium achter de rug. Een mooie prestatie die op zichzelf verder weinig zegt. Het concern als geheel, inclusief de internationale merken, presteerde goed, maar deed het niet beter dan de Deense concurrent Carlsberg.

Het Nederlandse bierconcern publiceerde de jaarcijfers deze week. “In 2018 hebben we nog een jaar van superieure omzetgroei geleverd. Het Heineken-merk groeide 7,7 procent, de beste prestatie in meer dan een decennium. Heineken 0.0 is nu beschikbaar in 38 landen”, klonk het juichend in de verklaring van bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer.

Een week eerder had Carlsberg al de jaarcijfers gepubliceerd. Carlsberg is een slag kleiner: het produceerde vorig jaar ruim 112 miljoen hectoliter bier, tegen de 233 miljoen hectoliter van Heineken. Het is bovendien niet actief in een flink aantal opkomende markten waar Heineken wel zit.

Desondanks is het wel mogelijk om de prestaties van de twee concerns naast elkaar te leggen. Dat doen we voor een aantal cijfers en markten.

1. Totaal biervolume en totale omzet
Het merk Heineken groeide dus 7,7 procent, maar het totale biervolume van het concern nam organisch met slechts 4,2 procent toe. Dat was bij Carlsberg met 4,8 procent organische groei net wat meer. Ook de omzetgroei van Carlsberg was met 6,5 procent net wat hoger dan de 6,1 procent bij Heineken.

2. Groei in (West) Europa
In de Europese markt ontliepen de twee bedrijven elkaar niet zoveel. Beide bedrijven boekten in Europa 3 procent omzetgroei. Daaronder lag een verschuiving in de productmix naar meer premium bier. Bij Carlsberg werd dit effect voor een deel teniet gedaan door een groei van de verkoop van non-alcoholische dranken.

3. Groei in Azië
Carlsberg groeide in Azië wel aanzienlijk harder dan Heineken: 13,3 versus 5,8 procent. China (plus 15 procent) en India (plus 19 procent) waren voor Carlsberg sterke markten. Het lijkt erop dat het de Chinese markt was die Heineken terughield. Het bedrijf heeft in China wel een grote deal gesloten met bierbrouwer CRE, volgens van Boxmeer een mijlpaal en een grote kans als deze wordt goedgekeurd.

4. Alcoholvrij bier
Heineken legde bij de jaarcijfers sterk de nadruk op Heineken 0.0, de alcoholvrije variant, zonder daarbij cijfers te geven. Carlsberg gaf wel groeicijfers voor deze productgroep, plus 33 procent in de West-Europese markt, maar zonder erbij te zeggen hoeveel volume alcoholvrij bier het bedrijf verkoopt. Daarmee is het nog lastig om te beoordelen wat de bijdrage is van deze bieren aan de resultaten.

5. Groei winst en dividend
Onder aan de streep deed Carlsberg het ook iets beter. De organische groei van de operationele winst was met 11 procent iets hoger dan de 6,4 procent van Heineken. Het dividend groeit bij Carlsberg met 13 procent meer dan bij Heineken (9 procent). Al met al had Carlsberg net een beter jaar dan het superieure Heineken.

Het zijn geen van beiden echt goedkope aandelen, vergeleken met de rest van de markt. Bij de huidige beurskoersen kost een aandeel Heineken 20 keer de verwachte winst voor 2019 (bron: Bloomberg), een aandeel Carlsberg kost op de beurs van Kopenhagen nog iets meer: bijna 21 keer de winst.

 

 




Gerelateerde artikelen