Verschillende grote chipmakers hebben afgelopen week zwakke vooruitzichten gepubliceerd voor de laatste maanden van het jaar. Dit heeft halfgeleideraandelen die er dit jaar toch al belabberd bij lagen een extra zetje omlaag gegeven. Donderdag kwam ook de Nederlandse toeleverancier Besi met een matige vooruitblik.
De chipsector lijkt bezig aan een van zijn beruchte cycli. Die komen er grofweg op neer dat om de paar jaar een mismatch ontstaat tussen vraag en aanbod met een scherpe daling van de resultaten en daardoor de aandelenkoersen als resultaat. De koersen zijn dit jaar al flink gezakt en kregen deze week nog een tik door zwakke kwartaalrapporten van verschillende bedrijven.
De Amerikaanse chipmaker AMD meldde bijvoorbeeld een omzetdaling met 6 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. De gehaalde omzet van 1,64 miljard dollar lag ook iets onder de eerdere verwachting. Vooral de vraag naar grafische chips was kleiner dan eerder voorzien.
Hetzelfde gold voor Texas Instruments. De kwartaalomzet van 4,26 miljard dollar lag onder de door analisten verwachtte 4,3 miljard dollar.
Naast deze tegenvallers in de gerealiseerde omzet vielen ook de vooruitzichten tegen. De door AMD voorspelde omzet van 1,45 miljard dollar in het vierde kwartaal was flink lager dan de verwachting van analisten (1,7 miljard dollar).
Texas Instruments zei een vertraging te zien in de vraag bij klanten. De voor het derde kwartaal verwachte omzet van 3,6 tot 3,9 miljard dollar lag ook onder de analistenverwachting van 4 miljard dollar.
In Europa was het beeld bij STMicroelectronics hetzelfde. De Franse chipmaker meldde beter dan verwachte resultaten over het afgelopen kwartaal maar de voorspelde 16 procent omzetgroei in het vierde kwartaal was niet wat analisten hadden voorzien.
Alle drie deze aandelen gingen na de kwartaalcijfers dan ook onderuit. Vanaf juni zijn de koersen van Texas Instruments, AMD en STMicroelectronics met respectievelijk een kwart, een derde en de helft gezakt.
Donderdagavond meldde de Amerikaanse fabrikant van harde schijven Western Digital (WDC) ook een tegenvallende omzetontwikkeling, wat de koers in de handel nabeurs 12 procent lager zette. Ook internetreuzen Alphabet en Amazon, die weliswaar niet tot de chipsector behoren, kwamen met tegenvallers die de koersen nabeurs drukten.
Een witte raaf in de Amerikaanse technologiehoek lijkt chipmaker Intel, die in het derde kwartaal de winst kon opschroeven naar 6,4 miljard dollar. Dat was vorig jaar nog maar 4,5 miljard en de verbetering was aanzienlijk sterker dan analisten hadden verwacht. Ook de verwachtingen die Intel voor de rest van 2018 deed vielen goed. Het aandeel ging als een van weinigen in de nabeurshandel omhoog.
Het Nederlandse Besi dat machines voor het verpakken, beschermen en monteren van chips levert heeft ook te maken met een verzwakking van de markt voor zijn apparatuur. Het voorziet in het vierde kwartaal een omzetkrimp met 20 tot 25 procent ten opzichte van het derde kwartaal.
Het aantal orders is dit jaar tot nu toe een kwart lager dan in 2017. Dat heeft volgens het bedrijf te maken met een verminderde vraag naar productiecapaciteit voor chips voor de bovenkant van de smartphonemarkt.
Als de omzetverwachting voor de laatste maanden van het jaar wordt meegerekend dalen de inkomsten over heel 2018 met een percentage tussen de 11 en 13. Het jaar 2017 was voor Besi wel een recordjaar waarin de omzet ruim voorbij een half miljard euro ging maar het is toch een aanzienlijke terugval.
Analisten toonden zich dan ook vrij negatief over de vooruitzichten. NIBC vond de omzetverwachting ‘slechter dan verwacht’. ING stelde dat de eerste helft van 2019 ook moeilijk zal worden.
Of het vierde kwartaal het dieptepunt zal blijken is notoir moeilijk te voorspellen bij bedrijven in deze sector. In juli zei financieel topman Cor te Hennepe van Besi nog dat het in de chipindustrie niet mogelijk is verder dan een kwartaal vooruit te kijken. Op de beurs steeg het aandeel Besi donderdag na de kwartaalrapportage met zo’n 7 procent. Wellicht dat met de daling met bijna twee derde sinds het voorjaar een groot deel van de misère al in de koers verwerkt is.