VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dat KPN een overnameprooi is voor het Canadese Brookfield mag voor beleggers in Nederlandse aandelen geen nieuws zijn. KPN figureert al jaren op de lijstjes, samen met andere eeuwige overnamekandidaten als TomTom en ASM International. Het is de vraag of het dit keer wel doorgaat, want KPN is goed beschermd.

Het is bepaald niet de eerste keer dat KPN in het nieuws is als kandidaat voor een fusie of overname. Al in 2000, toen het bedrijf nog een zwaargewicht in de AEX was met een beurswaarde van (op het hoogtepunt) meer dan 70 miljard euro, werd er gespeculeerd op een samengaan met het Spaanse Telefónica of France Télécom (het huidige Orange).

Dat was voordat de internetbubbel knapte en er fors moest worden afgeschreven op de (te) duurbetaalde UMTS-licenties. KPN saneerde zichzelf weer tot de regionale speler die het nu is, met een beurswaarde van net aan 11 miljard euro. Het bedrijf ziet de omzet al jaren teruglopen en vecht op de kleine Nederlandse markt tegen dochterbedrijven van internationaal opererende grootmachten als Vodafone en Deutsche Telekom. Dan ben je altijd een overnamekandidaat.

Maar KPN is geen prooi die gemakkelijk te verteren is. Dat leerde de Mexicaan Carlos Slim al toen hij probeerde KPN toe te voegen aan América Móvil. Hij deed in 2012 een bod van 8 euro per aandeel op KPN en wilde zo tegen de 30 procent in handen krijgen. KPN verzette zich maar América Móvil kocht toch 27,7 procent van de aandelen. Verkopende aandeelhouders kregen het gelijk aan hun zijde, want in 2013 deed América Móvil een bod op heel KPN voor een veel lagere prijs van 2,40 per aandeel. KPN verzette zich succesvol tegen deze vijandelijke overname door moord en brand te schreeuwen over het belang van hun zelfstandigheid en bescherming te zoeken bij de Nederlandse overheid.

Op het moment dat de belangstelling van Brookfield voor KPN bekend werd stonden de aandelen nog maar een fractie hoger dan de prijs die de Mexicanen in 2013 boden. In diezelfde periode won de AEX zo’n 50 procent.

De VEB stelde donderdag bij monde van adjunct-directeur Errol Keyner tegenover het ANP (onder meer hier) dat het maar de vraag is of een bod op KPN überhaupt kans van slagen heeft.

Het zijn bovendien nog maar geruchten en de hoogte van een eventueel bod is nog niet eens bekend. Maar vooral van belang is wat Brookfield met het Nederlandse telecomconcern van plan is, stelt Keyner. Wil men investeren of wil men KPN vooral hebben om het bedrijf uit te melken of te ontmantelen, is de vraag.

KPN is goed beschermd tegen vijandige overnamepogingen, zo leert de geschiedenis met América Móvil. Het bedrijf kan via een Stichting Preferente Aandelen een beschermingsconstructie in het leven roepen waarmee het bijna 50 procent van het aandelenstemrecht krijgt.

En er is in Nederland altijd veel politieke ophef als ‘belangrijke’ infrastructuur in vreemde handen dreigt te vallen. Daar zullen de Canadezen een oplossing voor moeten hebben. Anders stuiten zij op dezelfde muur die eerder de Mexicanen buiten hield.




Gerelateerde artikelen